CEASORNICARUL DIN CENTRAL - VINDECĂTORUL DE CEASURI

Ceasurile sunt ca oamenii, se mai îmbolnăvesc și au nevoie de un meseriaș priceput, indiferent că vorbim de schimbatul unei baterii, de o revizie periodică sau de o reparație complexă, ce include piese manufacturate.

 

Reporter: Ceasornicăria este una dintre cele mai vechi meserii, deși astăzi aproape intră în categoria meseriilor pe cale de dispariție. Dar, fără un ceasornicar bun, foarte multe dintre ceasurile valoroase, de lux, ori cele cu valoare sentimentală mare, ar zace uitate intr-un sertar. Suntem la parterul  magazinului Central, alături de noi este domnul Csaba Csaky, ceasornicar cu experiență, care ne va introduce în mecanismele și tainele ceasurilor ce necesită mai des o reparație și ne explică ce presupune o reparație sau o revizie periodică a ceasului.

Csaba Csaky, ceasornicar Centrul Comercial Central: Meseria de ceasornicar este una pe cale de dipariție, din păcate, deoarece nu mai sunt școli. Pe vremuri, cînd am învățat eu meserie, prin 1987-1988, la Oradea am terminat eu școala și am avut un maistru foarte bun, de la care am învățat foarte mult.

Reporter: Așadar școlile de ceasornicărie aproape au dispărut și asta este o meserie care, mai degrabă se transmite prin ucenicie?

Csaba Csaky, ceasornicar Centrul Comercial Central: Meseriile acestea, de ceasornicar, de bijutier, se transmit din tată în fiu și necesită multă rabdare.

Reporter: Este o meserie care îmbină atât arta, cât și știință. E multă știință exacta într-un ceas, e multă fizică, multă mecanică, multă știință a metalelor este aici.

Csaba Csaky, ceasornicar Centrul Comercial Central: Așa este, ceasurile clasice, mecanice, din păcate sunt pe cale de dispariție. 85% dintre ceasurile pe care le întâlnesc sunt ceasuri cu quartz, deci cu baterie.

Reporter: Majoritatea clienților vin, de regulă, pentru a le schimba bateria ceasului, acesta este cel mai cerut serviciu?

Interviul integral, în materialul video.

Adauga comentariu