Ce spune Tișe despre lipsa autorizației de mediu la CMID, după ce a fost acuzat de activiștii de mediu de blat

Prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) va fi pusă în funcțiune, deși nu are încă autorizație de mediu. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a întors documentația Consiliului Județean, iar acum conducerea județului a găsit o portiță pentru a „fenta” lipsa autorizației astfel încât să grăbească deschiderea primei celule. Activiștii de mediu au acuzat Consiliul Județean de blat cu Comitetul pentru Situații de Urgență.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a declarat că tot demersul pentru autorizația de mediu este în grafic și este perfect normal și legal ca prima celulă să intre în funcțiune pentru că autorizația vizează toate cele trei celule ale CMID. Tișe a invocat părerea unor specialiști, care au constatat că prima celulă corespunde din toate punctele de vedere.

„Obținerea autorizației de mediu se află în graficul stabilit. Avem deja procedura stabilită, a fost emis un aviz prealabil, acum două săptămâni, după care s-a intrat în procedura de dezbatere publică și emiterea autorizației integrate. Dar autorizația integrată de mediu vizează practic toate cele trei celule, iar noi suntem acum în etapa în care dăm în funcțiune doar prima celulă. Această primă celulă din punct de vedere tehnic ca urmare a constatărilor făcute de experți și de consultanți, ea corespunde. De altfel, este imposibil să nu corespundă pentru că noi practic venim cu o celulă ecologică care va înlocui o rampă de gunoi care nu este ecologică. Este bine că s-a lansat această dezbatere publică ca oamenii să vadă cu ce venim în loc. Astăzi avem două rampe la Pata Rât – una privată și una a Primăriei, care este autorizată provizoriu, iar noi în locul acestor două rampe venim și punem un depozit ecologic.

Capacitatea stațiilor și tot ce s-a făcut acolo s-a făcut pe baza unui proiect care a stat la baza autorizației, iar conform licitației, atâta trehnologa cât și capacitatea centrului vor putea fi ajustate de câștigătorul licitației pe parcursul derulării contractului”, a declarat Tișe, astăzi, în cadrul unei emisiuni online.

Vă reamintim că activistul de mediu Szakacs Istvan a realizat o petiție online pentru oprirea emiterii autorizației de mediu în forma actuală. Mai mult, îl acuză pe Alin Tișe de blat cu Comitetul pentru Situații de Urgență, care a permis darea în funcțiune a primei celule invocând starea de urgență.

Citește și:

CJ Cluj vrea să deschidă prima celulă a CMID fără autorizație de mediu. Un studiu pe sănătate din 2009 arată dezastrul de la Pata Rât

Tișe a sugerat că cei care fac reclamații cu privire la prima celulă a CMID nu sunt adevărați activiști de mediu.

„Cei care iubesc mediul ar trebui să fie primii care să își dorească să dăm în funcțiune aceste celule ecologice nepoluante pentru că am pune capăt poluării care există acum. Noi venim acum cu o tehnologie ecologică care nu mai poluează mediul”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Adauga comentariu