Cel mai bun povestitor. Vlad Magdas, baiatul care a cucerit juriul concursului "Tanarul povestitor" cu povestea unui catel

O poveste emotionanta despre prietenia dintre un baietel si un catelus a fost aleasa castigatoare din peste 50 de naratiuni inscrise la concursul "Tanarul Povestitor", desfasurat in acest weekend la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET). E vorba de bunatate, morala si inocenta, a justificat juriul, iar Vlad Magdas, autorul, ne-a marturisit detalii din spatele succesului sau. Concursul de desene a fost castigat de o fetita balaie de la Turda. 

Vlad Magdas are 10 ani si e in clasa a IV-a la  la Scoala Gimnaziala "Horea" din Cluj-Napoca. 

"M-a inspirat mult pasiunea pe care o am pentru scris si citit. Imi place mult tot ceea ce este legat de scoala. Citesc de obicei carti de aventura, in general din cele din care reiese ceva interesant. In general,  despre diferite lucruri care ne ajuta in viata", a explicat baiatul, pentru Ziar de Cluj. 

Povestea nu s-a nascut din dorinta de a avea un catel, cum ar reiesi la prima vedere. 

"Am un catel la bunici. Mie imi plac animalele in general, nu doar cateii. Mi se par foarte interesante, un subiect bun pentru a le personaliza", explica el. 

Alaturi de prietenul lui cel mai bun, castigatorul locului II in concurs, Vlad viseaza sa ajunga informatician. 

"Nu ne place calculatorul pentru jocuri. Ni se pare ca ar fi o meserie care pune la treaba majoritatea calitatilor psihice ale unui om", a justificat Vlad. 

Cele mai multe premii la desen le-au primit copiii de la Turda, in timp ce la povesti au excelat elevii de la Scoala Gimnaziala "Horea" din Cluj-Napoca. 

"Cand am anuntat-o pe doamna invatatoare la telefon ca are trei scolari premiati, a fost foarte emotionata, aproape ca a plans", a marturisit Cristina Grigore, director executiv la Fundatia "Parinti clujeni", implicata in organizarea evenimentului si membra a juriului, alaturi de Gabriela Barbu, coordonator al manifestarii si de Gabriel Virgil Rusu, director adjunct al Scolii de Politie Cluj, istoric, ilustrator si scriitor. 

Primul motiv pentru care a fost aleasa povestea lui Vlad a fost respectarea criteriilor impuse in concurs. 

"In primul rand, trebuia ca povestea sa fie cu talc. Au fost cateva, foarte putine, din cele 52 inscrise, care nu au respectat asta. Povestea castigatorului se numeste "Un tovaras de incredere" si ne-a impresionat ca un copil de clasa a IV-a are inocenta si bunatatea si relatia de prietenie om-natura si animale de companie pe care noi, ca adulti le-am pierdut. Este impresionant modul in care a povestit relatia avuta cu tovarasul de incredere, care e un catel. Acesta a fost adoptat in familie, cred ca este foarte obisnuit pentru un copil sa i sa spuna sa fie bun cu ceilalti, sa ii ajute pe ceilalti. Vlad a exprimat asta intr-o poveste. E povestea unui catel, iar talcul ei este "bine faci, bine gasesti". Este o poveste adevarata: are un inceput, are o intriga si un deznodamant si mai ales morala", a explicat organizatoarea. 

Un alt detaliu impus de juriu a fost scrierea lucrarilor de mana, nu la calculator. Toate cele 52 de povesti au fost scrise in acest fel. 

Micii castigatori si-au citit povestile in fata publicului. 

"M-a impresionat modul in care copiii demonstreaza ca ne pot invata pe noi partea asta de umanitate. Cred ca ar trebui sa fim atenti la ce vor ei sa ne transmita, 99% din ei ne-au spus ca trebuie sa facem bine. E impresionant mai ales ca fac parte dintr-o generatie in care sunt asaltati media de lucruri nu tocmai conforme cu ce am dori noi sa afle", e mai explicat Cristina Grigore. 

Cealalta parte a concursului, cea de ilustratii, a fost castigata de o fetita frumoasa de la Turda. Se numeste Raluca Iosof si invata la Scoala "Teodor Muresanu", in clasa I. 

"Am facut un desen din povestea Harap Alb, cu personajul Lungila. L-am ales pentru el pentru ca mi-a placut mult, are un talent foarte special, care nu se mai gaseste in alte povesti. Am lucrat la el cam 2-3 ore. Inca nu m-am gandit ce ma voi face cand voi fi mare, poate desenatoare", a declarat fetita. 

Concursul a fost parte a manifestarilor din cadrul Zilei Culturii Nationale la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) desfasurate vineri si sambata in zona expozitionala a Salii Reduta din cadrul institutiei.  Pe langa  Festivalul “Traista cu povesti”, au mai avut loc in cele doua zile ale evenimentului vernisajul expozitiei grafice “Amalia Crisan: Grafica/Desen/Gravura”, deschise intre 15 si 31 ianuarie. 

“In onoarea lui Mihai Eminescu, care a debutat in paginile revistei „Familia” la varsta de 16 ani, Ziua Culturii Nationale trebuie transformata intr-o sarbatoare a celor mai tineri creatori, care merita sa primeasca o sansa de a se afirma. Acesta este spiritul unei adevarate sarbatori a culturii”, au precizat reprezentantii MET. 

Adauga comentariu