Sanatate

Ce sunt bolile de inima

Bolile de inima constituie prima cauza de deces din tarile dezvoltate. Desi boala de inima este adesea considerata o boala prodominant masculina, ea este acum prima cauza de deces care atinge atat femeile, cat si barbatii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 25 % din cele 11 milioane de decese, care au loc in societatea vestica in fiecare an, sunt datorate bolilor de inima. Vestea cea buna este ca exista dovezi, cum ca exista multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni bolile de inima, iar modificarea regimului alimentar este una dintre cele mai benefice masuri.

 

Ce este o boala de inima? Inima este pompa musculara de marimea unui pumn, situata in centrul pieptului, intre plamani. Rolul ei este sa pompeze sange in intreg corpul, astfel ca substantele esentiale cum ar fi oxigenul si nutrientii, sa poata fi transportate in toate partile. Sangele este transportat catre organele corpului prin vase de sange, numite artere, reintorcandu-se la inima prin vase de sange, numite vene.

 

Fiecare organ si tesut din corp necesita sa fie aprovizionat cu sange, iar inima nu face exceptie. Muschiul inimii (miocard) este aprovizionat cu sange, oxigenat prin trei artere coronare. Daca oricare din aceste vase de sange se blocheaza, un minuscul cheag de sange (tromb) este adesea cauza unui intreg blocaj intr-o artera coronara. Infarctul, care este rezultatul unui asemenea blocaj, poate cauza moartea unor fibre miocardice. Cu cat este mai mare zona afectata, cu atat este mai mare riscul unui deces.

 

Grasimile, colesterolul si boala de inima. Grasimile sunt transportate in tot corpul, sub forma colesterolului, astfel ca multi experti considera nivelul ridicat al acestuia ca fiind unul din cei mai importanti factori de risc pentru aparitia unei boli de inima. Oricine poate avea nivelul colesterolului ridicat, in ciuda varstei, sexului, rasei si, pentru ca nu exista semne vizibile de atentionare, nu putem fi siguri daca avem sau nu o problema, pana cand nu ni se masoara nivelul colesterolului. Oricum, regimul alimentar este eficient in scaderea nivelului colesterolului, iar acest lucru ne poate feri de boli de inima pe termen lung.

 

Colesterolul din corp poate fi produs de ficat sau poate veni din alimentele consumate sub forma de grasime. Chiar si transformari relativ mici la nivelul colesterolului pot fi foarte importante pentru sanatate.

 

Dupa ce grasimile sunt consumate, ele trec in sange. Grasimile nu se dizolva in sange si au nevoie sa fie “impachetate”, inainte sa fie transportate in intreg organismul, asfel ca particulele de grasimi sunt invelite in proteine, pentru a forma mici pachete numite lipoproteine.

 

Rolul lipoproteinelor. Exista doua tipuri de lipoproteine cu densitate mare (HDL) si lipoproteine cu densitate scazuta (LDL). LDL este transportat in intreg corp si este depozitat in multe locuri, inclusiv pe peretii arterelor coronare si cerebrale. LDL are rolul lui in dezvoltarea arteriosclerozei, de aceea se face referire la el uneori cu termenul de “colesterol rau”. HDL, pe de alta parte, este de un real ajutor in indepartarea grasimilor acumulate in organism, prin producerea bilei in tubul digestiv. HDL are un efect total opus celui al LDL-ului, fapt pentru care i se spune uneori “colesterol bun”.

 

Blocarea arterelor. Cand nivelul LDL din sange este ridicat, in artere tind sa se acumuleze rezerve de grasimi. Aceste rezerve sau placi sunt cunoscute sub numele de ateroame. Ateroamele tind sa se formeze acolo unde arterele se ramifica, incurajate de turbulentele din torentul sangvin. Ateroamele aspre din arterele coronare, care aprovizioneaza miocardul, pot restrictiona trecerea sangelui, cauzand dureri pectorale, cunoscute sub numele de angina pectorala. Prezenta ateroamelor poate incuraja si formarea cheagurilor de sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *