Ce s-a întâmplat cu Mihai Lucan pe care DIICOT l-a reținut în 2017?! Cu ce se ocupă azi și unde ”a dispărut” profesorul numit ”Dumnezeul medicilor”, în timp ce dosarul bate pasul pe loc

Chirurgul Mihai Lucan este o somitate în lumea medicală, fiind doctorul care a realizat primul transplant renal din România. Totul se întâmpla în 1980, acesta alcătuind o echipă redutabilă alături de profesorii Eugeniu Proca și Anghel Popescu. În ceea ce privește actul medical, ”Dumnezeul medicilor” din România, așa cum a fost numit profesorul Lucan, are un ”palmares” incredibil. Faimosul medic a realizat și prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume (2003), primul transplant combinat de rinichi și pancreas (2004) și primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est (2010).

Pe de altă parte, Mihai Lucan a devenit, în 2017, și personaj principal într-un scenariu pe care mulți l-au considerat, inițial, incredibil, fiind cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare. Pe atunci, era șeful Institutului de Urologie şi Transplant din Cluj-Napoca, iar anchetatorii vorbeau de un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei. În urma acestor acuzații, medicul a fost plasat în arest la domiciliu, nu a mai putut profesa și a devenit ținta unor articole în care realizările sale medicale au trecut în plan secund sau terțiar.

Clujul a rămas o amintire. Mihai Lucan, bucureștean cu acte în regulă

Viața merge mai departe, totuși. Foarte puțini știu că medicul Mihai Lucan s-a decis să părăsească Clujul și s-a mutat în București, iar GÂNDUL.RO vă oferă IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE cu reputatul chirurg care, dincolo de toate controversele țesute în jurul său, a fost și rămâne un punct de reper în istoria medicinei din România.

În primăvara anului 2018, magistrații Curții de Apel București au decis că Mihai Lucan poate profesa, din nou, în spitalele de stat – ridicându-i interdicția -, fiind înlocuită și măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

Acum, profesorul Mihai Lucan face exact ceea ce știe cel mai bine – medicină – într-o cunoscută rețea privată de sănătate din București și, chiar dacă merge ajutându-se și de un baston, fotografiile prezentate în exclusivitate de GÂNDUL.RO demonstrează că reputatul medic ”se ține bine”.

”Dumnezeul medicilor” conduce același BMW pe care îl avea și în 2017

Pe lângă controversata anchetă în care a fost implicat, medicul Mihai Lucan a ”ținut capul de afiș” și în ceea ce privește averea acumulată în timp. Considerat unul dintre cei mai bogați medici din România, Mihai Lucan avea – conform ultimei declarații de avere – 1,7 milioane de euro în conturi.

Potrivit celor inserate de profesorul Lucan în respectiva declarație,  medicul avea în proprietate bijuterii – brătări, inele, lanţuri din aur galben şi alb – în valoare de 20.000 de euro, respectiv tablouri şi icoane (contemporane) în valoare de 15.000 de euro. La capitolul „venituri din salarii”, medicul a declarat, pe anul 2016, 49.652 de lei ( de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal), 3.156 de lei (de la Lukmed SRL – firmă administrată de fiul său) şi 63.860 de lei (de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj).

Plecarea din Cluj-Napoca este o nouă filă pe care medicul Lucan o întoarce în propria viață, iar acum – bucureștean fiind – a ales să locuiască în zona  1 Mai din Capitală. Surprinzător sau nu, el conduce aceeași mașină pe care o deținea și în 2017 – BMW X4 pachet M (aproximativ 60.000€ preț de catalog) -, atunci când au avut loc descinderile procurorilor DIICOT la domiciliul său din Cluj.

Poartă un Rolex-ul Submariner de 35.000€

Azi, Capitala este, așa cum spuneam, noua lui casă. Iar profesorul Lucan pare că se simte în București ca și cum ar fi trăit aici dintotdeauna. Reporterii GÂNDUL.RO l-au găsit pe reputatul chirurg și au obținut imagini în exclusivitate cu acesta.

Discret ca de obicei, medicul încearcă să treacă neobservat în spatele unei măști medicale și îmbrăcat în ton estival. Pălărie, ochelari cu lentile fumurii, cămașă descheiată ”tinerește” la gât – mânecile suflecate până aproape de cot -, mănuși din piele galbenă, fină. Se sprijină într-un baston, iar la încheietura mâinii strălucește, la propriu, un ceas Rolex Submariner în valoare de aproximativ 35.000 de euro, ”averea” pe care Mihai Lucan o poartă, aproape timpul, asupra sa.

Aparatul medical ultraperformant, clinica privată și acuzațiile DIICOT

Potrivit informațiilor transmise de DIICOT atunci când medicul Lucan a intrat în vizorul procurorilor, un aparat medical performant – utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer – ”a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed, clinica privată a medicului Lucan”. Aparatul a fost utilizat timp de 6 ani în locația respectivă.

Procurorii au susținut că reprezentanţii Institutului şi ai clinicii au dispus – în anul 2007 – ”transferul fizic şi fără titlu” al acestui aparat din sediul Institutului în cel al clinicii private, fără a fi întocmit niciun fel de contract în acest sens.

În perioada 2007 – 2013, atât aparatul utilizat ”în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate”, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul Institutului ar fi fost utilizate, exclusiv, în beneficiul clinicii private.

La aproape 3 ani de la deschiderea anchetei, dosarul profesorului Lucan n-a fost trimis în instanță. Dimpotrivă, la cererea Secției Speciale, Înalta Curte a decis să redeschidă ancheta în cazul procurorului care l-a cercetat pe reputatul chirurg. Motivul: avocații medicului au făcut mai multe plângeri penale la Parchetul General, împotriva anchetatorilor săi și s-a plâns de abuzuri în timpul cercetărilor.

Curtea de Conturi Cluj a făcut plângere penală pentru prejudiciul descoperit la Institutul de Urologie Cluj

Curtea de Conturi Cluj a făcut o plângere penală la adresa Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca pentru un prejudiciu în valoare de aproape 400.000 lei.

Acuzațiile împotriva managementului de la Institutul de Urologie Cluj Napoca sunt de neglijență în serviciu și delapidare. Plângerea a fost depusă la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, însă nu a fost comunicată soluția dată în acest caz.

Potrivit acestui raport de audit realizat în 2018 pentru anul 2017, Institutul clujean a achitat aparatură medicală de zeci de mii de euro, tablete şi telefoane inteligente, nefolosite de medicii spitalului. Raportul mai arată că un contract încheiat cu Lukmed, clinica medicului Mihai Lucan, a îndatorat Institutul, bani pe care actualul manager speră să îi recupereze.

În acel an medicul Mihai Lucan era coordonatorul activităţii de transplant a ICUTR. În decembrie 2017, medicul a fost reţinut şi s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru delapidarea ICUTR cu suma de circa 5 milioane de lei (circa 1 milion de euro) în perioada 2005-2016.

Alături de el au fost acuzaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fiul său, Valerian Ciprian Lucan şi Fofiu Sâmpetrean Dan Emil, directorul administrativ al institutului.

Cum am mai scris, Raportul de audit al Curţii de Conturi Cluj la ICUTR a fost realizat în vara anului 2018, iar instituţia a sesizat organele judiciare. Raportul nu a ajuns la DIICOT, ci la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi în urma verificării activităţii ICUTR din 2017 a fost de 439.940 de lei (97 de mii de euro). Cea mai mare abatere s-a constatat în legătură cu lipsa din gestiune a unei truse de endoscopie urologică şi a accesoriilor acesteia în valoare de 370.338 de lei (circa 82.000 de euro). „Nu se poate determina perioada în care s-au produs lipsurile din gestiune a echipamentelor medicale respectiv dacă acestea a fost livrate în realitate sau sustrase etc ”, notează auditorii.

Auditorii au mai constatat că în 2016 s-au cumpărat opt tablete Samsung Galaxy tab şi şapte telefoane inteligente în valoare estimată de 16.426 de lei (3.650 de euro - n. red.) care nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi care nu au fost utilizate în cadrul Institutului. De asemenea, au fost cumpărate abonamente de voce şi de date pentru fiecare aparat. În plus, Institutul a continuat să plătească contractele cu Vodafone, compania care a livrat aparatura, deoarece rezilierea contractului înainte de martie 2018 ar fi determinat penalităţi de întârziere în valoare de 35.150 de lei, se arată în raport. Tabletele au costat, în medie, 974 de lei bucata, în condiţiile în care au fost însoţite de abonamente scumpe de date. Cel mai scump telefon achiziţionat a costat 2.408 lei, preţul real fiind mai mare având în vedere că s-a achiziţionat cu abonament pe doi ani.

Auditorii au mai constatat că la ICUTR „nu a fost efectuată inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor aflate în patrimoniul entităţii şi nici înregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor acestora cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniu.

Adauga comentariu