Ce vrea Boc să facă anul acesta cu banii orașului? Se laudă cu o grămadă de investiții restante din anii precedenți

Bugetul orașului ar urma să fie gata abia la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Și anul acesta, primarul Emil Boc se plânge de un deficit important. Potrivit primelor calcule ar fi vorba despre 55 milioane euro care îl împiedică să deruleze grămada de investiții pe care le are în derulare, după cum a spus recent la un post de radio local. Investițiile despre care vorbește primarul sunt restanțe din anii trecuți. Probabil tot deficitul cauzat de bugetul de stat este cauza întârzierii proiectelor neterminate.

Potrivit conducerii Primăriei, necesarul pentru anul acesta este de 839 milioane lei, dar există un disponibil total de doar 577 milioane lei.

„Noi am făcut o primă evaluare a bugetului Clujului, încă nu știm cum va arăta forma finală de la Parlament, dar astăzi, pe masa mea, am un deficit de 55 milioane euro. Nu știu de unde aș putea să îl acopăr pentru a susține proiectele de investiții. Avem un estimat necesar pentru 2019 pentru investiții de 839 milioane lei și avem un disponibil de 577 milioane lei, deci un deficit de 261 milioane lei, aproximativ 55 milioane euro. Pe de altă parte, cele 10 milioane euro în plus care se pun pe bugetul local ca sarcină suplimentară pe care nu o aveam în 2018, iarăși ne vitregește de bani. Pe de altă parte, pe ianuarie și februarie am pierdut 4 milioane euro pentru că acele cote din impozitul pe venit nu sunt 60%, așa cum se preconizează în bugetul de stat, ci 40% așa cum scrie în Legea finanțelor publice locale. Pentru că nu s-a adoptat bugetul național până acum am pierdut deja 4 milioane euro. Bugetul este construit pe un impozit pe venit de 60%, dar nu știm exact cotele din TVA, nu știm nivelul de prognoză a veniturilor pentru că noi avem o prognoză, iar în lege este altă prognoză. După ce se adoptă Legea Bugetului de Stat, urmează ca Finanțele Publice Județene, în termen de 5 zile, să ne comunice sumele care ni se cuvin”, a spus Boc, la un post de radio local.

Proiectul de buget urmează să se afle în dezbatere publică o perioadă și ulterior va fi votat în Consiliul Local.

„Vom ieși săptămâna viitoare cu un proiect de buget pe care îl vom prezenta public, urmând ca după aceea să îl adoptăm în luna martie sau început de aprilie”, a precizat primarul.

Boc spune că există nenumărate investiții în derulare și care ar urma să fie finalizate din bugetul pe anul acesta. Grămada de investiții despre care vorbește primarul nu este chiar atât de mare însă.

„Sunt o grămadă de obiective de investiții pe care le avem în derulare. Pentru 2019 ne propunem să finalizăm locuințele sociale de pe strada Ghimeșului, să finalizăm podul Fabricii, podul Porțelanului, lărgirea străzii Bună Ziua, podul Calvaria”, a mai spus Boc.

Adauga comentariu