Diete

Ceapa, o leguma-farmacie

Are miros tare, gust dulce si uleiuri eterice care provoaca lacrimarea. Trateaza aproape orice afectiune, tinand locul unei intregi farmacii. In bucatarie este leguma cea mai des fololsita in preparate, incat trece aproape nebagata in seama. Cred ca v-ati dat seama ca e vorba de ceapa! Stiati ca grosimea cojii de ceapa a fost un element de prezicere a iernii urmatoare? Coaja subtire inseamna o iarna usoara, in timp ce coaja groasa indica o iarna grea. Ca sa nu mai fiti nervosi mirositi o jumatate de ceapa proaspat taiata!

 

Poveste de stiut

 

Ceapa (Allium cepa) face parte din familia nuferilor. Exista doua tipuri de baza: cu bulb (alba, galbena si rosie, pentru depozitare) si perena (produce manunchiuri de ceapa care pot fi replantate pentru o alta cultura).

 

Originea ei este in Asia, acum 5000 de ani. Faraonii erau ingropati cu ceapa, un semn al eternitatii. Romanii credeau ca ceapa ar putea vindeca orice boala. In evul mediu, ceapa era o forma acceptata de plata a chiriei si era mereu bine primita ca dar de nunta. Pana in secolul XX, alaturi de fasole si varza, in Europa era cea mai folosita leguma. Producatorii principali de ceapa la nivel mondial sunt China, India, Statele Unite, Turcia si Pakistan.

 

Compozitia si virtutile terapeutice

 

Ceapa a fost cultivata mai intai pentru a servi ca leac pentru diferite boli. Cu timpul, a fost introdusa in bucatariile lumii, insa nu si-a pierdut renumele terapeutic. Secretul virtutilor terapeutice se afla in compozitia ei. Bogata in vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, caroten, uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenti, fironcide, minerale (calciu, sodiu, kaliu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu) si substante afrodisiace, ceapa este un bun stimulator al sistemului imunitar, un antiseptic de exceptie, antibiotic natural, analgezic, expectorant, antitusiv, hipoglicemiant, avand si un rol emolient si revulsiv.

 

Ceapa contine quercetina, un antioxidant flavonoid puternic si este o sursa excelenta de fibre si acid folic. Substantele fitochimice care se gasesc in ceapa, in special alil-sulfidele, reduc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer: pulmonar, de colon, de ficat si de prostata, Aceleasi substante scad tendinta de formare a cheagurilor de sange. Consumul constant de ceapa intareste oasele si previne osteoporoza.

 

Iata si cateva remedii naturale cu ceapa:

 

–    Contra gripei: 2 cepe taiate felii subtiri se lasa la macerat 10 zile intr-o ½ l apa. Se bea un pahar de macerat intre mese  si unul la culcare, timp de 15 zile.

 

–    Contra diareei: o mana de foi subtiri de ceapa se fierb in clocot cam 10 minute, la 1 l de apa. Se bea ½ l pe zi.

 

–    Contra parazitilor intestinali: o ceapa mare taiata felii se lasa sa se macereze 6 zile intr-un litru de vin alb. Se bea in fiecare dimineata la trezire, timp de 7 zile. Tratamentul se reia dupa 2-3 luni.

 

–    Contra reumatismelor: decoct din 3 cepe necuratate de foitele invelitoare si taiate. Se fierb 15 minute intr-un litru de apa si se bea cate un pahar dimineata si la culcare.

 

–    Contra litiazei biliare: 1 ceapa mare taiata fin, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g apa si 40 de g untura nesarata. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se bea foarte calda mai multe seri la rand. Dupa 2 ore, la culcare, se bea un decoct de crusin (2-5 g de scoarta uscata, la o ceasca). Dupa fierbere se lasa sa infuzeze la rece 4-6 ore. Tratamentul se face o data pe an.

 

–    Contra negilor: amestec de ceapa, sare marina si argila, in parti egale. Sau se scobeste o ceapa si se umple cavitatea cu sare de mare. Cu lichidul obtinut se freaca negul dimineata  si seara. Sau pur si simplu se freaca negii cu o jumatate de ceapa rosie.

 

–    Contra diabetului: beti sucul proaspat obtinut dintr-o ceapa cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

 

–    Contra insomniei: mancati o ceapa cruda de apa, taiata solzisori si amestecata cu miere.

 

–    Contra hemoroizilor: o cura de suc de ceapa timp de 30 de zile, cate o cescuta inainte de mesele principale.

 

–    Contra arsurilor: se aplica miere amestecata cu ceapa tocata marunt.

 

–    Contra migrenelor: se pun cataplasme cu foi de ceapa crude pe frunte.

 

–    Contra celululitei : masati zonele afectate cu felii de ceapa si lasati sucul sa actioneze cateva ore…

 

Secrete in folosirea cepei

 

Idei de alegere si depozitare:

 

–    Ceapa poate fi cumparata proaspata, conservata sau deshidratata.
–    Ceapa nu trebuie sa emane miros decat atunci cand este taiata.
–    Evitati ceapa care incolteste, care este moale sau cu coaja umeda.
–    Daca este pastrata la 10 ºC, ceapa isi pastreaza continutul de vitamina C, timp de 6 luni.

 

Sugestii de preparare si servire:

 

–    Prin feliere, celulele din ceapa sunt rupte, eliberandu-se astfel un compus al sulfului care cauzeaza iritatii la ochi. Ceapa se tine la frigider aproximativ o ora inainte de a fi taiata, pentru a reduce acest efect. Daca se taie ceapa sub jet de apa rece sau este umectata cu putin otet este de asemenea redusa iritarea.
–    Prin gatire, ceapa devine mai dulce. Ea se « caramelizeaza » atunci cand este tinuta mai mult timp pe foc.
–    Cele mai cunoscute intrebuintari gastronomice ale cepei sunt ca ingredient in tocanite, pizza, supe, salate si pentru ornare (inele).

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *