In vizor

Ce spune Boc despre noul cartier cu blocuri de 13 etaje din Someșeni, ce se întinde pe 34 de hectare

Un proiect imobiliar de amploare, un adevărat cartier nou va fi amenajat în cartierul Someșeni în zona străzii Moș Ion Roată pe ”Dealul Borzaș”. O primă etapă a proiectului a primit deja avizul comisiei de urbanism. Acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local și în 2010, fără însă a fi demarat vreodată. 

În prima etapă urmează să fie ridicate 5 imobile cu 11 și 13 niveluri. Constructorul s-a angajat să construiască și o creșă pentru locuitorii din zonă. De asemenea, vor fi amenajate spații verzi, locuri de joacă, amifteatru sau parc. În 2010 proiectul urma să fie dezvoltat de către Chester Group Investments, acum are un nou beneficiar, Merlin Construcții și RealTopFarma.

Merlin Construcții este o firmă din Cluj-Napoca înființată în 1922, deținută de Muntean Septimiu Ștefan și Mureșan Alina, care are ca și obiect de activitate lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. În 2018 a avut o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei și profit de doar 1.128 RON. Firma a declarat 0 angajați în 2018.

RealTopFarma este o firmă din București înființată în 2017, cu acțiuni la purtător care nu a avut activitate, dar care a fost resuscitată odată cu pandemia când a îceput să vândă echipamente și materiale de protecție. 

Prin PUZ de urbanizare, conform avizului de oportunitate, se propune reglementarea Etapei 1. Conform avizului de oportunitate, teritoriul de reglementat in Etapa 1 cuprinde primul cvartal, respectiv partea de vest a terenului si drumurile de deservire locala – principal si secundar, respectiv imobilele cu nr. cad. 300863, 300865, 300866, 300867, 300879 (drum colector) – partial si 300880, avand in total o suprafata de 46.030 mp. Din punct de vedere funcțional se propune reglementarea unei zone de locuire colectiva si dotari aferente cu o structura urbana coerenta. Se urmarește ca prin acest proces să fie incluse o serie de funcțiuni complementare locuirii. Se propune reglementarea zonei destinata locuirii. Se propune introducerea unei subzone verzi, in vecinatatea accesului in ansamblu, cu plantatii, amenajari pentru joaca, odihna si sport, ochiuri de apa. Panta terenului va fi preluata printro amenajare de tip amfiteatru/zone de stat, cu plantatii, cu un traseu care va conduce instinctiv spre zona de interes. Zona de amfiteatru va fi proiectata in asa fel incat sa poata gazdui mici evenimente si reprezentatii pentru comunitate. Din aceasta zona, accesul spre blocurile asezate radial se va face prin intermediul unor podete, care trec peste nivelul aleii de acces auto in parkingul subteran. De asemenea, in extremitatea zonei destinate locuirii, se propune introducerea unei subzone de servicii de interes public, S_Is, respectiv o cladire destinata invatamantului prescolar, care va deservi in primul rand locuitorii din zona, dar posibil si o zona mai extinsa, avand in vedere lipsa acestei functiuni in zona.

Proiectul va beneficia din plin de proiectul Primăriei prin care se modernizează drumul de acces, strada Moș Ion Roată. Această investiție face parte din proiectul mai amplu de realizare a noului cimitir din acea zonă. 

Accesibilitatea in zona studiata este asigurata prin partea de vest a terenului, prin intermediul strazii Mos Ion Roata, pentru care in aceasta perioada se vor demara lucrarile de modernizare. De asemenea, dupa ce strada Mos Ion Roata va fi modernizata, exista o posibilitate de legatura cu inelul sudic al centurii, respectiv tronsonul Someseni-Borhanci. Pe masura ce constructiile vor avansa spre est (etapele 4-5 de dezvoltare a PUZ-ului), se ia in calcul un al doilea acces la teren, prin modernizarea drumul de camp existent in partea de est a amplasamentului. 

În ceea ce privește investiția, primarul Emil Boc a ținut să precizeze că acesta este un proiect pe termen lung, iar pentru fiecare etapă constructorul va trebui să ofere ceva comunității, o grădiniță, o școală, un centru de cartier și drumuri asfaltate. 

”Acolo e un proiect pe ani mulți din care au venit acum cu o suprafață mică de 5-6 hectare. E o suprafață mare, dar acum vor să construiască pe o suprafață mai mică. Am discutat de mai multe ori în comisie, am analizat. I-am spus nu vii până nu asfaltezi, până nu faci școală, creșă, grădiniță, centru de cartier. S-au stabilit condițiile și acum e în faza de dezbatere publică. E un  proiect pe termen lung”, a declarat primarul Emil Boc.

După ce ani de zile construcții haotice, blocuri între case, cartiere noi cu străzi de pământ, fără trotuare, spații verzi sau locuri de joacă, au fost aprobate pe bandă rulantă, Boc încearcă să pozeze în primarul responsabil care pune interesul clujenilor în fața interesului dezvoltatorilor imobiliari.

1,441,024

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *