Ce cifre de afaceri au avut, in 2014, marii dezvoltatori ai cladirilor de birouri din Cluj

Clujul se afla pe locul doi, dupa Bucuresti, la stocul de spatii de birouri, cu aproape 230.000 de metri patrati destinati acestui sector. Cladirile noi, deschise in ultimul an, cum este Cluj Business Center sau The Office au adus o crestere cu 23% a spatiilor de birouri, fata de anul trecut, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor companiei de consultanta DTZ Echinox. Ziar de Cluj va prezinta ce afaceri au avut principalele cladiri de birouri, anul trecut.

Cluj-Napoca continua sa fie cea mai mare piata de birouri din afara Capitalei. In 2014 au fost livrati 36.000 mp de spatii de birouri, iar pentru anul acesta sunt programati aproximativ 43.000 mp. Printre proiectele ce urmeaza a fi finali­zate se numara Liberty Technology Park faza II, The Office faza II si Cluj Business Center faza II.

Printre noile spatii destinate firmelor care inchiriaza birouri din oras se numara Cluj Business Center, complex situat pe strada Henri Barbusse. Este administrat de SC Felinvest SA, ce apartine omului de afaceri Octavian Buzoianu. In 2014, societatea a raportat o cifra de afaceri de 3,16 milioane de lei.
CBC e un mini-orasel compus din doua cladiri de birouri clasa A plasate in oglinda, cu design modern si solutii tehnologice de ultima ora, dispune de un restaurant de 300 locuri cu autoservire, terasa aferenta, sala de fitness complet dotata cu aparatura moderna, parking cu acces controlat si monitorizare video, gradinita, scoala privata Royal School of Transylvania, Scoala Informala de IT, academie de recrutare si training pentru studenti, parc in curtea interioara si rooftop bar.
Spatiile pentru birouri sunt, in mare parte, ocupate. Din totalul de 15.760 mp mai sunt disponibili, la ora actuala, spre inchiriere 3.000 mp in cea mai noua cladire a centrului. Aceasta va fi data in folosinta in curand si va avea, la randul ei, un design deosebit.

O alta cladire noua de birouri de clasa A este United Business Center, detinuta de Iulius Group. Spatiile sunt inchiriate in totalitate de catre Genpact si Endava. Cladirea de birouri de clasa A are o suprafata de 10.000 de metri patrati.

Societatea care administreaza cladirea, United Business Center One SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de 1,7 milioane de lei. In acelasi timp, pierderile au fost de 2,3 milioane de lei.

Maestro Business Center (Omniconstruct SA) a raportat, anul trecut, o cifra de afaceri de 3,4 milioane de lei si un profit de aproape 900.000 de lei.

Liberty Technology Park a raportat o cifra de afaceri de peste 2 milioane de lei, anul trecut, insa pierderile au fost de peste 6 milioane de lei.
Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investitii Fribourg Capital. Liberty Technology Park Cluj este primul parc tehnologic din Romania, un parc de idei plasat intr-un spatiu revolutionar, creat pentru a oferi conditii exceptionale de crestere si dezvoltare companiilor din domeniile IT&C si R&D intr-un areal inedit din punct de vedere conceptual si arhitectural.

Cladirea de birouri al omului de afaceri Arpad Paszkany Sigma Center (Sigma Center Developments SRL) a raportat o cifra de afaceri neta de 2,8 milioane de lei, anul trecut, in timp ce pierderile au fost de 450.000 de lei. Cu 14.500 mp suprafața inchiriabila, cladirea este unul dintre cele mai mari imobile de birouri funcționale in oraș și a fost recent extins prin supraetajare. Evoline, Sykes si Orange sunt cei mai mari chiriasi.

Domus Business Center SRL a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 1,3 milioane de lei, iar profitul a fost de aproape 600.000 de lei. Cladirea de birouri este ridicata pe fostele ruine romane din Piata Muzeului.

Situat pe Calea Baciului, imobilul de birouri Amera Tower a raportat, anul trecut, o cifra de afaceri de 3 milioane de lei.  Cladirea de 11 etaje gazduieste pe cinci etaje birourile companiei E.ON Energie. Este situata pe fosta platforma industriala a comunei Baciu, are o suprafata construita desfasurata de 9.000 mp si 5.800 mp utila inchiriabila si este detinuta de Ambrus Eniko si Ambrus Adam.

8 etaje, 3 niveluri subterane, 10.150 metri patrati si 120 locuri de parcare. Acestea sunt "ingredientele" cu care Power Business Center a fost livrat pe piata, in 2007. Centrul de afaceri este dezvoltat de firma buzoiana Eximprod Power Systems, care a raportat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 47 de milioane de lei.

Proiectul The Office livreaza 19.000 de metri patrati de spatii de birouri, iar la sfarsitul anului  trecut avea un grad de ocupare de 80%. Chiriasii cladirii sunt companii multinationale, cu precadere din sectorul IT/C, firme de engineering deja prezente in Cluj-Napoca, dar si sfera operatori de servicii, printre care Yonder, National Instruments, Bombardier, Yardi Systems, 3Pillar Global, Layershift Technologies, Deloitte, Blue Projects.

The Office a obtinut certificarea BREEAM Excellent, fiind prima cladire de birouri din afara Capitalei care obtine nivelul de certificare excelent. Complexul include o zona de servicii si de retail, in care isi desfasoara deja activitatea operatori precum operatorul de turism TUI, cafeneaua La Casa, agentia imobiliara Remax sau restaurantul Hugo. De asemenea, centrul de conferinte al complexului este functional incepand din aceasta vara.

Acesta este primul proiect de birouri dezvoltat de NEPI in Romania, proiectele de acest fel din portofoliul fondului, precum Lakeview, Floreasca Business Park din Bucuresti si City Business Center din Timisoara, fiind cumparate finalizate. Complexul The Office va fi finalizat in 2016 si va avea in total 54.000 metri patrati, in trei cladiri.

 

Adauga comentariu