Cei mai mulți oameni cu SALARIUL MINIM PE ECONOMIE din România sunt la Cluj! București și Constanța sunt și ele în top

Clujul e un paradox. Cu toate că în inima județului zace El Dorado Cluj-Napoca, unde câinii umblă cu covrig în coadă, peste 70.000 de oameni au salarii de măturători de stradă la nivel de județ. Da, Cluj-Napoca are IT-iști care sparg 5000 de euro pe lună pe vacanțe în Zanzibar, însă județul e în TOP atunci când vine vorba de oamenii care câștigă salariul minim pe economie.

Conform Ziarului Financiar, aproximativ 1.7 milioane de români (30% din totalul celor care muncesc) câștigă salariul minim pe economie. Concret, au venituri mizere cuprinse între 1.263 de lei net şi 1.774 de lei net. Mai mult, cele mai multe salarii minime sunt înregistrate la Cluj, București și Constanța. Conform datelor oficiale, 72.600 de oameni din Cluj câștigă salariul minim pe economie. De exemplu, în Constanța sunt 72.600 astfel de persoane, iar în Timiș 66.000 de persoane, în Ilfov 64.000 de persoane.

În Cluj-Napoca sau în București e imposibil de trăit cu astfel de venituri, chiar și așa există zeci de mii de oameni care în fiecare zi se luptă cu realitatea dură. 

„Există un cumul de factori pentru care sunt atât de mulţi salariaţi care primesc salariul minim. Aceste statistici arată că există încă o componentă importantă a economiei gri, în care oamenii lucrează, cu forme declarate, la nivelul minim, dar în realitate ei câştigă sume mai mari. Spre exemplu, nimeni nu poate trăi în Bucureşti cu salariul minim dacă este singur, iar o familie cu două salarii minime nu poate avea un trai decent în Capitală sau în Cluj cu aceste venituri“, a explicat Raluca Pîrvu, business manager la o companie de consultanţă în management şi resurse umane, conform sursei citate.

În prezent, în România există trei niveluri ale salariilor minime: de 1.263 de lei net (2.080 de lei brut), de  1.413 lei net (2.350 de lei brut) pentru angajaţii cu studii superioare încadraţi pe poziţii cu studii superioare şi  1.774 de lei net pe lună (3.000 de lei brut) pentru angajaţii din domeniul construcţiilor.


Adauga comentariu