Analiza

Ce are Clujul de pierdut din cauza haosului creat de Guvernul Grindeanu

Adoptarea, pe ascuns, a modificării Codului Penal a scos sute de mii de oameni în stradă.

Instabilitatea politică duce automat și la o instabilitate economică. Investitorii se tem să mai vină în România, iar cei care au deja afaceri în țară își bat capul ce să facă să le protejeze. Cum sunt afectați clujenii în mod direct de deciziile actualului Guvern și de ce orașul riscă să bată pasul pe loc?

Din noaptea de 31 ianuarie, când Guvernul Grindeanu a adoptat, pe furiș, OUG 13 privind modificarea Codului Penal, sute de mii de români au protestat în stradă, zilnic. În marile orașe din țară, oamenii nu au ținut cont de frig și de oboseala după o zi petrecută la locul de muncă și strada a devenit al doilea job. Protestele din această perioadă sunt cele mai mari din 1989 până acum, nemulțumirea față de clasa politică a atins cote alarmante.

Adoptarea OUG 13 a creat o criză și o instabilitate politică fără precedent în ultimii 27 de ani de când a fost răsturnat regimul comunist. Cu toate că Guvernul a anunțat sâmbătă seara abrogarea ordonanței, oamenii au continuat să iasă în stradă pentru că nu mai au încredere în actuala guvernare. Românii care protestează spun că se simt mințiți și așteaptă demisia celor în care nu mai au încredere.

Primul semn: leul s-a dus în cap

Criza și instabilitatea politică duce și la o instabilitate economică. Este ca într-un șir domino în care toate piesele se prăbușesc până ajung la ultima, dar cea mai importantă – cetățeanul simplu.

Oamenii de afaceri se vor teme să mai facă investiții noi în România și implicit vor fi afectate și proiectele administrației publice locale care lucrează cu firme private pentru a repara străzi, a construi parkinguri, școli, spitale etc. Automat vor fi și mai puține locuri de muncă, salariile vor fi mai mici, nivelul de trai va scădea. Economiștii și oamenii de afaceri confirmă acest scenariu și și-au exprimat îngrijorarea imediat după adoptarea modificării Codului Penal.

Un prim semn al instabilității economice a apărut chiar în 1 februarie, când leul s-a dus în cap. Euro a fost cotat la 4,5470 lei, o cotă care a mai fost atinsă doar în 2013.

Imagine negativă pentru investitorii străini

Clujul, renumit deja pentru numărul mare de multinaționale, companii străine din domeniul IT, financiar și al serviciilor ar putea avea serios de suferit de pe urma crizei cauzate de deciziile Guvernului PSD.

Consiliul Investitorilor Străini – The Foreign Investors Council (FIC) și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la haosul provocat de modificarea Codului Penal în miez de noapte. Printr-un comunicat de presă, FIC a subliniat faptul că întotdeauna a susținut transparența procesului legislativ și a apreciat rezultatele luptei anticorupție din România. Reprezentanții investitorilor străini sunt de părere că orice guvern ar trebui să considere priorități de top lupta împotriva corupției și reformele structurale ale economiei țării. “Bunul mers al justiției și o piață liberă sunt ingredientele necesare pentru o creștere economică pe termen lung și singurele modalități pentru o societate prosperă. În acest context, FIC consideră că modul în care au fost luate deciziile (cu privire la OUG 13 – n.r.) transmit un semnal negativ investitorilor și instituțiilor internaționale și astfel România va pierde ocazia de a atrage noi investitori străini. Încrederea investitorilor în România ca fiind o țară potrivită pentru afaceri poate fi ușor pierdută, iar reconstruirea imaginii va necesita eforturi semnificative într-o perioadă lungă de timp”, se arată în comunicatul FIC.

De ce vor fi afectate proiectele Primăriei

Dezvoltarea orașului ar putea avea de suferit pentru că administrația publică locală lucrează cu entități private. Licitațiile, care oricum merg încet, ar putea merge și mai greoi din lipsă de oferte, dacă firmele private se vor teme să se mai aventureze în afaceri cu statul într-o perioadă tulbure. „Legat de administrație, deocamdată nu avem un buget și aceasta sigur că pune pe foarte multă lume în așteptarea de a vedea ce cifre, ce obiective pot fi demarate pe plan local de către fiecare administrație. Aceasta afectează și mediul privat și afacerile pentru că multe din obiectivele statului, finanțate de la buget, se realizează pe bază de competiție de către entități private. Pe de altă parte, sigur că instabilitatea aceasta care persistă de câteva săptămâni bune ne pune pe toți pe gânduri și ne pune în situația de a ne întreba ce se întâmplă mâine. În astfel de situații, reținerea de a da curs unor planuri de afaceri este mult mai mare. Nu ai curajul să marșezi într-o perioadă tulbure pe proiecte care sunt costisitoare și care pot fi blocate la un moment dat, suspendate sau chiar abandonate”, explică omul de afaceri Iosif Pop, președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca.  

Oamenii de afaceri își bat capul cum să protejeze afacerile

În momentul de față, principala preocupare a companiilor din sectorul privat este protejarea afacerilor. Prea puțini se mai gândesc la investiții noi. „Temerile principale sunt legate de stabilitatea economică și financiară, de perspectiva unor direcții în care merge țara într-o situație în care stânga cu dreapta nu se poate înțelege, iar oamenii s-au împărțit în două tabere. Oamenii de afaceri nu se pot gândi în momentul de față cum să facă afacerile să meargă, ci cum să le protejeze. Incertitudinea planează peste tot și aceasta este caracteristica zilei. Sper să le vină politicienilor noștri mintea cea din urmă și să o ia pe calea cea bună”, afirmă Iosif Pop.

Tranzacții amânate deja

Au apărut deja situații în care investitorii străini bat în retragere, își amână decizia de a intra pe piața din România și se orientează spre alte țări. „În lumina ultimelor evenimente, am primit câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale, care îşi arătau îngrijorarea vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în perioada următoare pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate. Semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri îmi declara că avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investiţii, pentru preluări de companii anul acesta, în România, dar şi-au anulat orice investiţie şi au pus în stagnare proiectele actuale”, a declarat, în urmă cu câteva zile, Iancu Guda, director servicii şi economist şef în cadrul Coface România, furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit.

Foto: Iosif Miclăuș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *