In vizor

Ce schimbări s-au făcut la BIBLIOTECA publică: Sorina Stanca: „Instituția se individualizează printr-o atitudine receptivă la nou”

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” răspunde cerințelor unui public larg, oferind o gamă variată de activități. În anul 2018, Biblioteca publică a fost în plină dezvoltare. În luna septembrie s-a deschis o nouă filială în cartierul Grigorescu, iar cele vechi sunt în curs de reabilitare. Pentru anul care tocmai se încheie  Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj a dispus de un buget în valoare de 6.486.330 de lei din care 164.710 lei sunt venituri proprii obținute din serviciile oferite contra cost. În ceea ce privește activitățile care au loc în incinta BJC precum și proiectele în care a fost implicată această instituție de cultură cât și despre noile oportunități pe care le oferă publicului larg am discutat cu Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga

Investițiile care s-au făcut în An Centenar la Biblioteca Județeană au cuprins atât modernizarea cât și organizarea de activități pentru toate clasele. Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Județene vine cu lămuriri legate de importanța și evoluția bibliotecii.

Investițiile și accesul la serviciile bibliotecii

Care au fost investițiile făcute în 2018 la Bibiloteca Județeana „Octavian Goga”?

„Redeschiderea Filialei “Traian Brad” în 1 februarie 2018, în urma lucrărilor de reabilitare termică efectuate în anul 2017. Filiala deservește cel mare cartier al municipiului, și așteaptă clujenii cu un spațiu nou destinat studiului și cu spații modernizate destinate copiilor și     adolescenților. Filiala a fost dotată în anul 2018 cu echipamente RFID (Identificare prin Radio Frecvență) pentru automatizarea serviciilor de bibliotecă, asigurarea securității fondului de carte, autoîmprumutul și autorestituirea documentelor de bibliotecă, în valoare de 63.000 lei. În  an centenar, Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj a deschis o nouă filială în cartierul Grigorescu, pe strada Donath, nr. 138, în 17 septembrie 2018. Filiala Grigorescu facilitează accesul la lectură, cultură și cunoaștere pentru locuitorii din cartierul cu același nume al municipiului Cluj-Napoca. Fondul de documente al filialei format din cca 7.000 de exemplare din toate domeniile de interes este organizat în acces liber la raft. Spaţiul filialei a fost astfel gândit încât să ofere facilități pentru toate vârstele.

Copiii beneficiază de o sală dedicată lor, unde îi așteaptă o colecție de cărți, DVD-uri, jocuri și jucării. Adolescenții și adulții au la dispoziție o colecție de documente din toate domeniile cunoașterii.

Activitățile organizate la Filiala Grigorescu sunt următoarele: activități de educație permanentă în colaborare cu unitățile de învățământ, Cu bebe la bibliotecă – activitate pentru părinți cu copii cu vârsta între 0 – 3 ani, Ora poveştilor pentru preșcolari, Club Lego, ateliere de creativitate precum și programe de vacanță.

Modernizarea Filialei Bibliosan prin înlocuirea mobilierului vechi cu mobilier modern. Filiala a fost înfiinţată în anul 1999 în incinta Spitalului de Recuperare Cluj, și se înscrie în categoria serviciilor externe de bibliotecă. Fondul de documente este format dintr-o colecție de peste 3.500 volume de beletristică, carte cu conţinut medical, literatură de referinţă şi 8 titluri de periodice” spune Sorina Stanca.

Cărui public îi este accesibila biblioteca? Care este gradul de accesibilitate al Bibliotecii Județene?

„Biblioteca publică asigură egalitatea accesului la informaţii şi la documentele necesare informării, educaţiei permanente şi dezvoltării personalităţii utilizatorilor, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religie ori naţionalitate. Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj oferă publicului servicii gratuite şi servicii contra cost pe baza permisului de intrare la bibliotecă. În ultimii ani a crescut a crescut numărul facilităţilor oferite publicului precum și timpul petrecut de utilizatori în bibliotecă.

Din populația municipiului cca 36.000 sunt persoane înscrise la bibliotecă. Acestea frecventează biblioteca pentru studiu pe loc, împrumut de documente sau participă la activități. În anul 2018, cca 30% din totalul vizitelor (aprox. 246.000 la 1 octombrie 2018) au fost pentru împrumut la domiciliu, cca. 58% pentru studiu individual şi alte servicii, 12% pentru activități de loisir sau educaționale.

Anul acesta în biblioteca noastră sunt în derulare 68 de proiecte educaționale. Acestea au tematică diversă (istorie locală, educație finanaciară, alimentație sănătoasă etc) se derulează în colaborare cu unitățile de învățământ și au ca scop promovarea lecturii în rândul participanților. Activitățile din cadrul acestora sunt atractive, dinamice și se bazează pe utilizarea metodelor de educație non-formală” mai povestește directoarea bibliotecii” declară Sorina Stanca.

.Cum se constituie fondul de carte?

„Constituirea fondului de documente are la bază Politica de dezvoltare a colecţiilor Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj, care reglementează completarea şi dezvoltarea colecţiilor instituţiei, respectiv depistarea, selecţia şi achiziţia (curentă şi retrospectivă) a oricărei categorii de documente ce poate face parte din patrimoniul bibliotecii (potrivit Legii nr. 334/2002 – Legea bibliotecilor cu modificările ulterioare, cap. 3, art. 39), precum şi eliminarea documentelor necorespunzătoare.

Politica de dezvoltare a colecţiilor susţine misiunea şi obiectivele bibliotecii – ţinând cont de interesul şi structura socio-demografică şi profesională a membrilor comunităţii judeţene deservite – şi oferă linii directoare destinate achiziţiei de documente” lămurește directoarea Bibliotecii Județene „Octavia Goga”.

Beneficiile și oportunitățile pe care le oferă Biblioteca Județeană

Sorina Stanca susține că biblioteca publică a evoluat enorm în ultimii ani, activitățile desfășurate fiind orientate spre un public divers și axate pe satisfacerea nevoilor cetățenilor.

„În ultimii ani biblioteca noastră a evoluat enorm din punct de vedere al spațiilor pe care le oferă pentru public care sunt mai moderne și mai funcționale, a calității serviciilor și a ofertei de activități oferite pentru toate vârstele. Activitatea bibliotecii este orientată cu precădere spre utilizatori şi satisfacerea nevoilor lor.

Profilul publicului bibliotecii judeţene este în continuare unul tânăr, cca 85% sunt persoane până la 40 de ani; achiziţia de documente, activităţile de valorificare a colecţiilor şi de promovare a bibliotecii sunt organizate preponderent pentru această categorie de public. Elevii, studenții, intelectualii și pensionarii sunt publicul majoritar al bibliotecii.

De la an la an numărul activităților organizate pentru public a crescut simţitor. Dintre cele mai noi activități menționăm: Clubul de filosofie pentru copii organizat în colaborare cu UBB, ateliere de programare pentru copii în colaborare cu Asociația Etic, ateliere de literație pentru familie, cursul de limba maghiară pentru adulți etc. Prin programele culturale şi educative organizate își propune să contribuie la creşterea prosperităţii spirituale şi materiale a membrilor comunităţii locale, prin crearea şi promovarea accesului la o vastă arie de idei şi informaţii, prin asistenţa de specialitate oferită, prin promovarea interesului pentru lectură şi învăţare pe tot parcursul vieţii.

Această instituţie se individualizează în contextul cultural clujean printr-o atitudine dinamică, proactivă şi receptivă la nou”, mai declară Sorina Stanca.

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” organizează jocuri educative?

„În biblioteca noastră spațiul de joacă pentru cei mici se numește Ludotecă (din lat. ludo – a juca). Secția pentru copii din Sediul central, Filiala “Traian Brad”, Filiala Zorilor și Filiala Grigorescu dețin astfel de spații unde se oferă copiilor acces gratuit la colecţii de jucării şi jocuri, cărţi de colorat, benzi desenate, reviste, cărţi-jucării, CD-ROM-uri și DVD-uri, jocuri electronice, casete video şi audio. În aceste spații de joacă se desfășoară activități de lectură pentru copii (Cu bebe la bibliotecă, Ora poveştilor, Club de Lego, ateliere de creativitate)”, mai povestește directoare.

Ce beneficii oferă biblioteca cetățenilor din județ?

„Acces la un număr de peste 700.000 de documente, program constant pe tot parcursul anului, spații moderne, săli cu acces liber la raft pentru împrumutul de documente, studiu şi lectură pe loc, consultarea documentelor pe loc, împrumut de documente la domiciliu, rezervări de titluri prin e-mail, acces la cataloagele electronice ale bibliotecii, oferirea de informaţii şi referinţe pe loc, prin telefon sau prin e-mail, bibliografii la cerere, staţii de lucru pentru utilizatori la toate punctele de servicii, audiţii şi vizionări individuale sau colective, servicii de autoîmprumut și autorestituire a documentelor de bibliotecă la Sediul central, Filiala Zorilor și Filiala “Traian Brad”, peste 300 locuri pentru lectură şi consultare pe loc a documentelor, permis de intrare cu valabilitate de 5 ani, acces internet gratuit, acces internet wireless, servicii pentru persoane cu deficienţe de vedere, expoziţii, activităţi culturale şi de loisir, servicii externe de bibliotecă, cursuri de utilizare a calculatorului, etc” mai declară pe Ziar de Cluj, Sorina Stanca.

 

Din păcate, dincolo de toate acestea, biblioteca se confruntă cu o cruntă lipsă de bani. Filiala din Mănăștur, din cauza lipsei de personal funcționează cu un program variat, iar condițiile în care sunt ținuți cetățenii pe timp de vară sunt dezamăgitoare. Aerul condiționat din incita bibliotecii funcționează doar în lunile iulie și august, cetățenii fiind nevoiți să studieze în condiții dificile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *