Analiza

Ce crede Vasile Dâncu despre "resetarea” clasei politice? Cine poate realiza "schimbarea” pe scena politică?

Într-un interviu acordat în exclusivitate postului de televiziune NCN, profesorul Vasile Dâncu a răspuns câtorva întrebări presante ale momentului și a explicat modul în care se poate realiza ”resetarea” clasei politice. De asemenea, acesta s-a referit și la modul în care cetățenii care nu au participat la vot pot deveni, din nou, interesați de importanța propriei alegeri.
 
Când poate avea loc resetarea politcă în România? Cine o poate realiza?
 
”Noi nu reușim să o facem pe cale pașnică, iar aceasta este marea problemă a politicii noastre. Nu reușim să obținem un consens. Au existat câteva încercări, precum pactul de neagresiune dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. În orice caz, încercarea a fost jalnică, pentru că după 6 luni n-a mai funcționat nimic. 
 
Neavând o voință politică a consensului, atunci numai dezastrele ori conflicetele majore pot crea momente de resetare a vieții politice de la noi”, a declarat Vasile Dâncu.
 
Liviu Alexa: ”Resetare politică sau resetare a poporului?”
 
Vasile Dâncu: ”Sigur că, în calitate de jurnalist critic, precum sunteți, ați cere soluția maximală – odată cu politica să resetăm și mentalitatea. Aceasta ar fi soluția ideală. Însă, mergem spre o schimbare profundă, până la urmă, a poporului, care în sine generează clasa politică. Nu vom da vina doar pe politicieni de fiecare dată, trebuie să dăm vina și pe cei care i-au votat, pe toate tăcerile, lașitățile…”
 
Liviu Alexa: ”Pasivismul de care vorbeați în articol…”
 
Vasile Dâncu: ”Și pasivismul. Faptul că nu ne asumăm responsabilitatea, găsim foarte ușor explicații la insuccesele noastre, fără să ne asumăm asta. Avem un locus of control, cum spun psihologii, foarte în afară. Adică, ceea ce se întâmplă, nu se întâmplă niciodată din cauza noastră, nouă ca indivizi. Se întâmplă din cauza sistemului, a trădărilor, a politicienilor. Ori nu este așa. Până la urmă este nevoie de acțiune colectivă și de minimă solidaritate, pentru a face această resetare”.
 
Liviu Alexa: ”Pasivismul este cuantificat în cifra de 61% neparticipare la vot. În schimb, mi se pare interesant că, poveștile despre politică – de la crâșmă sau din fața televizorului, au trecut cumva pe Facebook și în stradă. Avem un nou soi de consultanți politici, de experți în Constituție, nu prea mulți, dar vocali. Dar restul, cei 61%, ce fac, domnule profesor? Ce credeți că așteaptă acum?”
 
Vasile Dâncu: ”Este o majoritate tăcută care poate fi emoționată, care poate fi ”revrăjită”, ca să spunem așa, oricând. Nu trebuie să faci mare filosofie pentru a-i convinge pe oameni să vină după un proiect serios. 
 
Dar, după părerea mea, sunt necesare câteva condiții pentru ca această masă amorfă să se trezească.
 
O condiție importantă ar fi să încercăm să spunem adevărul oamenilor. Toată lumea a interpretat victoria lui Donald Trump ca fiind o mare manipulare a rușilor, venită din cosmos, din fake news-uri etc.
A fost, în primul rând, un efect de sinceritate, pe care un lider politic contra sistem, neideologizat, a făcut un exercițiu de sinceritate cu oamenii și le-a plasat câteva explicații simple. După aceea, în primul an de guvernare, s-au văzut cifrele economice care au crescut foarte mult.
 
A încercat să se țină de câteva idei simple.
 
Se consideră că politica poate fi mult mai simplă, decât varianta complicată.
 
Și prima soluție este să le spui oamenilor următorul lucru, dacă vrei să re-emoționezi lumea:
 
”Fericirea voastră este principalul meu scop politic”, nu PIB-ul, nu creșterea economică, nu integrarea în UE, nu participarea la mari coaliții.
 
”Primul meu lucru, este fericirea voastră”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *