Sanatate

Ce facem cand avem dureri de dinti?

Stratul de email sau smaltul care acopera un dinte uman sanatos este cea mai dura substanta din corp. Totusi si dintii sunt supusi eroziunii si traumatismelor. Cea mai comuna forma de erodare a dintilor este caria, datorata unui acid care se formeaza pe dinti in urma descompunerii particuleler alimentare si a actiunii bacteriilor. Acidul poate, in cele din urma, sapa o cavitate sau o carie in dinte, care poate fi dureroasa.

 

Cauzele si simptomele durerilor de dinti

 

Cauza directa a celor mai multe dureri de dinti este o carie ignorata prea mult timp. Atunci cand o carie nu este curatata si plombata in stadiul initial, ea poate inainta dincolo de startul de email de la suprafata dintelui, pana la dentina, substanta dura care infasoara miezul interior sau pulpa dintelui. Canalele mici din dentina permit bacteriilor sa patrunda in pulpa, care adaposteste nervii si vasele de sange din dinte. Atunci cand leucocitele inunda pulpa pentru a lupta impotriva bacteriilor, vasele de sange se dilata si exercita o apasare asupra nervilor dintelui. Aceasta apasare se resimte ca o durere de dinti.

 

Primele simptome ale unei astfel de dureri de dinti sunt de obicei sensibilitatea la cald, la rece sau la dulciuri si o durere usoara. Acesta este un motiv suficient pentru a merge la dentist. Durerea se inrautateste din ce in ce mai mult (si poate deveni destul de puternica pentru a va impiedica sa dormiti) pana cand caria este tratata sau nervii sunt omorati  de bacterii, in care caz se poate forma un abces. Tratamentul stomatologic este mai dificil si mai dureros daca asteptati pana cand simptomele ajung in aceste stadii finale. Printre cauzele mai putin frecvente ale durerilor de dinti se numara defectul de muscare, inflamatii sau infectii ale gingiilor sau un traumatism dentar.

 

Tratamente

 

Faceti o programare la dentist oricand apare o durere de dinti. Trebuie sa fiti examinat in termen de 12 ore daca durerea este insotita de febra sau de un edem al fetei sau al gingiilor. Daca aveti o durere usoara, medicul stomatolog va poate indica un analgezic, cum ar fi aspirina sau acetaminofenul. Dentistul trateaza cavitatea curatind-o cu freza si plomband-o. Daca este vorba de o carie mai profunda, dentistul va va pune un pansament si va va programa  pentru scoaterea nervului (devitalizare). Extractiile sunt rareori necesare pentru aceste situatii.

 

 

Primul ajutor

 

Masurile principale de prim ajutor pot usura durerea, dar nu pot inlocui tratamentul stomatologic de specialitate. Iata-le:

 

–    Indeparati mancarea ramasa in cavitate. Umblati usor cu o scobitoare, cu un tampon sau clatiti gura cu apa calda, sarata.
–    Folositi aplicati reci (de 3-4 ori pe zi, timp de 15 minute) pentru a amorti nervii si a usura durerea. Puneti un cub de gheata in gura si sugeti-l sau infasurati gheata intr-o panza si aplicati-o pe dinte sau pe obraz, in exterior.
–    Incercati o compresa umeda calda sau o impachetare faciala daca raceala aplicata nu disipeaza durerea. Alternarea aplicatiilor reci si calde poate ajuta in special cand durerea zvacneste si este o inflamatie vizibila la obraji.
–    Masarea usoara a zonei din jurul obrazului si a gingiei pot ameliora unele dureri de dinti.
–    Mancati alimente moi, cum ar fi iaurtul. Adeseori apasarea exercitata prin mestecat agraveaza o durere de dinti.

 

Exista si cateva remedii naturale pana ajungeti la dentist:

 

–    Aplicati uleiul esential de cuisoare pentru a calma o durere constanta de dinti. Daca este prea puternic, diluati-l in parti egale cu un ulei vegetal sau cu coniac.
–    Aplicati o compresa sau o cataplasma fitoterapeutica direct pe locul dureros. Umeziti o bucata de panza  intr-un preparat / concentrat de planta din coada-soricelului, musetelul, tataneasa, ghimber sau echinaceea.
–    Luati un remediu homeopatic adecvat: belladonna, musetel, coffea, magnesia phos.
–    Aplicati presopunctura la capatul aratatorului, de fiecare parte a unghiei. Strangeti degetul aratator pe aceeasi parte cu durerea. Masati rapid, circular, capatul degetului, timp de aproximativ un minut pentru a calma o durere de dinti.
–    Incercati cateva remedii traditionale: aplicati cateva granule sau picaturi de concentrat de ardei iute pe un dinte dureros; puneti un catel de usturoi pe dinte timp de o ora; aplicati impachetari reci umede, pe labele picioarelor, apoi infasurati-le intr-o patura de lana; diluati apa oxigenata 3% cu apa usor sarata, in proportie de 1:4 si folositi-o ca apa de gura pentru a clati dintii si gingiile.

 

Atentionare! Zdrobirea unei tablete de aspirina si aplicarea prafului pe gingii nu este o solutie buna deoarece poate arde tesuturile gingivale sensibile.

 

Prevenirea problemelor stomatologice

 

O dantura completa la un adult numara 32 de dinti. Datorita proastelor obiceiuri alimentare, de igiena dentara si extractiei de rutina a maselelor de minte, majoritatea adultilor mesteca doar cu 24. Pentru a prevenii afectiunile si traumatismele dintilor si gingiilor, medicii stomatologi recomanda urmatoarele masuri:

 

–    Feriti-va de traumatismele gurii provovate prin accidente sportive sau de circulatie auto.
–    Nu va folositi dintii decat pentru a manca.
–    Mancati alimente care intaresc dintii si gingiile: merele, morcovii, telina, arahidele, nucile, ceaiul.
–    Evitati alimentele lipicioase, grase, reci sau fierbinti.
–    Curatati-va dintii cu regularitate si spalati-i cu o pasta de dinti naturala sau un alt produs sanatos.
–    Clatiti-va gura din cand in cand cu o solutie cicatrizanta si dezifectanta.
–    Mergeti regulat la dentist pentru control. Dentistii pot depista din timp problemele dvs. stomatologice inainte ca acestea sa devina critice.

 

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *