Ce facem cu pisicile vagaboande? Cluj-Napoca nu are niciun adăpost pentru feline

În cartiere, tot mai multe pisici maidaneze își fac veacul pe lângă scările blocurilor, pe sub mașini sau în ghenele de gunoi. 

În Cluj-Napoca, dacă vrei să salvezi o pisică de pe stradă, ai două opțiuni: fie o iei acasă și e a ta pe viață, fie o ții până îi găsești tu un stăpân. Altă variantă nu ai din cauză că nu există niciun adăpost pentru pisici. Culmea că în Oradea, un oraș mai mic decât Cluj-Napoca și cu pretenții mai  reduse, există un adăpost pentru pisici. Așadar, puteți duce o pisică maidaneză în Oradea dacă în Cluj nu ați reușit să îi găsiți stăpân.

Un oraș cu pretenții europene cum este Cluj-Napoca va ajunge să nu mai facă față invaziei pisicilor fără stăpân din cartiere. Numărul lor este tot mai mare și vor fi tot mai multe din moment ce nimeni nu se ocupă de sterilizarea și plasarea lor în adopție sau la un adăpost. Nici autoritățile, nici asociațiile de protecție a animalelor nu se ocupă de felinele fără stăpân. Atunci, se naște întrebarea: ca cetățean bun la suflet, dacă vreau să salvez o pisică și nu pot să o țin acasă din diverse motive (am un câine care nu tolerează pisicile, am un copil alergic la pisici sau am deja suficiente patrupede în casă), ce fac cu animalul, unde îl duc ca să nu îl las în stradă? 

Se pare că autoritățile locale nu sunt deranjate nici de faptul că pe străzi sunt tot mai multe pisici ale nimănui și nici de lipsa adăposturilor pentru pisici, în schimb locuitorii din cartiere se plâng din ce în ce mai mult de pisicile maidaneze. 

Ce facem dacă vrem să salvăm o pisică?

Am stat de vorbă cu o tânără din Cluj, care s-a lovit de această problemă – lipsa unui adăpost pentru pisici în oraș. „Cu șapte luni în urmă am găsit un pui de pisică într-un garaj. Fiind neajutorat și al nimănui, am hotărât să îl iau acasă. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl duc la medicul veterinar pentru control și vaccinare. L-am crescut și am avut grijă de el până în momentul când a crescut suficient de mare să îl pot da în adopție. Nimeni nu îl dorea, așa că m-am gândit să văd dacă există vreun adăpost pentru pisici. Culmea distracției a fost când a trebuit să plec din țară și nu știam ce să fac cu puiul de pisică. M-am interesat la mai multe adăposturi pentru animale, și nici unul nu era pentru pisici. Toate erau dor pentru câini. Este nedrept, mai ales că nici ONG-urile nu sunt interesate să ajute pisicile. Până la urmă am reușit să îl dau în adopție tocmai în Sălaj”, a povestit o tânără din Cluj, care a încercat să dea spre adopție o pisică. 

Toate adăposturile din Cluj sunt pentru căței

Dacă în Cluj-Napoca, foarte rar poate fi văzut un câine maidanez pe stradă, este foarte probabil să ne confruntăm cu o invazie a pisicilor maidaneze din moment ce nimeni nu le acordă deloc atenție. 

Am încercat și noi să căutăm adăposturi pentru pisici, și spre marea dezamăgire, am ajuns la concluzia, ca nu există așa ceva. Tot ce am putut primi au fost răspunsuri negatative, cu părere rău că nu e există nici un adăpost pentru pisici în Cluj, doar pentru câini. Centrul de Ecarisaj se ocupă doar de câini, nu există amenajat niciun spațiu pentru pisici. 
Din păcate, și asociațiile de protecție a animalelor se ocupă doar de câini.

Ce părere au locatarii blocurilor 

Abandonarea lor în fața blocurilor, cu speranța de a fi găsite de un viitor stâpan, nu este cea mai bună soluție pentru pisicile maidaneze, deoarece marea majoritate rămân pe străzi, sau pe lângă tomberoanele din fața blocurilor, alimentându-se din mila băbuțelor sau din gunoaiele din tomberoane. Care desigur și acest lucru provoacă alte probleme pentru locatari, deoarece împrăștie deșeurile în afara spațiului, sunt sursă de paraziți și boli. 

Așa au apărut, așa-zișii stăpâni de ocazie la fiecare bloc din cartierele din Cluj, cu băbuțe care iubesc greșit pisicile, astfel ajută la înmulțirea pisicilor maidaneze. Dar trebuie reamintit că nu așa se va rezolva problema, aducându-le mâncare și lapte. Singura soluție ar fi sterilizarea animalelor, pentru că totul este cât se poate de clar că animalele provin din gospodării, iar stăpânii lor evită sterilizarea, singura soluție pe termen lung a fenomenului.

Am întrebat pe unul dintre locatari, ce părere au despre pisicile maidaneze care mișuna prin fața blocurilor. „Cu ceva timp în urmă am încercat sa iau o pisică, pentru a o adăposti acasă cu celelalte pe care le mai aveam. Dar urmările au fost altele, pentru că această pisică în cauză era bolnavă, și astfel s-au îmbolnăvit și celelalte. De aceea încurajez pe cei care găsesc pisici în fața blocurilor sau pe străzi, și doresc să facă un bine, primul lucru ar fi indicat, să meargă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, pentru un control. Aici găsim cele mai mici tarife, și medici veterinari rezidenți de gardă”, a spus o femeie din cartierul Grigorescu. 

Ce oferă adăpostul pentru pisici din Oradea

Dacă în Cluj-Napoca, nimeni nu se ocupă de pisicile fără stăpân, cei din Oradea sunt cu un pas înaintea noastră. Aici funcționează adăpostul pentru Prietenii Pisicilor. 

I-am contactat pe cei de la Asociația Prietenii Pisicilor din Oradea care ne-au relatat că sunt în proces de mutare. Spațiul pe care îl închiriază acum este mai mic decât cel anterior. Acum nu mai au gradină/curte, deci pisicile nu mai pot ieși la aer. Drept urmare nu mai preiau pisici pentru o perioadă. În acest moment dețin 68 de suflete care se străduiesc să se adapteze la noile condiții.  Capacitatea adăpostului scade la 40 de pisici, ceea ce înseamnă că până nu vor găsi casă pentru 29 dintre ele, adăpostul va fi suprapopulat.
Este de precizat faptul că această asociație nu este susținută de sponsori, și supraviețuiesc doar din donații și împrumuturi.


Comentarii

Cineva

13.03.2017 16:56

Pisicile se descurca mai bine decat cainii. Ele pot intra in beciuri si sa se fereasca de frig, soare, ploi. Totusi n-ar strica un adapost ptr. pisici. Pe strada mea au venit niste voluntari care au prins pisici, le-au dus la sterilizat (a platit asociatia Nuca), apoi peste 3 zile le-au adus inapoi. Conteaza mult faptul ca au sterilizat 7 pisici (femele) fiindca macar astea 7 nu se vor mai inmulti. Felicitari celor care se implica, indiferent in ce mod.

gigi

13.03.2017 19:46

mai bine pisici decat sobolani

EXEMPLU

13.03.2017 20:10

Cea mai cunoscuta bufnita din Romania este Buha, numita stiintific Bubo buboBuha – este caracteristica zonelor impadurite, in care stancariile sunt asociate cu palcuri de padure (in special conifere). Este cea mai mare dintre bufnite (rapitoare de noapte). Lungimea corpului este de 58-75 cm si o greutate a femelei de 1.750-4.500 g si a masculului de 1.500-3.200 g. Anvergura aripilor este de circa 138-200 cm. Este o pasare impresionanta cu aripi largi, moturi deasupra urechilor, ochi mari, rosii-portocalii. Penajul este galben-maroniu, iar pe gat este vizibila o pata alba. Se hraneste cu mamifere (200-2.000 g), cu dimensiuni pana la cea a unui iepure adult, pasari, cu dimensiuni pana la cea a starcilor si sorecarilor, broaste, serpi, pesti si insecte. Ataca prin surprindere si mamifere mai mari cum sunt vulpile sau puii de caprioara cu o greutate de pana la 17 kg. http://www.animalzoo.ro/ce-fel-de-bufnite-se-gasesc-prin-romania/

Alex Lilbit

13.03.2017 21:23

Cum puteti scrie un asemena articol! Nu realizati ca in Fanatele Clujului Dl Radu Termure adaposteste peste 100 de catei si pisici si nimeni nu il ajuta! Ar trebui sa il promovati si pe dansul sau campaniile de strangere de bani pt el ca sa construiasca un adapost decent sa fie si Clujul in rand cu lumea nu la nivelul Chinei-ma refer nivel de bestialitate si cruzime fata de animale 

Caty

14.03.2017 01:49

In primul rand, ar fi binevenita o modificare in lege, nu doar sterilizarea cainilor sa fie obligatorie ci si a pisicilor. Numarul imens de animale fara stapan justifica asta. Apoi, sterilizare - ar fi milioane d episici care ar trebui sterilziate. Macar cele care se pot prinde / au stapan sau pseudostapani...Aceste 2 masuri luate ar duce la o scadere importanta a numarului de pisici, iar cazurile ramase ar putea fi mai usor gestionate de asociatiile de protectie a animaleelor. Care, pana un a alta, au mainile pline din cauza ca se abandoneaza mii de catei in fiecare sezon!Deci, atat pentru catei cat si pentru pisici, LEGEA si Sterilizarile ar fi primordiale.LA catei legea exista, ar mai trebui doar pusa in practica! 

Nekotakko

26.11.2017 19:51

  E destul de gravă situația.Eu am sa fac tot ce pot dar nu pot tine o pisica in casa.Ar trebui sa facă un adăpost de feline mi se pare prea ridicol adică vreți sa Spune-ți ca adopostul pisicilor e statală?!Eu in locul vostru as face ceva.Dar eu in schimb am la bloc 3 pisici care le hrănesc zilnic și ma înțeleg cu ele.SALVATI PISICILE!

eugenia-elena

29.07.2018 09:54

Pisici abandonate!  conform Legii de supraveghere si protectie a animalelor fie cu stapan fie fara stapan,daca ne consideram cetateni corecti,trebuie sa le ajutam! mai ales pe cele abandonate.Da ! fie cu un mic adapost fie,cu hrana si desigur sterilizare.Aceasta insa costa!  dragi cetateni romani.Lasati ironia cu babutele(chiar daca sar in ajutor numai dumnealor)de unde bani pentru sterilizare???!!! cand pensiile sunt foarte mici?!!) eu vad  insa si tinere,tinere scolite ,care le ofera hrana ocazional sau permanent.Daca deranjeaza aceste animale pe mariile voastre,faceti ceea ce trebuie! RECENSAMANT din casa in casa,din curte in curte etc...fiecare posesor de pisica sau caine -cetatean deci are obligatia de a nu le abandona, ci o sterilizare si carnet de sanatate.De ce sa fie oaia neagra a societati si cu cheltuieli cetatenii care le ajuta,le adopta iar de cei care le alunga pe domeniile publice nimeni nu aminteste,nimeni nu-i cauta...faceti ce trebuie mai intai/recensamant din casa in casa, cerand sau impunand prin lege, carnet de sanatate si interzis abandonul.Acei cetateni care alunga animalul din  casa din,curte...... raman de ani de zile necunoscuti,scuzati de orice abandon si tragic   vor abandona pisici si caini  in mod continuu, fara sa fie cunoscuti sau raspunzatori de ceea ce fac.Acestia rad si batjocoresc pe ceilalti cetateni care ajuta din proprie dorinta si animalele abandonate.Mult respect! pentru cei care ajuta animale abandonate ,copii bolnavi,tineri bolnavi,batrani ai nimanui...etc,fapte minunate. Opriti abandonul animalelor domestice/ cetatenii romani in majoritate, cer respectarea legii de protectie si supraveghere a animalelor cu sau fara stapan.Aceasta  prevede sanctiuni .Nu auziti?! vedeti? urletele de suferinta  cumplita? Idem si copii abandonati,chinuiti,batjocoriti! Dar acesta este alt capitol foarte,foarte dureros, important ,pentru cetatenii tarii noastre!

Adauga comentariu