Ce spune primarul despre pădurea seculară din Ploscuțeni pe care proprietarul francez o vinde pe internet: „Nu am niciun drept asupra unei proprietăți private”

Astăzi, site-ul Bistrițeanul scrie despre o pădure veche de aproape o sută de ani, din Vrancea, care este vândută pe un site chinezesc - alibaba.com. Deși se consemnează că proprietarul care oferă la vânzare cele 142 de hectare ar fi român, autoritățile din comună spun că de aproape 12 ani pădurea a fost cumpărată de un francez. În relația cu autoritățile, francezul este reprezentat de o firmă din Cluj Napoca. Omul își plătește impozitele regulat, însă se pare că nu i-a găsit utilitate, astfel încât s-a decis să o vândă. Nu de acum, ci de mai mult timp. În 2017 prețul de pornire era de 330.000 de euro, în vreme ce acum, oferta pornește de la 366.000 de dolari.

În acest anunț similar apărut pe un site de la noi din țară se arată că este vorba despre 142 de hectare de pădure în Ploscuteni - județul Vrancea: „Pădurea are o vârstă de 75-80 de ani, cu indice de acoperire 0,9 și cuprinde diverse specii printre care Gorun (66,2 ha), Tei (38,7,2 ha), Nuc (2,4 ha), Fag (0,7 ha), Stejar (1,3 ha), Frasin (4,1 ha), Salcâm (3,7 ha), Carpen (14,6ha). Volumul lemnos pe picior total este de 37.078 mc. Vârsta arborilor este cuprinsă între 60 și 90 de ani, luând în considerare ultima evaluare din 2011. Se poate exploata datorită planului de amenajament în vigoare până la data de 2021”. Tot aici se atașează și alte informații despre pădure:

Mai mult decât atât, proprietarul a încercat să vândă această pădure și cu ajutorul unui anunț postat de Primăria Ploscuțeni, aspect confirmat de autorități. „Ei sunt obligați să vină la primărie să pună afiș. Dar eu nu am niciun drept asupra unei proprietăți private. Noi ca primărie nu avem ce face”, ne-a spus primarul Ștefan Solomon, care ne-a îndreptat către secretarul comunei pentru mai multe detalii. Așa am aflat că cetățeanul francez a dobândit pădurea în 2007, prin cumpărare de la moștenitorii boierului Frâncu. Moșierul a fost deposedat de toate proprietățile în 1946.

La primărie nu se știe dacă este vândută sau nu. La noi a depus ofertă de vânzare, am înregistrat oferta și am ținut-o 30 de zile. Apoi i-am dat o confirmare că a fost înregistrată la numărul... din data de..., că nu am avut nicio ofertă de cumpărare și atât tot. Asta este chestie de anul trecut, din 6 noiembrie. Pădurea respectivă este retrocedată atunci, în 1991, dar francezul acesta - Benoît Lacroix, parcă așa se numește - a cumpărat-o de la două persoane, descendenți ai unor boieri care aveau pământ și păduri. Deci acele două doamne erau moștenitare a lui Frâncu Nicolau, sau așa ceva. Pădurea este cumpărată în 2007 de francez. La noi a venit în 2018, dar acum că a vândut-o sau nu..., dumnealui nu a venit să ne anunțe. Are o procură avocațială, prin intermediar s-a dat și anunțul”, ne-a spus secretarul comunei. Totodată, autoritățile din Ploscuțeni spun că proprietarul este la zi cu plata impozitului, în acest sens fiindu-i eliberat la data respectivă un certificat fiscal.

Adauga comentariu