Din oras

Ce spune Boc despre exproprierile din Bună Ziua, evaluate sub prețul pieței? Ce pot face proprietarii nemulțumiți?

64 de parcele de teren care stau în calea extinderii străzii Bună Ziua vor fi expropriate. Proprietarii vor primi bani mult mai puțini decât dacă ar fi vândut pământurile la prețul pieței. Evaluarea a fost făcută de un expert agreat de Ministerul Transporturilor. Cui nu îi convine suma pe care i-o dă Primăria nu are decât să conteste în instanță evaluarea făcută de expert. Indiferent de decizia instanței, terenul rămâne al autorităților locale.

Sunt vizate 64 de proprietăți private însumând 2.381 mp dar și alte 9 de 16.252 mp care aparțin deja Primăriei. Evaluarea făcută de Neoconsult Valuation a stabilit despăgubiri între 8 și 163 euro/mp fără TVA, în timp ce prețul pieței sare de 300 euro/mp.

Primarul Emil Boc a explicat, marți dimineața, într-o emisiune la un post de radio local că administrația publică locală nu are nicio vină la stabilirea acestor prețuri.

„Noi luăm fâșiuța asta mică de lângă șosea, nu luăm terenul din mijlocul Bună Ziua să facem bulevard prin mijlocul cartierului. Noi facem în baza legii, nu facem în baza la altceva. Cei care propun aceste prețuri sunt experți autorizați ai statului român, nu îi nici Boc, nici Tarcea care să stabilească prețurile, sunt nișe experți autorizați ai statului român, care, în funcție de niște criterii stabilite de lege stabilesc valoarea fiecărei parcele de teren. Nu o stabilesc eu din birou”, a declarat Boc.

După ce s-a spălat pe mâini în ceea ce privește valoarea despăgubirilor, primarul le mai dă o explicație proprietarilor de terenuri nemulțumiți de evaluare.

Proprietarii nu pot să blocheze procedura pentru că legea spune în felul următor: ești obligat să faci o evaluare conform standardelor prevăzute de legea statului român, se consemnează acei bani în cont, proprietarul care e nemulțumit poate să atace în instanță evaluarea și să ceară o evaluare la nivelul instanțelor de judecată, dar asta nu oprește procedura de lucru. Când eram prim-ministru am schimbat această lege pentru că erau blocate toate autostrăzile din România și nu se putea construia nimic pentru că erau procese peste procese. În timpul comunismului sau în Asia acolo nu mai stă statul să întrebe proprietarul dacă cedează o bucată de teren, acolo l-a naționalizat, intră buldozerul și au făcut autostrada. Noi trăim în democrație și este firesc să fie așa și așa spune și Constituția. Nu intră buldozerul până nu sunt virați banii în cont”, a comentat Boc.

Neoconsult Valuation este din Bucureşti, a fost înfiinţată în 2008, îl areca administrator pe Cristian Nistea şi 7 asociaţi: Ioan Bercu, Marian Constantin Chirilă, Cristian Nistea, Marius Şufană, Vlad Petru, Daniel Leonardo Vrînceanu,Gunter Raimar Leutschaft. Firma a raportat, pe anul 2017, o cifră de afaceri depeste 8,1 milioane lei, un profit de aproape 2 milioane lei şi un număr mediu de 32 de angajaţi. Neoconsult Valuation este una din cele 49 de firme agreate de Ministerul Transporturilor ca evaluatori. În urmă cu aproximativ 5 ani, presa scria despre această firmă că este recunoscută pentru evaluări neconforme cu realitatea.

Extinderea străzii Bună Ziua a fost anunțată acum 6 ani. Propunerea Primăriei este realizarea a trei benzi plus o pistă de biciclete. După obiceiul administrației publice locale de a pune de multe ori carul înaintea boilor, această arteră importantă a fost modernizată și abia după aceea conducerea orașului a venit cu ideea extinderii străzii.

În cartierul Bună Ziua nu există nicio grădiniță și nicio școală. De asemenea, zona duce lipsă de locuri de joacă pentru copii și parcuri. În acest cartier s-a construit haotic fără să existe un PUZ care să stabilească în mod clar cum și ce se poate construi. Pentru a evita astfel de situații, Primăria vrea să facă acum un PUZ pentru zona Sopor.

Citește și:

Emil Boc pregăteşte „DESPĂGUBIRI” DE PROPORŢII pe Bună Ziua. EXPROPRIERI discreţionare: se vor da de la 8 euro pe mp, într-o zonă unde preţul minim e de 250 euro pe mp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *