Ceapa verde

Trecerea la primavara trebuie sa fie insotita de o schimbare radicala a regimului alimentar, o modificare in stilul de viata menita sa va puna din nou in circuit vitaminele si mineralele unei stari de sanatate firesti. Fructe si legume in salate si sucuri naturale de sezon isi regasesc fiecare rolul bine determinat in alimentatia zilnica. Ceapa verde utilizata in salate este de mare ajutor in ameliorarea unei game largi de afectiuni, de la cele dermatologice la prevenirea cancerului.

 

 

Continut: 100 g ceapa verde ne furnizeaza 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic. Nutritionistii recomanda ceapa si pentru continutul de cuercitina (antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului).

 

 

Ceapa, atat verede, asa cum apare primavara, cat si in variantele de pastrare folosite pe timpul iernii, are proprietati purificatoare, stimuland in acelasi timp procesele de regenerare ale organismului uman. Aceste proprietati sunt insa mai pronuntate in cazul cepei verzi. O astfel de cura efectuata pe perioada primaverii si chiar catre vara are un efect diuretic, depurativ, antialergic, regland activitatea endocrina a organismului.

 

 

Dereglarile hormonale pot produce in mare parte a cazurilor o serie de eczeme. Ceapa verde are un rol important in tratarea acestora mai ales in conditiile in care tratamentului i se mai adauga  si un consum constant de marar si telina. O cura de ceapa verde pe o durata de 14 zile are efecte benefice si in cazul afectiunilor dermatologice care apar in perioada adolescentei. Consumata zilnic, ea aduce o mai buna curatare la nivelul tenului, mai ales combinata cu salata verde si telina.

 

 

Inca din trecut, ceapa verde era folosita in cazul celor care sufereau de diabet, fiind unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante. Ceapa verde are in plus proprietati diuretice si reglatoare endocrine. Este indicata pentru cure lungi de durata, avand efecte puternice chiar si in diabetul aflat in faze avansate. In bolile cronice, se recomanda consumul de ceapa verde zilnic, dimineata si seara. Pentru a putea mari puterea acestui remediu, se asociaza in salate cu tarhon verde si ridichi.

 

 

Chiar daca nu este la fel de rapida ca si Viagra, cura indelungata cu ceapa verde are rezultate destul de sigure in sterilitate si impotenta sexuala, fara a declansa efectele secundare (probleme cardiace, de exemplu) pe care le genereaza tratamentele medicamentoase. Este indicat consumul zilnic de ceapa verde impreuna cu telina (radacini si frunze), tarhon si patrunjel verde, usturoi verde si morcov (frunze si flori).

 

 

Usturoiul si ceapa contin alicina, substanta care previne virozele respiratorii. Aroma specifica acestor legume se datoreaza acestei substante, alicina, recunoscuta pentru efectul antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorita alicinei, ceapa si usturoiul se numara printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a virozelor respiratorii. S-a demonstrat, de asemena, ca alicilina are si proprietati anticoagulante. Astfel, ceapa si usturoiul pot impiedica formarea trombozelor (blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange). In acelasi timp, consumul de ceapa sau usturoi contribuie la scaderea nivelului colesterolului in sange si al trigliceridelor, prevenid bolile cardiovasculare.

 

 

Ceapa si usturoiul sunt doua dintre alimentele cu proprietati anticancerigene puternice, datorate compusilor sulfurati, din care face parte si alicina. Aceste doua legume scad riscul aparitiei cancerului de prostata la barbati; 5-6 g de ceapa sau de usturoi zilnic scad riscul de cancer cu mai mult de 50 %. S-a constatat, de asemenea, reducerea incidentei cancerului pulmonar la fumatorii care mananca usturoi sau ceapa zilnic. Rolul protector se datoreaza tot alicinei, care inlatura o parte din efectele negative ale fumatului.

 

 

In general, ceapa verde este considerata a fi si o importanta planta medicinala; printre altele, ea are si capacitatea de a produce un puternic efect sudorific, iar in unele cazuri poate indeparta si durerile de cap.

 

 

Multe persoane evita consumul de ceapa si usturoi din cauza mirosului neplacut. Daca ati consumat aceaste legume si doriti sa va improspatati respiratia, mestecati cateva frunze de patrunjel sau menta.

 

 



Adauga comentariu