Politica

Ce au sărbătorit românii de 9 mai? Și cine își mai amintește de 9 mai 1945?

Ieri a fost o zi cu o semnificație deosebită. Rețelele de socializare au fost pline de mesaje de felicitare. Unii au sărbătorit Ziua Europei, alții au marcat proclamarea Independenței de Stat a României, iar alții s-au bucurat de aceste amândouă sărbători minunate. Prea puțini au amintit însă de ziua de 9 mai 1945, adică ziua în care s-a sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial. Într-o Uniune Europeană în care motorul economic este reprezentat de Germania, România a încercat să uite Berlinul anului 1945.

Haideți să spunem lucrurilor pe nume: 

propriu-zis, Independența de Stat a României a avut loc în data de 10 mai 1877.

la 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a rostit declarația numită și ”declarația Schuman”, text care a stat la baza inițierii proiectului european. 

Însă trebuie spus apăsat: dacă cel de-al Doilea Război Mondial nu se sfârșea în data de 9 mai 1945, atunci cu siguranță, nici Europa Unită nu avea sorți de izbândă.

 

La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiului ruso-turc din anii 1877 – 1878.  La 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”. Deci, este corect să spunem că Independența a fost ”proclamată” în data de 9 mai. 

Însă, la orele de istorie, unii au mai învățat ceva în plus: de facto, Independența a intrat în vigoare în data de 10 mai 1877. Declarația a intrat în vigoare a doua zi, 10 mai, după ce Carol I a proclamat Starea de Independență. Din punct de vedere legal, ziua Independenței a fost legată în mod voit de ziua de 10 mai. Polemica stârnită în jurul acestor date, 9 ori 10 mai, este una politică. După anul 1948, regimul comunist a insistat voit pe Declarația lui Kogâlniceanu din 9 mai 1877. Iar aceasta, pentru a știrbi din însemnătatea zilei de 10 mai – Ziua României Regale. Punct.

Ne întrebăm atunci, ce au sărbătorit ieri românii, atunci când și-au amintit de ziua de 9 mai 1877?

– 9 mai 1950 – 

În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, care încetase cu 5 ani în urmă.

Ţările Europei erau determinate să caute modalităţi de a evita un alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”. 

De bună seamă, reunirea intereselor economice a contribuit la creşterea standardelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite. Posibilitatea de a adera la CECO le-a fost oferită şi altor ţări.

Și ajungem, astfel, la subiectul nostru: de ce nu își mai amintesc europenii de data de 9 mai 1945? De ce uită voit românii ziua în care Războiul, care a măcinat sute de mii de români, a încetat pe teritoriul bătrânului continent? 

An de an ne revoltăm contra demonstrațiilor militare rusești care marchează Ziua Victoriei, în data de 9 mai. Le numim rămășițe comunistoide și suntem oripilați de aceste desfășurări de forțe. 
În același timp, noi, românii, încercăm să aruncăm în uitare, spre rușinea noastră, o zi pentru care înaintașii noștri și-au sacrificat viețile. 

Până la urmă, nu e cazul să ne încurcăm în date: putea fi data de 7, 8 sau 11 mai. Dar să uiți voit faptul că Al Doilea Mare Război s-a sfârșit prin eforturi comune ale coaliției, ale sovieticilor și americanilor – este de neiertat. Cine și-a amintit de veteranii de război? De copiii ai căror copilărie a fost mutilată… Filmul tarkovskian, ”Copilăria lui Ivan”, stă mărturie în acest sens.

Te cuprinde jena, înveșmântată în neputință, atunci când realizezi că o zi de însemnătate istorică mondială, este dată uitării, din varii motive politice meschine.

P.S. Ieri s-au împlinit 73 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. 

click foto pentru imagine completă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *