Din oras

Ce-i lipseste Clujului? Cu un efort minim din partea autoritatilor, orasul ar putea sa devina un magnet pentru turisti

„Ce-i lipseste Clujului?” este o serie de materiale care isi propune sa atraga atentia autoritatilor cum ar putea sa arate municipiul daca fondurile pe care le avem la dispozitie ar fi investite cu adevarat in dezvoltarea orasului. Clujul are un potential enorm, insa multe resurse sunt uitate sau neexploatate de catre autoritati.

In ultimii ani, oameni mai mult sau mai putini avizati, au atras atentia asupra faptului ca municipiului ii lipseste, pe partea de „entertainment”, un muzeu de arta contemporana, un parc de distractii, un aquapark, o gradina zoologica sau cate si mai cate. In tot acest timp, Cluj-Napoca este infratit cu 20 de orase de la care ar putea sa invete cum sa le ofere locuitorilor conditii mai bune de trai sau cum sa atraga cat mai multi turisti.

Cel mai vechi protocol de infratire a fost semnat de municipalitatea clujeana in 1965, cu orasul Dijon, Franta. Acesta este o destinatie turistica deosebit de populara, in care partea veche a orasului este foarte bine pastrata, iar galeriile de arta din Dijon sunt extrem de apreciate. Printre obiectivele turistice de neratat se numara “Musee de la vie bourguignonne”, un muzeu dedicat stilului de viata din regiune, dar si Muzeul Mustarului, o prezenta fireasca pentru orasul de unde provine celebrul mustar de Dijon.

Un obiectiv turistic de neratat are si municipiul Cluj-Napoca. Singura problema este ca niciun turist nu il poate vizita. Muzeul de Speologie „Emil Racovita”, unic in Romania si al doilea din Europa de Est, este inchis din 2010 si, cel putin in prezent, nu se vehiculeaza o data la care s-ar putea redeschide. Muzeul poarta numele savantului Emil Racovita, fondatorul primului institut de speologie din lume si gazduieste „Colectia Emil Racovita”, ce contine si microscopul „Zeiss” si aparatul „Lihnof” de care s-a folosit in expeditia antarctica „Belgica” (1897-1899). Imobilul in care functioneaza muzeul este fosta inchisoare a orasului medieval Cluj, dar a fost inchis dupa ce unul dintre proprietarii imobilului a decis sa inchida poarta de acces pe motiv ca exista riscul unor accidente cauzate de starea proasta a cladirii.

Din 1990, Clujul este infratit si cu Nantes, Franta, numit si Venetia Vestului, si este orasul natal al scriitorului Jules Verne. Orasul este un important centru universitar si o destinatie turistica, castelele medievale armonizandu-se elegant cu facilitatile moderne create de administratia locala din acest oras. In Nantes functioneaza Parcul de Distractii Insula Masinilor, un tip de muzeu ce se bazeaza pe concepte diferite. Aici functioneaza si Caruselul marin al lumii, dedicat exclusiv lumii acvatice, care le ofera turistilor o experienta inedita.

In 2010, a fost semnat protocolul de infratire intre Cluj-Napoca si Namur, Belgia, este un oras francofon situat la 60 de kilometri de Bruxelles. Aici, turitii pot opta pentru o croaziera de 50 de minute intre trei puncte cheie din oras sau pentru o portie de buna dispozitie in parcul de distractii „Queen Fabiola”. Tot aici turistii pot vizita parfumeria „Guy Delforge”, unde sunt initiati in tainele prepararii parfumurilor sau pot vizita o mica afacere de faimilie, unde din 1926 se produc diferite sortimente de mustar si alte condimente.

Ideea unui parc de distractii care sa le permita clujenilor, macar pe timp de vara, sa isi petreaca timpul liber in oras, a fost expusa si de reprezentantii municipalitatii. De altfel, realizarea unui aqua park s-a regasit in strategia de dezvoltare a Clujului in perioada 2005-2013 si ramane una din marile promisiuni desarte ale lui Emil Boc. Ultima data, edilul sef le-a promis clujenilor un aqua park in Someseni. Lucrarile urmau sa inceapa in 2014 si trebuia sa cuprinda un strand acoperit, terenuri de sport, spatii de cazare, plaja, spatii verzi si locuri de joaca.

In 1976, Cluj-Napoca a devenit „frate” cu Zagreb, Croatia. Capitala Croatiei isi asteapta turistii cu Parcul Natural Medvednica, cu numeroase trasee montane si aproape o mie de soiuri de plante inregistrate si o suta de specii de pasari. In Zagreb se gaseste si Muzeul Arheologic, unde se gaseste cel mai lung text in Etrusca si ramasitele omului preistoric de Neanderthal.

In Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei este inchis inca din 2009, cand au inceput lucrarile de reparatii, iar cele mai optimiste previziuni sustin ca muzeul se va redeschide abia in 2017. In tot acest timp, artefacte din colectia de Preistorie, colectia Egipteana, cea de Istorie Dacica si nu numai stau inchise intr-un subsol in care umezeala e la ea acasa si se degradeaza pe zi ce trece. Pe de alta parte, Muzeul de Arta ce isi are sediul in Palatul Banffy este aproape o ruina, iar orice posibila lucrare de renovare este oprita de revendicarile cladirii de catre mostenitori.

Koln, Germania, este un alt oras infratit cu Cluj-Napoca, tot din 1976, de la care municipalitatea ar avea ce invata. Metropola poseda cea mai mare catedrala gotica din lume, dar este si capitala homosexualilor din Germania. Pe langa zecile de obiective turistice, orasul le ofera turistilor posibilitatea unei croaziere pe Rin, fie ca e o plimbare prin portul fluvial, fie o calatorie Koln – Dusseldorf.

De o croaziera ar putea sa se bucure si turistii care viziteaza Cluj-Napoca. Proiectul „Somesul Navigabil” a fost amintit de mai multe ori de catre Emil Boc. Ba mai mult, in 2012 edilul sustinea ca planurile pentru acest proiect urmau sa fie elaborate impreuna cu specialisti olandezi care au dezvoltat un proiect similar. Potrivit edilului, proiectul tehnic pentru amenajarea raului urma sa fie gata in cel mult doi ani, insa desi termenul a expirat, nu s-a avansat cu acest proiect. Astfel, proiectul prin care se intentiona sa se realizeze un canal navigabil pe raul Somes, pe care clujenii si turistii sa se poata plimba cu barci, vaporase sau sa practice rafting si alt sporturi nautice ramana, la fel ca aqua park-ul, un proiect frumos, scos de la naftalina din cand in cand.

Pecs, Ungaria, a devenit „fratele” Clujului in 1990. Pecs gazduieste o Gradina Zoologica cu aproximativ 400 de animale din peste 100 de specii, cu locuri special amenajate pentru cei mici, intitulat „Satul Liliputanilor”, unde sunt organizate jocuri tematice. Tot aici este si Galeria Maghiara de Arta Moderna, o cladire in stil baroc, ce adaposteste lucrari semnate de cei mai importanti artisti ai secolului XX.

In Cluj-Napoca, cerintele realizarii unei gradini zoologice sunt greu de indeplinit. Pe de alta parte, la aproximativ 30 de kilometri, in Turda, Gradina Zoologica este in reabilitare de 4 ani, iar lucrarile sunt puse pe linia moarta. Contructorii falimentari, banii cu taraita si procesele existente pe rol – toate contribuie la faptul ca un obiectiv turistic cu potential ramane inchis, iar animalele de acolo sunt „consiliate” de biologi ca sa nu se imbolnaveasca sau sa aiba probleme comportamentale.

In 1991, autoritatile locale semnau protocolul de infratire cu Columbia, Carolina de Sud, SUA, oras ce a primit numele dupa navigatorul Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Festivalul de Muzica „The Three Rivers Music Festival” reuseste sa aduca anual in oras sute de mii de turisti. Turistii sunt asteptati si „Congaree National Park”, unde pot practica kayaking, birdwatchind, drumetii etc. Totodata, aici sunt peste 450 de restaurante din care turistii pot sa alege orice isi doresc indiferent de zi sau ora.

In  2013, Cluj-Napoca i-a „furat” municipiului Targu Mures festivalul Peninsula. Dupa doar un an petrecut la Cluj, Festivalul Peninsula a decis sa plece inapoi la Targu-Mures, acolo unde s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica rock din Romania.

Pe langa aceste orase, Clujul mai are incheiate protocoale de infratire cu alte 13 metropole din toata lumea. Fiecare in parte le ofera turistilor ceva in plus fata de Cluj-Napoca, ceva ce ar putea sa fie aplicat cu succes si in orasul de la poalele Feleacului.

Sursa foto: www.patrimoine-histoire.fr, www.nanotp.org, www.yomadic.com, cultural.bzi.ro, hu.wikipedia.org, www.realtown.com, www.opt.be

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *