Sanatate

Ceaiurile, cafeaua si sucurile pot fi sanatoase

Ceaiul si cafeaua pot fi sanatoase pentru inima. Ceaiul este foarte bun pentru sanatate. Consumul de cafea este discutabil, dar cercetarile recente indica faptul ca aceasta nu este chiar atat de daunatoare pe cat se credea inainte. Evita insa sa consumi latte si alte bauturi pe baza de cafea – pot sa abunde in zahar si grasimi si au prea multe calorii.
Ce contine? Ceaiul contine catechine, compusi ce reduc riscul aparitiei anumitor forme de cancer si stimuleaza sistemul imunitar. Ceaiul verde contine concentratii mai mari de catechine decat cel negru.

 

O portie de 283 ml ceai la pliculete contine dor 3 calorii; coolatta cu cafea, din lapte integral (452,7 ml): 210 calorii, 15 mg colesterol, 80 mg sodiu si 4 g acizi grasi; chai cu vanilie (283 ml): 230 calorii, 5 mg colesterol, 50 mg sodiu, 8 g acizi grasi…

 

Recomandare. Chai este o bautura preparata din ceai, mirodenii, lapte si indulcitor. Se poate prepara si acasa. Presara mirodenii precum scortisoara, cuisoara, nucsoara, radacina de ghimbir si graunte de piper peste ceaiul simplu, apoi adauga laptele sau smantana si indulcitorul.

 

Ce este indicat? Bauturile calde preparate in casa. Shakeurile din restaurante, frapeurile si bauturile chai sunt costisitoare si contin adesea chimicale, concentrate de fructe si sirop de porumb bogat in fructoza. Preparati-le acasa si va veti delecta cu o bautura mai sanatoasa.

 

Ce nu este indicat?  Cafeaua si ceaiul sunt sarace in calorii si substante nutritive. Adauga lapte, smantana, zahar si siropuri romate si numarul lor va spori.

 

Sucurile (de mere, de portocale, de coacaze, de morcovi, de rosii, de struguri, de grepfrut, tutti frutti, nectar de piersici, de ananas, de prune etc.) pot fi sanatoase. Daca sucurile din fructe si legume sun 100 % naturale, nu-ti pot face rau.
Ce contin? La fel ca si alimentele din care provin, sucurile contin vitamine in diverse cantitati (de obicei vitamina C si A), dar mai pot fi bogate si in zahar.

 

85 g suc de mere, neindulcit, contine: 117 calorii, 7 mg sodiu si 0,3 acizi grasi; de morcovi: 94 calorii, 68 mg sodiu, 0,4 g acizi grasi; tutti fruti: 124 calorii, 12 mg sodiu, 0,5 acizi grasi…

 

Recomandare. Dilueaza sucul cu sifon si astfel vei avea un suc accidulat natural. Incearca sifonul cu arome, cum ar fi cel de portocala, de zmeura, de struguri albi sau sucul de coacaze. Consuma sucurile intr-o gama cat mai larga, pentru a-ti asigura un aport de substante nutritive.

 

Ce este indicat? Sucurile din legume sunt mai bogate in fibra si mai sarace in glucide decat cele din fructe. Amesteca merele, morcovii si portocalele si iti vei asigura un plus de substante hranitoare.
Sucurile contin aceleasi substante fitochimice ca si alimentele din care provin, insa daca majoritatea compusilor benefici se afla in pielita si nu in pulpa din care se stoarce sucul, acesta din urma nu va ma fi o sursa atat de bogata precum fructul in sine.

 

Ce nu este indicat? Organismul nu face diferenta intre fructoza (zaharul din fructe) si sucroza (zahar alb rafinat). Sucurile abunda in vitamine, minerale si antioxidanti pe care bauturile carbogazoase nu le contin, dar pot fi totodata destul de bogate in calorii si mai sarace in fibra decat fructul din care provin. Nu exagera cu acestea.
Nivelurile de fibra. Cauta pe etichete sucuri de legume si fructe cu pulpa, care au mai multe fibre necesare tranzitului digestiv.

 

Amestecurile de suc. Exista o mare probabilitate ca sucul natural 100% din mango si papaia (in amestec) sa contina mai mult suc de mere sau de struguri decat mango sau papaia separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *