Din oras

Cel mai vechi ceas al Clujului va reporni la solstitiu, dupa doua generatii de tacere

Multi clujeni au observat ca in aceste zile se mestereste ceva pe cladirea Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) de pe Memorandumului. Este vorba de lucrarile de repunere in functiune a ceasului din micul turn. Este un ceas istoric, cel mai vechi ceas din Cluj si unul dintre cele mai vechi din Romania. Un „frate” al acestuia se afla la catedrala luterana din Helsinki.

Ceasul cu pricina este neobisnuit, are un singur aratator si multi nici nu au obsevat ca se afla acolo. Potrivit istoricului Tudor Salagean, directorul MET, dateaza din anii 1730-1740 si a fost amplasat, initial, in vechiul turn baroc al bisericii Sf. Mihail, un turn care a fost demolat in anul 1763.

“Ulterior, ceasul a fost instalat pe Turnul Portii Manasturului, pana la demolarea acestuia, in anul 1840, data la care a fost reamplasat pe cladirea Reduta. Este un ceas foarte interesant, care are un singur aratator, asa cum se faceau ceasurile de turn in epoca respectiva. Un ceas asemanator se afla in catedrala luterana din Helsinki”, a precizat acesta.

Ceasul a functionat pana in prima parte a secolului al XX-lea. Cum timpul i-a sters marcajele, s-a pierdut si urma vechilor mesteri care l-au construit.

“Nu mai functioneaza de cel putin doua generatii, de aceea multi dintre clujeni au uitat, probabil, de existenta lui. Ceasul va avea si doua clopote, unul mai mare care marcheaza orele, iar celalalalt, mai mic, care semnaleaza jumatatile de ora. Multumim clujenilor, si celorlalti vizitatori ai MET, pentru ca ne-au dat posibilitatea sa repunem in fucntiune acest ceas. Lucrarile au fost realizate din veniturile proprii ale institutiei, fiind posibile datorita cresterii masive a numarului de vizitatori in acest an”, a mai spus Salagean.

Cel care se ocupa de reparatii este mesterul cunoscut cu numele de Sandu Ceasornicarul. Pe numele lui adevarat Alexandru Jakabhazi, acesta are la activ pana acum nu mai putin de 42 de ceasuri de turn in toata Romania. Acesta a trebuit sa refaca aproximativ 15% din piesele care alcatuiesc ceasul.

“E cel mai vechi ceas de turn la care am lucrat pana acum. A fost o lucrare complexa, mecanismul nu mai functioneaza de foarte multa vreme, se spune ca din anii ’60. In orice caz, in anii ’70, cand m-a nascut eu, nu functiona.Cand am inceput repararea mai avea cam 60-65% din piese, restul le-am regandit si reconfectionat, am incercat sa imi dau seama cum au fost piesele originale. Ma ajuta si strungarul Mircea”, a declarat Jakabhazi, pentru Ziar de Cluj.

Mesterul a inceput treaba la inceputul lui septembrie si lucreaza la asta cam 5-6 ore pe zi, “mai mult noaptea, ca asa am inspiratie”.

“Ceasul are trei laturi, din care acum sunt puse trei. Mai e nevoie de partea de lucrare pe care o asigura alpinistii, in rest nu mai e mult de lucru”, a precizat el.

Inaugurarea lucrarii puse in functiune este programata in 22 decembrie, de Solstitiul de Iarna.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *