Jos palaria

Ce înseamnă PUD, PUZ, POT sau CUT? Jos Pălăria pentru Adriana Cristian, consilier local USR PLUS, care consideră că toți consilierii trebuie să fie familiarizați cu acești termeni

În contextul în care Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un bloc cu șase etaje de pe strada Traian a reprezentat subiectul unor discuții fără sens în timpul ședinței de Consiliu Local de luni, 4 ianuarie, situație în care a devenit publică lipsa de pregătire și de informare a unor consilieri locali PSD, Ziar de Cluj a încercat să afle dacă noii consilieri USR PLUS știu ce reprezintă termenii specifici uzitați constant în ședințele de Consiliu local, precum PUD, PUZ, POT sau CUT. Chiar dacă deciziile privind pregătirea documentației pentru dezbaterea și aprobarea unor proiecte de hotărâre – pentru aprobare PUZ de urbanizare și parcelare ori regenerare urbană – sunt inițiate în comisiile de specialitate, toți consilierii locali participă la dezbaterile din ședințe și votează în privința măsurilor ce vizează devoltarea municipiului Cluj-Napoca.

Consilierii locali USR PLUS Cluj consultați și care se află la primul mandat în Consiliul Local, au știut să răspundă întrebărilor, motiv pentru care Ziar de Cluj le acordă rubrica JOS PĂLĂRIA!

Citește și:

Ce înseamnă un PUZ, POT sau CUT? Consilier local USRPlus Cluj: Sper să nu găsiți pe nimeni în rândul aleșilor locali care să nu știe

După ce în articolul de mai sus v-am prezentat explicațiile consilierilor USR PLUS Sergiu Hossu, Radu Boloveschi și Dinu Ionescu, vă prezentăm mai jos și modul în care ne-a explicat ce înseamnă PUD, PUZ, CUT și POT consilierul local USR PLUS, Adriana Cristian, de profesie inginer.

POT este procentul de ocupare a terenului și care este practic procentual și este un indicator procentual care spune pe cât se poate construi pe suprafața totală.

CUT este coeficientul de utilizare și este tot un indicator, dar de data aceasta este numeric, nu mai este procentual. Se înmulțește, îți dă un rezultat cât poate să aibă suprafața în metri pătrați ca și construcție pe verticală.

PUD-urile se fac în baza PUZ-ului, care este Planul Urbanistic Zonal, care la rândul lui se face în baza PUG-ului și care reglementează în zonă toate funcțiunile de locuire, ce servicii trebuie să existe, circulație, spații verzi. PUD-ul este Planul Urbanistic de Detaliu, care trebuie să respecte PUZ-ul și intră în detalii mai mari pe parcela pe care trebuie să construiești.

Adriana Cristian consideră că toți consilierii locali trebuie să cunoască termenii respectivi:

Cred că toți consilierii locali ar trebui să fie în momentul de față familiarizați cu acești termeni pentru că au aprobat proiecte care au luat în calcul acești termeni. Chiar dacă nu îi știau la început este important să se documenteze, să citească și să înțeleagă termenii atunci când votează un proiect e hotărâre de Consiliu Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *