Ce crede Dâncu despre construcția politică a lui Victor Ponta?

Cum interpretează sociologul Vasile Dâncu ieșirea lui Ioan Rus din PSD? Dar cum apreciază noul partid al lui Victor Ponta pe scena politică, precum și rolul propriu-zis, pe care îl mai poate juca Victor Ponta? Acestea sunt doar câteva întrebări la care a răspuns profesorul Vasile Dâncu în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate jurnalistului Liviu Alexa, la postul de televiziune NCN.


Liviu Alexa: ”A făcut un gest foarte interesant, în ultimele două săptămâni, Ioan Rus: și-a anunțat ieșirea din PSD, a și făcut-o după aceea. Și a anunțat fățiș că îl susține pe Victor Ponta pentru o nouă construcție politică. Are Victor Ponta vreo șansă prin proiectul său?

Are sau nu are șanse, Victor Ponta, să reconstruiască ”stânga”?”


Vasile Dâncu: ”Despre gestul lui Ioan Rus – este un gest individual, un gest unilateral, mă bucur că mai are încă emoția și dorința de a mai crede în ceva și, după dezamăgirile pe care le-a avut, mai poate crede în ceva. Sunt bucuros pentru asta.

 

Cred că Victor Ponta a ieșit mai repede din politică decât trebuia.

 

Și-a programat foarte prost propria lui carieră, propiile lui reacții și ar fi putut să însemne încă ceva pentru ”stânga”, atât timp cât era în PSD.

 

În momentul când a ieșit din această zonă, și-a asumat un risc. Și acolo este o chestiune, care ține și de strategie, dar ține și de conjunctură:

în condițiile în care PSD-ul nu va găsi soluții pentru a se revigora în acest moment, pentru a se dinamiza, atunci Victor Ponta ar avea o șansă.

Dar, de asemenea, Victor Ponta, fiind o amenințare pentru PSD, sprijină în acest moment, fără să își dea seama, PSD-ul.

 

Pentru că PSD-ul va trebui să simtă acest lucru și să găsească o formulă. Ori, o formulă de întinerire, de democratizare internă, de a aduce oameni noi, de a schimba un pic unele dintre elementele de comunicare, care sunt foarte importante și care, în ultima vreme, au fost lăsate deoparte.

Îl știu pe Victor Ponta ca pe un om inteligent. Un politician bun, dar care nu excelează în a organiza, în a da telefoane etc. Știu care erau nemulțumirirle când era președinte. Este un președinte mai puțin ”tătuc”, mai puțin organizator. Mai degrabă el reprezintă: vrea ca ideile lui să fie urmate de oameni, decât să-i cheme pe oameni la el. Vom vedea pe viitor. Ar trebui să își schimbe acum, probabil, dinamica acțională, pentru că nu mai este președintele PSD, ci inspiratorul unui partid care are nevoie de alergat în teritoriu mai mult”, a declarat Vasile Dâncu pentru NCN.

Adauga comentariu