Afacerea zilei

Ce trebuie sa stie parintii despre ambliopie si controalele oftalmologice la copii, aflati de la specialistii noului departament de Oftalmopediatrie din cadrul clinicii Q Vision

La clinica Q Vision din strada Constantin Brancusi, numarul 117, despre care am mai scris anul trecut (citeste aici), s-au pus bazele unui departament de Oftalmopediatrie, dotat cu aparatura performanta, echipamente medicale speciale pentru copii, care permit un diagnostic de mare acuratete.

„Dispunem de o sala de operatii cu toate dotarile, in care se opereaza strabismul, se fac dezobstructii de canal lacrimal, se opereaza ptoza palpebrala congenitala si anumite chisturi de pleoapa, care apar in primii ani de viata”, specifica dr. Oana Rusu, medic specialist, directorul diviziei de Oftalmologie din cadrul clinicii Q Vision.

Parintii trebuie sa stie ca e foarte important ca un copil sa beneficieze de minimum 3 controale oftalmologice pana la varsta scolara.

Cu prilejul derularii programului „Vedere clara, ochi sanatosi”, initiat de Clubul Lions Transilvania, copiii din gradinitele clujene au beneficiat de o testare gratuita a vederii. In urma screening-ului, aproape 20% dintre acestia au fost depistati cu probleme oculare.

Medicul specialist oftalmolog Oana Rusu a participat ca voluntar la acest program si are cateva recomandari pentru parintii care inteleg importanta unei vederi sanatoase la copii.

E recomandabil ca primul control sa fie facut intre 7 luni si un an, prilej cu care este vizionat fundul de ochi pentru a se depista eventualele anomalii de dezvoltare. Aici intervine si rolul medicilor de familie, care ar trebui sa indrume parintii spre medicul oftalmolog.

„Suspiciunea cea mai importanta care trebuie indepartata la aceasta varsta este o tumoare maligna intraoculara numita retinoblastom, care are efecte dezastruoase daca nu e depistata la timp. In cazul bebelusilor nascuti prematur, se urmareste depistarea retinopatiei prematuritatii”, precizeaza dr. Oana Rusu.

Al doilea consult ar trebui facut in jurul varstei de 2 ani si jumatate, cand copilul incepe sa colaboreze. In cadrul acestui consult, se testeaza atat acuitatea vizuala si dioptriile, cat si miscarile oculare.

Al treilea consult, in jurul varstei de 5-6 ani, are ca scop testarea acuitatii vizuale cu o acuratete mult mai mare (pentru ca acum copilul cunoaste literele si cifrele), dioptriile oculare, cat si vederea stereoscopica (tridimensionala).

Una dintre cele mai des intalnite probleme in oftalmopediatrie este ambliopia.

Numita popular „boala ochiului lenes”, ambliopia consta intr-o acuitate vizuala scazuta, care se manifesta la un ochi sau chiar la amandoi. De fapt, aceasta afectiune este, mai degraba, un fenomen cerebral.

Noi nu vedem cu ochii, ci cu creierul. Ochii sunt doar instrumentul prin intermediul caruia creierul isi ia informatiile vizuale din exterior. In momentul in care informatia primita de la un ochi nu este valida, creierul o ignora si proceseaza doar ce primeste de la ochiul sanatos. Rezultatul este ca ochiul afectat devine tot mai lenes si acest fapt are un impact major asupra capacitatii copilului de a vedea in spatiu.

Cauzele pot fi variate: fie ca intervine strabismul si un glob ocular deviaza spre nas sau lateral, fie ca este o diferenta de dioptrii mai mare de 2 intre cei doi ochi sau exista o anumita patologie a ochiului care trebuie identificata si tratata.

Parintii trebuie sa stie ca exista o rezolvare la aceasta problema, dar numai daca se actioneaza pana la varsta de 7 ani. Incapacitatea de a vedea tridimensional ii va restrange viitorului adult paleta de optiuni profesionale. In unele meserii, cum e cea de chirurg sau cea de pilot, vederea stereoscopica e vitala”, spune medicul specialist oftalmolog Oana Rusu.

Pentru sanatatea vederii copilului tau si pentru a nu-i limita alegerile in viata, trebuie sa actionezi la timp.

Programarile la un consult oftalmologic pentru departamentul de oftalmopediatrie din cadrul clinicii Q Vision se fac la numerele de telefon 0721.376.263 sau 0264.702.040.

 

Sursa foto: Q Vision

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *