Cele mai urâte statui ale Clujului. Orașul e plin de monumente care ne fac de râs

În Cluj-Napoca sunt o mulțime de statui, monumente și obeliscuri care sunt o rușine pentru oraș, dar continuă să apară pe listele de obiective turistice care merită să fie vizitate. Reporterii NCN au luat la pas orașul pentru a prezenta câteva dintre cele mai ridicole statui.
Pe primul loc se situează statuia lui Avram Iancu, iar sculptorii și arhitecții cer de ani de zile să fie înlocuită.


Statuia lui Avram Iancu a fost catalogată ca fiind printre cele mai kitchoase din Europa. Realizată de către un sculptor anonim, statuia pare sa plutească deasupra orasului, iar Avram Iancu stă într-o poziție nefirească.


Obeliscul Carolina nu a mai fost reabilitat de mai bine de o sută de ani. Ba mai mult, autoritățile au hotărât că cel mai bine ar fi să relocheze monumentul din Piața Unirii în Piața Muzeului, pentru a o feri de privirile trecătorilor.  


“Eu știu numai o poveste pe care am gasit-o in lucrarea lui John Paget, Transilvania. El a fost la Cluj in 1837 si era cazat in centrul Clujului si acolo vedea pe fereastra catre Piata Mare, azi Piata Unirii. Si i s-a parut ridicola aceasta... nu-i putem spune statuie. Obeliscul. I s-a părut ridicol”, spune istoricul Vasile Lechințan.


Un alt monument care impresionează prin aspectul său neplăcut este Glorie Ostașului Român. Aceasta a fost reabilitată în anul 2014 cu suma de 72.000 de lei din bugetul local. Statuia este realizată după o machetă a unui monument al victoriei socialismului împotriva poporului român. Specialiștii au decis că ar trebui să fie înlocuită.


“Albă ca Zăpada si cei 7 pitici”, dupa cum a fost poreclita, este o alta statuie ridicola a Clujului. Desi, de-a lungul timpului au fost investite sume importante de bani pentru reabilitate, este un proiect arhitectural eșuat.


Acestea sunt doar câteva exemple de monumente nereușite. La o plimbare prin Centrul Clujului s-ar putea observa și alte asemenea proiecte eșuate, iar statuile reușite sunt de multe ori uitate de autorități și se poate observa cum timpul și-a lăsat amprenta asupra lor.

Adauga comentariu