Ce se întâmplă dacă Cluj-Napoca va depăși rata de infectare 7? Boc dă explicații detaliate. Astăzi incidența este 6.84

Rata incidenței cazurilor COVID la o mie de locuitori este în continuă creștere în Cluj-Napoca. Astăzi a ajuns la 6.84 și în curând va depăși 7. Primarul Emil Boc a declarat, în această dimineață, într-o emisiune online, că vaccinarea este singura soluție pentru o viață normală și a dat exemplul Danemarcei unde totul este deschis în condițiile în care 90% din populație este imunizată. În România, s-a decis, ieri seară, ca restaurantele, sălile de spectacol și de fitness să rămână deschise pentru vaccinați chiar dacă rata de infectare trece de 6.

Primarul Emil Boc a declarat că municipiul nu se închide chiar dacă rata de infectare sare de 7. Economia va rămâne deschisă. Astăzi urmează să fie votată Hotărârea de Guvern care prevede că școlile, restaurantele, sălile de spectacole și de sport rămân deschise pentru vaccinați și cei care au trecut prin boală.

„Ceea ce am spus la un moment dat se întâmplă: Clujul nu va avea economia închisă, ca de altfel nici România. Am avut discuții la toate nivelele. Astăzi, la ora 15.00 cel mai probabil, se va adopta noua Hotărâre de Guvern cu privire la noile reglementări incidente în timpul stării de alertă. Imediat după această ședință de Guvern se va discuta, aproba și publica în Monitorul Oficial, Ordinul Comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății cu privire la funcționarea școlilor indiferent de rata de incidență, dar cu anumite condiții stabilite de specialiști și care, după aceea, vor sta la temelia hotărârilor pe care Comitetele pentru Situații de Urgență le vor lua dacă incidența este mai mare de 6 la mie, deci inclusiv Cluj-Napoca. Deci, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua o decizie în această seară târziu, după ce Hotărârea de Guvern și Ordinul miniștrilor Educației și Sănătății va apărea în Monitorul Oficial”, a explicat Boc.

Primarul a arătat ce se va întâmpla cu sectoarele economice:

În esență, ca să știe clujenii la ce să aștepte: în primul rând școlile nu se vor închide automat, ci vor fi anumite condiții legate de trecerea în online, în condițiile în care este un anumit număr de persoane infectate (în funcție de ce vor stabili specialiștii). Dar, nu mai există o legătură directă între rata de incidență și închiderea școlilor. Deci, școlile nu se vor închide la Cluj-Napoca de luni.

Acum sunt cel puțin 13 orașe care au o incidență mai mare decât noi, cele mai cunoscute fiind București, Timișoara, Bistrița Năsăud.

În privința altor domenii: restaurantele – și aici lucrurile sunt foarte clare: nu se închid restaurantele și ele vor putea funcționa cu o activitate de maxim 50% și toate persoanele care intră trebuie să fie vaccinate.

Pentru nunți, evenimente private, la interior sau exterior, se vor putea desfășura în continuare în intervalul 05.00 – 24.00, cu 50% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane vaccinate sau trecute prin boală. Nu se admit testele.

La fel și în cazul cinematografelor, sălilor de spectacole, activitățile culturale în aer liber, spații închise.

Este important să se știe că nici sălile de fitness nu se închid și rămân deschise pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală.

Mitingurile și demonstrațiile se pot ține cu maxim 100 de persoane”.

Prezent astăzi la Bruxelles, Boc a dat exemplul altor țări pe care trebuie să îl urmeze și România.

„Concluzie: vaccinarea așa cum se arată peste tot în lume este drumul spre o viață normală. Acum sunt în Belgia și aici toată lumea discută reluarea vieții normale în condițiile în care toată lumea s-a vaccinat. Belgia este o țară galbenă acum. Danemarca nu mai are nici un fel de restricții pentru că are 90% rată de vaccinare. Totul merge normal acolo”, a spus primarul.

Boc a fost întrebat de realizatorul emisiunii dacă își va face a treia doza de vaccin.

„Când îmi expiră cele șase luni îmi voi face a treia doză. Eu m-am vaccinat cu Astra Zeneca și voi face a treia doză cu ce îmi recomandă specialiștii”, a mai declarat primarul.

Adauga comentariu