Cei mai buni in robotica din Europa. Cinci elevi clujeni, in finala competitiei de Robotica Spatiala IRISS Space Robotics

Am muncit aproape un an si au reusit cu greu sa acopere costurile deplasarii in Olanda, iar, la final, au castigat locul I. E vorba de patru elevi de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” si unul de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, formand cu totii echipa I Robot, clasata pe primul loc in finala competitiei de Robotica Spatiala IRISS la sediul ESA ESTEC din Olanda. Competitia a fost organizata de Agentia Spatiala Europeana.

Faza finala a concursului a avut loc intre 17 si 18 decembrie. S-au intrecut mai bine de 30 de elevi si studenti din cinci tari. 

“Misiunea celor opt echipe finaliste a fost de a folosi un model al Statiei Spatiale Internationale, echipat cu un Vehicul Automat de Transfer (VAT) din care sa descarce o incarcatura cat mai mare. Provocarea a constat in dobandirea unei game largi de abilitati, reflectand procesul pe care inginerii ESA il urmeaza atunci cand concep o nava spatiala. A fost necesar ca membrii echipelor sa lucreze impreuna si sa-si imparta sarcinile eficient”, se arata pe site-ul Agentiei Spatiale Romane (ASR).

Echipa clujeana a trecut de finala la categoria 11-13 ani, in timp ce la 14-16 ani a castigat Johanneum Robotics din Germania, iar la categoria de 17-19 ani s-a clasat echipa Team Specialisterne, din Danemarca. A urmat o mare finala, in care I Robot a obtinut primul loc la nivel de competitie. 

“Standardul competitiei a fost foarte ridicat, astronautul ESA Andreas Mogensen fiind impresionat in mod special de varietatea si ingenuitatea mecanismelor si solutiilor gasite de echipe. Acesta este ambasadorul proiectului de Robotica Spatiala IRISS si a participat ca membru al juriului alaturi de alti doi membri din echipa pentru Educatie si Robotica ESA. Studentii au asistat la prezentari ale misiunii sale pe Statia Spatiala Internationala si ale proiectelor ESA de robotica, precum si un tur virtual al Statiei Spatiale Internationale si un tur al expozitiei High Bay din cadrul ESTEC”, au mai precizat cei de la ASR. 


Echipa castigatoare a fost formata din Tudor Bodea, Darius Miclea, Ilie Raus si Vlad Florea, elevi inclasa a VII-a de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” si Vlad Tomoioaga de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Proiectul a fost coordonat de Carmen Cotop, profesoara de fizica a celor de la Liceul “Nicolae Balcescu” si de asist. Univ. Radu Donca, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN).

“Proiectul nostru s-a dovedit cel mai eficient, poate acest lucru a contat mult la alcatuirea punctajului final. Ni s-au dat niste cutii, iar robotul nostru a reusit sa ridice o cantitate impresionanta din ele. Sper ca aceasta experienta sa le fie de mare folos copiilor, au avut ocazia sa experimenteze multe lucruri noi, si, in plus, sa isi exerseze limba engleza, pentru ca toate discutiile din concurs s-au purtat in aceasta limba”, a precizat Carmen Cotop, pentru Ziar de Cluj.

Clujenilor nu le-a fost usor nici cu acoperirea sumei de care era nevoie pentru deplasare, de la costurile drumului la cele ale cazarii si alte cheltuieli necesare. 

“Cu banii au fost foarte mari probleme. Ne-au ajutat parintii, cei de la Liceul “Nicolae Balcescu, Fundatia Comunitara prin “Fondul Stiintescu”, ISDC si Farmec. Pana la urma s-a acoperit tot necesarul”, a marturisit coordonatoarea.

Adauga comentariu