Din oras

Cea mai mare petiție din Cluj-Napoca pentru salvarea Pădurii Hoia-Baciu. Sute de arbori au fost tăiați ilegal, dar autoritățile dorm și visează la aquapark-uri care distrug zonele verzi

Autoritățile locale nu pun preț deloc pe zonele verzi din oraș și din împrejurimi. Parcul Est, pe care Emil Boc l-a promis încă din 2013 nu va mai fi amenajat, probabil, niciodată. O bucată din ceea ce trebuia să fie cel mai mare parc natural va fi folosită pentru aquapark. Pădurea Hoia-Baciu este tăiată sistematic, sub privirile nepăsătoare ale instituțiilor. Pădurea Clujenilor și-a dat obștescul sfârșit, după ce au fost plantați degeaba 60.000 de puieți. Toate acestea în condițiile în care unui clujean îi revin doar 14 mp de spațiu verde, iar normele europene prevăd 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor.

Autoritățile locale nu au luat până acum nicio măsură, deși în Pădurea Hoia-Baciu au loc tăieri masive de arbori. Politicieni, activiști de mediu, cetățeni s-au implicat însă în acest caz, au semnalat instituțiile abilitate, au realizat o petiție care are peste 5.000 de semnături și au dovezi video cu masacarul copacilor din această zonă. Inițiatorii petiției au câteva propuneri concrete.

Petiția „Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” devine cea mai mare petiție pe o temă locală din Cluj. Trei asociații semnatare propun autorităților un nou plan de amenajament pentru că mulți proprietari nu au, dezbateri pentru a despăgubi proprietarii privați, dar și pentru a gândi un sistem mai bun de pază care să stopeze furturile.

În acest moment, petiția are peste 5.000 de semnături și când ajunge la 10.000 va fi depusă la Direcția Silvică, Primărie și Consiliul Județean Cluj. Inițiatorii campaniei îndeamnă clujenii să semneze într-un număr cât mai mare pentru ca autoritățile să intre în dialog între ele, cu proprietarii privați, dar și cu experții și societatea civilă.

Deși Garda de Mediu a confirmat tăierile ilegale de arbori din Pădurea Hoia-Baciu, nu s-a luat nicio măsură concretă până acum.

„Garda Forestieră a constatat deja, în urma petiției, că s-au făcut tăieri ilegale și că nu există planuri de amenajament silvic. De aceea, urmează să cerem aceste planuri de la ROMSILVA. Planurile de amenajament sunt importante pentru că îți spun, printre altele, cum să tai copacii din pădure. Un plan de amenajament bun conduce la protejarea Pădurii Hoia-Baciu, nu la tăieri haotice și necontrolate”, a declarat deputatul independent Adrian Dohotaru, director executiv SOS, una dintre asociațiile care au inițiat petiția.

Peste 700 de copaci au dispărut în ultimele luni din această pădure. Inițiatorii petiției consideră că acesta este un abuz evident. Pădurea Hoia-Baciu este situată la o distanță mică de oraș și intră sub forma de gestiune a pădurilor de protecție. Acest fapt permite doar tăieri de arbori bolnavi, putrezi sau deteriorați. Există zeci de fotografii care arată că arborii marcați și apoi tăiați sunt perfect sănătoși. Până acum autoritățile nu au făcut decât să arunce responsabilitatea în ograda celuilalt sau să dea vina pe proprietarii privați.

Nu este de mirare că autoritățile nu s-au implicat deloc în cazul tăierilor ilegale de arbori din Pădurea Hoia-Baciu. Parcul Est pe care primarul Emil Boc l-a promis încă din 2013 este ignorat cu bună știință, deși proiectul care propune amenajarea acestui parc a fost declarat câștigător în cadrul programului de bugetare participativă. Nu doar că acest proiect a fost dat la o parte. Pe o bucată din terenul Parcului Est se dorește construirea aquapark-ului.

Citește și:

Clujenii cer Primăriei să amenajeze cel mai mare parc din oraș. Municipalitatea răspunde ca în povestea cu mutu’ și surdu’: Facem aquapark!

După două ore de dezbateri, Boc & Co. au decis în ciuda opoziției cetățenilor: vom avea aquapark în Gheorgheni. Mănășturenii vor veni pe centura metropolitană, iar Armin van Buuren va mixa de pe King Cobra – VIDEO

Orice încercare a Primăriei de a crea mai multe zone verzi a fost abandonată pe parcurs. De exemplu, ceea ce trebuia să fie Pădurea Clujenilor a ajuns o zonă aridă, fără niciun copac, deși au fost plantați 60.000 de puieți. Este vorba despre terenul de pe bulevardul Muncii, unde an de an au avut loc plantări de arbori în fiecare an, dar tot ce era plantat primăvara se usca până anul viitor.

Citește și:

60.000 de puieți plantați degeaba de Primărie sau cum să dai rateuri și pe gratis. Pădurea Clujenilor s-a uscat și va fi reconvertită în parc

Primăria umflă statisticile ca să dea bine la imagine? Oficial, unui clujean îi revin 25 mp de spațiu verde, în realitate suprafața este de doar 14 mp

Petiția pentru salvarea Pădurii Hoia-Baciu poate fi semnată AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *