Sanatate

Celulita si vergeturile

Legata sau nu de obezitate, celulita (Dermopanniculosis deformans, dupa denumirea ei medicala), poate fi facuta de orice femeie, indiferent de varsta. In unele tari, gradul de afectare este foarte mare (90 % in Marea Britanie, de exemplu), devenind o problema de sanatate publica prin costurile pe care le incuba si prin ecoul la nivel psihic pe care il produce (“afectiune inestetica”).

Dupa unii autori, celulita s-ar datora supraincarcarii celulelor adipoase din tesutul subcutanat cu grasimi, glicogen, sare si apa, sub actiunea conjugata a unui complex de factori, precum:
–    tulburarea metabolismului lipidelor si a apei;
–    dezechilibrul hormonal ovarian (hiperfoliculinismul, folosirea unor anticonceptionale);
–    insuficienta glandelor suprarenale (disfunctii in secretia de aldosteron, responsabil in retinerea apei si a sarii);
–    autointoxicatia (constipatie cronica, insuficienta hepatica);
–    tulburarile sistemului nervos simpatic;
–    fumatul (slabirea tonusului pielii prin actiunea nefasta a nicotinei).

Dupa altii, procesul este inevitabil, mai ales cu inaintarea in varsta, fiind determinat de o anumita particularitate a celulelor adipoase subcutanate, ale caror pereti transversali, subtiri si elastici, devin fibrosi si au tendinta de a se strange, provocand la suprafata pielii denivelari de forma unor gropite, deseori plastic asemuite cu o “salteluta matlasata” sau cu o “coaja de portocala”.

Lipsa de fermitate a pielii, datorata modificarii circulatiei periferice, se manifesta indeosebi pe fese, coapse, solduri, glezne, omoplati sau abdomen, locuri in care se reflecta cel mai fidel orice schimbare in greutatea corporala. La aceste nivele apar si vergeturile, dare rosietice sau albicioase, de obicei paralele, ce apar pe corp in zonele in care s-au produs schimbari bruste si masive in greutate, mai predispuse fiind adolescentele care cresc brusc si gravidele.

De regula, celulita incepe cu fata interna a genunchiului, fata externa a coapsei si fesele, pentru a cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si celelalte zone de electie pentru a realize, asociata si cu cresterea in greutate, ceea ce se numeste “obezitate celulitica”, dizgratioasa si deseori insotita de semne de insuficienta venoasa la membrele inferioare (verucozitati fine, placi albastrui sau violacee, varice) si de vergeturi.

La inceput, celulita nu este dureroasa; mai apoi apar durerile surde si trecatoare, insotite de oboseala si de o suparatoare senzatie de tensiune, pentru ca, in final, durerea sa devina vie, fara perioade de acalmie.
Dezintoxicarea organismului constituie nu numai o masura benefica de prevenire a celulitei ci si un adjuvant pretios in lupta contra acesteia. Ca sa se poata insa realize, ca rinichii sa poata elimina toxinele din corp, este nevoie insa de o hidratare corespunzatoare a tesuturilor in general, si a pielii, in special. Pentru aceasta este necesar a se consuma 2-3 litri de apa pe zi, eventual, sub forma de ceaiuri.

Alte masuri preventive prevad renuntarea sau limitarea drastica a consumului de dulciuri, paste fainoase, cafea, alcool si tutun si a mancarurilor semipreparate de tip fast-food, masarea energetica a pielii cu o perie moale (in special, la picioare si la ceafa, pentru stimularea circulatiei sanguine periferice), efectuarea de dusuri alternative (fierbinti, apoi reci), de bai cu sare de mare (1 kg/cada, 30 minute, 2-3 bai saptamanale) sau de impachetari de cafea (se face o baie usoara, si, pe pielea inca uda, se presara cafea macinata fin si se strange cu o folie pentru masaj; se lasa ½ h).



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *