In vizor

Ce se întâmplă cu gunoiul aruncat de cei izolați sau carantinați la domiciliu? Responsabilii spun sau că se ridică normal, ori nu știu ce să răspundă

Persoanele aflate în autoizolare sau carantinate la domiciliu produc deșeuri menajere pe care firmele de salubritate trebuie să le ridice în continuare. În contextul pandemiei de coronavirus și a situației mai delicate a Clujului, care are o comunitate numeroasă de locuitori în apropierea rampelor de gunoi (oameni care trăiesc în condiții insalubre la Pata Rât, fără apă și grupuri sanitare în fiecare baracă), se pune problema ce măsuri iau autoritățile pentru ca gunoaiele pe care le produc clujenii să nu devină focare suplimentare de infecție.

Cum se ridică gunoiul de la persoanele autoizolate sau carantinate la domiciliu și ce se face cu el, care este procedura, de la ridicare, până la depozitarea sau eliminarea acestuia, cine îl ridică, în ce condiții, dacă deșeurile sunt ridicate cu o mașină specială, cum se depozitează și unde sau cum se elimină i-am întrebat în această dimineață pe reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, pe cei de la RADP, am sunat la cele două firme de salubritate care operează în Cluj, Rosal și Brantner, dar și la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ce am aflat? Practic, nimic. Dacă citim printre rânduri răspunsurile pe care le-am primit, putem înțelege că gunoaiele se ridică și se depozitează în continuare ca și până acum. Lucrătorii de la salubritate ar trebui să beneficieze de unele măsuri de protecție, însă gunoiul menajer este ridicat, transportat și depozitat fără nicio modificare față de procedurile de dinainte de izbucnirea pandemiei sau de declanșarea stării de urgență.

Vă redăm mai jos demersurile noastre și răspunsurile primite, pentru a putea trage și singuri concluziile referitoare la starea de fapt:

Am sunat mai întâi la Primăria Cluj-Napoca, pe numărul de fix. Operatorul ne-a dat legătura la „Ecologie Urbană”. Am pus întrebarea, o doamnă ne-a rugat să așteptăm pe fir.  A revenit un domn, care ne-a rugat să ne adresăm biroului Mass-Media, care ne va răspunde punctual.

Am sunat din nou la centrala telefonică a Primăriei, care ne-a făcut legătura la Biroul Mass-Media. Aici ne-a răspuns o voce feminină care ne-a spus că nu știe să ne dea detalii și ne-a rugat să trimitem întrebările pe mail. Am trimis, vom reveni cu răspunsurile, în momentul în care le vom primi.

Am sunat mai departe la TELVERDE (‪0800.800.358‬), adică la Institutul Național de Sănătate Publică, după cum ne-a informat robotul telefonic. După un minut și jumătate, a răspuns o doamnă, căreia i-am adresat întrebările referitoare la procedura de ridicare și depozitare a gunoiului. Am fost rugați să așteptăm la telefon. Operatoarea a revenit după 4 minute:

Nu găsesc recomandările pentru persoanele care urmează să ridice gunoiul, dar vă citesc recomandările pentru echipele de intervenție apă-canal-gaze-electricitate, că tot aici intră: persoanele aflate în izolare, autoizolare la domiciliu, în momentul intervenției, sunt persoane asimptomatice cu un potențial scăzut de pericol de transmitere a bolii și cu un potențial redus de generare de aerosoli infectați. Recomandări: înainte de intrarea în locuință, să solicite persoanei care s-a autoizolat să poarte o mască de protecție. În timpul efectuării lucrărilor necesare, să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 metri. Membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecție: măști, mănuși, ochelari de protecție.”

Cum răspunsul operatoarei nu a fost deloc la obiect, gunoiul ridicându-se de la punctele menajere, nu din locuințe, am întrerupt-o din recitarea recomandărilor pentru echipele de intervenție pentru utilități:

„Și, gunoiul ridicat nu ar trebui incinerat, să nu se arunce la groapa de gunoi?”

„Da, asta da!”, ne-a dat dreptate operatoarea, „eu vă spun cum să vă protejați, ce să faceți cu gunoiul… Și Primăria nu a știut ce să vă zică? Eu nu am ce să faceți exact cu gunoiul, eu știu cum să vă protejați dumneavoastră, dar, ce să faceți exact cu gunoiul, cei de la Primărie ar trebui să se fi organizat până acum! Aveți perfectă dreptate! Unde să lăsați gunoiul?”

Cum Primăria nu ne-a oferit un răspuns telefonic, am sunat mai departe la Compania de Salubritate Brantner Veres S.A. Cluj. Am întrebat cum se ridică gunoiul de la cei aflați în izolare sau în carantină la domiciliu și ce se face concret cu gunoiul respectiv.

„Se ridică normal momentan! Nu îl puteți scoate afară la poartă?!”, ne-a răspuns, contrariată, operatoarea, care a mai precizat că „momentan nu s-a pus problema asta”. Așadar, momentan Brantner ridică gunoiul ca și până acum, de la toată lumea la fel.

Am sunat și la Rosal, cealaltă companie de salubritate din Cluj-Napoca. Aici am fost rugați să trimitem solicitare pe adresa de mail.

La fel ne-au rugat și cei de la RADP Cluj-Napoca, pe care i-am întrebat cum se depozitează gunoaiele provenite de la clujenii aflați în izolare sau în carantină:

„Trimiteti pe mail, atunci eu înregistrez, o pun în mapă și merge pe circuit”, ne-a precizat reprezentanta RADP.

Așadar, în plină pandemie de coronavirus, cei care se ocupă cu gestionarea gunoaielor nu ne pot informa dacă acestea au în prezent un regim special, din răspunsurile primite înțelegându-se că deșeurile menajere se ridică exact ca și până acum, cu toate că persoanele infectate, izolate la domiciliu, ar putea arunca în sacii de gunoi șervețele, batiste, produse cu diverse secreții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *