Ce documentar blocheaza noaptea strazile Clujului

Povestea omului care a transformat difuzarea de filme din Occident prin casete piratate pe care toata Romania le urmarea apoi clandestin este reconstituita intr-un lungmetraj care se filmeaza in aceste zile la Cluj. Este filmul pentru care autoritatile au anuntat blocarea unor strazi din oras pe timp de noapte. Intre eroii prezentati se afla si Irina Margareta Nistor, mai exact felul in care vocea ei a devenit un simbol al libertatii.

Filmul se numeste Chuck Norris vs Communism si este realizat de o echipa impresionanta, formata din cateva zeci de oameni din Romania, Ungaria si Anglia. 

Potrivit sinopsis-ului, este vorba de "povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei intr-un simbol al libertatii, si care au permis unor milioane de romani sa pacaleasca regimul represiv comunist".

 "Ascunsa de ochii vigilenti ai Securitatii, Irina Nistor a tradus peste 5.000 de filme straine in Romania comunista a anilor ‘80", se mai arata aici.

Mara Adina de la Vernon Films din Londra, producator al filmului si originara din Cluj-Napoca, a dezvaluit pentru Ziar de Cluj ce se intampla atunci cand autoritatile anunta "restrictionarea secventiala a circulatiei" pe anumite strazi, in timpul noptii, pentru filmarea unui documentar.

"E un hibrid intre documentar si fictiune. Vom avea 21 de zile de filmari in Cluj-Napoca si in apropierea orasului. Acum lucram la reconstructia vizuala a actiunii, evolutia fenomenului casetelor vizuale dublate de Irina Margareta Nistor, povestea omului care inceput un business din asta si l-a transformat intr-o industrie", a dezvaluit ea.

Realizarea productiei a inceput in urma cu trei ani. Primele filmari s-au facut in cartierul Gruia, in 21 iulie.

"Ideea s-a nascut la Londra, cu cativa ani in urma, la un festival de film, cand am cunoscut-o pe Irina Margareta Nistor. Mi-am dat seama cat de interesant ar putea fi un film pe tema fenomenului casetelor video din Romania anilor '80", a declarat aceasta. 

Cativa dintre actorii din distributie sunt din Cluj-Napoca. Intre acestia se numara Dan Chiorean, Valentin Oncu, Anca Chis sau Cristian Pascariu. Mai joaca artisti din Targu Mures si Bucuresti. 

"Mi se pare o idee ingenioasa si flatanta, m-am bucurat cand mi s-a propus participarea la acest film. Spre deosebire de alte filme care s-au oprit pe acest subiect, acesta mi se pare extraordinar. Eu am participat cu niste interviuri in care am incercat sa imi amintesc pe cat posibil ce s-a intamplat atunci, cum era atunci cand dublam filme pe casete video. I-am ajutat si cu recomandarea unor oameni care aveau ceva de relatat in acest context", a declarat Irina Margareta Nistor, pentru Ziar de Cluj. 

Protagonista filmului s-a aratat incantata ca filmarile se fac la Cluj, in orasul in care a poposit de atatea ori, mai ales la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). 

"Asociez Clujul unor vacante repetitive, in cel mai bun sens al cuvantului. Prima data l-am vizitat in adolescenta, in drum spre o mica vacanta la Belis si am poposit la un hotel vechi din oras care apoi a fost elogiat de criticul de film David Robinson, pentru aerul lui comunist. Am mai participat la Cluj la campanii ale fundatiilor Soros si Vodafone si de fiecare data mi se pare cinematografic", a mai spus cea mai cunoscuta voce a Romaniei anilor '80.  

In aceasta noapte se inchide circulatia rutiera pe strada Dacia si pe strada Albert Einstein, intre orele 2 si 5. De asemenea, sambata, intre miezul noptii si ora 5 se restrictioneaza circulatia pe strazile C.A. Rosetti (de la intersectia C.A. Rosetti – Eremia Grigorescu si pana la intersectia C.A. Rosetti -Vanatorului) si Rahovei. De asemenea C. A. Rosetti si Rahovei au fost inchise timp de trei ore luni noaptea, pentru aceste filmari.

Comentarii

ciocarlanu comunist

25.07.2014 23:32

Totul se intampla inainte de lovitura de stat din 1989, a lui Iliescu... asa zisa revolutie in care masele manipulate cred, si nu sunt informati. Era o mafie extraordinar de bine pusa la punct! Se aduceau video discuri, foarte cautate pe acea vreme, ce nimeni nu si le permitea... Taromul era baza mafiei, mai precis pilotii ce aduceau in tara ultimele filme, ultimele aparitii. De la ei incepea distributia. Oricat de bun traducator, traducatoare erai, nu aveai cum sa tii pasul cu trendul,  cu ultimele aparitii. Exista o singura persoana, aparuta ca din neant, ca din basmele fara autori... o anume IRINA NISTOR! O madama atotstiutoare de zeci de limbi straine, care culmea... impanzea Romania Comunista cu filme video VHS foarte bine distribuite, cu o voce enervanta, monotona, ce traducea pe banda mai ehement decat se scot acum stenogramele la Cotroceni sau alte probe care in fata justitiei corupte nu au nici o valoare!   Aceasta cucoana sustinuta de un intreg sistem comunizt, o nemernica ce a hranit milioane de suflete si guri de  cetateni sub stricta obladuire a comunistilor, dupa 25 de ani mi se baga in fata si mi-e prezentata ca o eroina a sistemului  careia i-a supravietuit! RUSINE!!!!!!!!  Femeia asta mi-a ruinat prin spatele sau oferit de regimul comunist orice speranta de a castiga si eu un ban cinstit in acele vremuri. Acest monstru de om numit Irina Nistor, ar trebui tras la raspundere pentru carieda ei, sa dea explicatii, nu sa imi pozeze mie ca cetatean al unui oras precum Clujul in mare eroina! Stimata doamna, te respect profesional, dar fara sprijinul comunistilor si al patiddului, nu faceai nimic, acestia ti-au asigurat spatele pe piata, nu incapea nimeni de dumneata, nu aveai dreptul la concurenta!  Sa-ti fie rusine ca acum pozeziin marea luptatoare contra fostului regim! Adevaratii romani, mai putin generatiile post-revolutionare stiu cine esti, si cat de bine ai dus-o si o duci de pe urma fostului regim!  Mai ia un Faringosept doamna si da-mi voie sa iti uit vocea impietrita cu care mi-ai traumatizat cei mai frumosi ani din copilarie!

xalex

26.07.2014 18:53

era sa scrii un comment mailung decat articolul, dar...  sa inteleg ca vroiai sa traduci filme? si erai copil?nu te supara pe Irina Nistor, documentarul amintit mai sus il face doar pentru bani, stie sa negocieze, are si ea niste afaceri de intretinut...

Adauga comentariu