Ce ar mai fi de spus despre... Untold

Obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului de către oraşul Cluj-Napoca ar fi putut să fie un eveniment de referinţă. Din ceea ce s-a întâmplat până acum legat de acest eveniment, nu cred că premisele sunt favorabile. Vedem o goană nebună după bani a unor tineri învăţaţi de mici să manevreze banul public şi să se folosească de influenţa unor înalţi funcţionari din Primărie spre a-şi atinge scopurile de business.

 

Conceptul

 

Nu am înţeles care este „conceptul” în jurul căruia se desfăşoară manifestările Capitalei Tineretului. Nu există o ideea centrală, o problemă „icon” a evenimentului. Sau, poate, organizatorii au pornit de la ideea că tinerii Europei sunt cu toţii fericiţi şi mulţumiţi de situaţia lor, că viitorul le este luminos, iar tot ce le mai lipseşte este distracţia, „entertainment”-ul! Deci să investim bani publici în cea mai comercială muzică de pe mapamond, muzica de clubbing, să vină Guetta şi Avicii să bage dixtracţie la tineret! Poate că tinerimea ar vrea să ştie cum a ajuns Europa cel mai îmbătrânit continent, cum se va rezolva acest lucru, cum vor putea fi menţinute serviciile sociale la standardele de astăzi şi peste 20, 30 sau 40 de ani cand, ei înşişi vor deveni dependenţi de acestea?  Sau, poate, ar fi fost interesant cum se raportează tinerimea europeană la istoria şi tradiţiile „bătrânului continent”, dacă acestea mai contează sau ne „americanizăm” cu totul, asta apropo şi de apropiata finalizare a tratatului comercial dintre SUA şi Europa, în curs de negociere avansată. Sunt ţări în Europa cu şomaj de peste 25 la sută, iar principalii afectaţi sunt chiar tinerii. Care e perspectiva creşterii economice în Europa, care este impactul noilor tehnologii asupra dezvoltării adolescenţilor şi tinerilor din Europa?

Tinerii din Est, din fostele ţări comuniste, versus tinerii din Occidentul capitalist şi prosper. Cum se raportează unii la alţii, cum se acomodează unii cu alţii?

Nu văd nici o problemă serioasă a Europei de astăzi care să îi intereseze pe organizatorii Capitalei Europene a Tineretului, nu văd o problemă gravă, importantă, care să tuteleze organizarea Capitalei...  şi asupra căreia tinerimea Europei să atragă atenţia lumii de la Cluj-Napoca! 

 

Organizarea

 

Totul pare a se concentra în jurul concertelor lui Guetta şi, repectiv, Avicii şi a încă unui lung şir de DJ-ei din lumea largă. Aici am o mare nedumerire: dacă tot se pune accent exclusiv pe muzica de clubbing observ că, la Cluj, se desfăşoară, de ani buni, un excepţional festival de muzică electronică, Electric Castle. De ce nu au dorit organizatorii Capitalei Tineretului şi Primăria să integreze acest festival în manifestările anului 2015, cum ar fi fost normal, rezolvând astfel problema, atât de spinoasă se pare, a prezenţei muzicii electronice?! 

Ignoraţi fiind de autorităţi, probabil la sfaturile „înţelepte” a celor de la Federaţia „Share”, organizatorii Electric Castle vor avea anul acesta o extensie urbană a festivalului (care se desfăşoară, tradiţional, la Bonţida), chiar la Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului, dar fără a fi integraţi în vreun fel în aceasta!

Suntem în situaţia absurdă, în care, pe bani publici, Primăria finanţează un festival concurent unui demers privat, validat de piaţă şi public. Nu ar fi prima oară când Primăria face astfel de „aranjamente”, amintiţi-vă de modul cum a fost adus, cu tam-tam-ul de rigoare, festivalul „Peninsula”, furat practic oraşului Târgu-Mureş, la Cluj-Napoca. A funcţionat o sigură ediţie după care, practic, festivalul s-a desfiinţat.

Avem de-a face, şi în cazul „Peninsula” şi în cazul „Untold”, cu o „aflare în treabă” a Primăriei în domenii în care nu ar avea ce căuta. Am citit lista, publicată de „Ziar de Cluj”, cu aşa-zisele proiecte de „promovare” a Capitalei Tineretului, finanţate de prea generoasa Primărie clujeană şi m-am crucit citind cum tot felul de ONG-uri şi SRL D-uri (D-ul vine de la „debutantă”) au tipărit flyer-e, au făcut filmuleţe nevăzute de nimeni, „paşapoarte europene”, „totem”-uri etc.

Bani aruncaţi pe filiere politice, mărunţiş pentru fraieri. La fel cum face acum Federaţia „Share” care a pus la bătaie 500 de mii de lei, vreo 110 mii de euro, pentru a-i împrăştia la câteva sute de ONG-uri şi asociaţii pentru, chipurile, un concurs de idei care să înnobileze Capitala Europeană a Tineretului. E un mod de a da de lucru tuturor închipuiţilor din oraş, de a crea senzaţia de emulaţie şi efervescenţă colectivă, în timp ce şefii Federaţiei „Share” nu mai prididesc să încaseze sute de mii de euro de la Primărie, din bilete şi de la sponsori!

 

Banii

 

Probabil că organizatorii Capitalei Europene a Tineretului se gândesc că tinerii Europei sunt adoima lor, îmbogăţiţi pe bani publici, şi nu au alte dileme în afara destinaţiilor de vacanţă ori a schimbării tipului de maşină de lux cu modelul mai nou, upgradat! 

Întrega poveste a finanţării, selecţiei de oferte şi a plăţilor în regim de ultra-urgenţă este sulfuroasă de la un capăt la altul. Suntem în faţa unui caz fără precedent de îmbogăţire fără justă cauză a unui grup de persoane, cu largul concurs al funcţionarilor Primăriei şi al consilierilor locali. Daca autorităţile erau de bună credinţă puteau organiza concertele Guetta şi Avicii sub patronajul unei fundaţii a Primăriei pentru a exista un control al banilor proveniţi din bilete, sponsorizări, publicitate şi catering. Vor fi foarte mulţi, vă asigur. Dacă tot a cheltuit, în codiţii dubioase, un purcoi de bani pentru un eveniment ultra-comercial, Primăria şi funcţionarii săi puteau fi mai precauţi.

Ori avem de-a face cu prostie şi incompetenţă ori cu complicitate din partea acestora. Înclin mai degrabă spre a doua ipoteză: adică toată lumea e perfect conştientă de valoarea business-ului, altfel nu se pot explica acţiunile rapide şi perfect coordonate în favoarea unei entităţi private precum Federaţia „Share” şi se aşteaptă finalizarea lui pentru a se intra în posesia parandărătului!

În rest, să fim optimişti şi să sperăm că dl. Guetta va veni la Cluj cu stick-ul la el pentru a nu se întâmpla ca  AICI

 

 

Comentarii

claudiopolis

21.04.2015 22:29

Ar fi foarte bine ca tinerii Europei sa discute despre toate problemle enumerate mai sus, dar sigur nu cu primaria. Iar dupa ce discuta pot merge la un festival. Sau la mai multe. La cat mai multe...

Nelu

02.05.2015 18:28

Boc & Co. de la Primăria Cluj sunt niste retardati cu acte in regula,niste escroci,niste basisti.Daca s-ar fi facut un studiu cu privire la prezenta tanarului european intr-o zona est europeana sigur nu muzica electronica ar fi primat in lista lui de interese.DAR CE VB. NOI AICI...IN CLUJ NU EXISTA NICI MACAR UN BOUTIQUE SOLIDAIRE,ADICA LOCURI UNDE TANARUL EUROPEAN SA MANANCE O PLACINTA SI SA BEA O CANA DE CAFEA,NU A EXISTAT O DEZBATERE PUBLICA LEGATA DE POSIBILE EVENIMENTE,PROSTII LUI BOC SUNT UN PARAVAN PT. HOTIE,DNA-UL SA-I MANANCE PE TOTI BĂSISTII.

Alex

21.04.2015 23:54

Sunteti penibili deja! Ar trebui sa va schimbati denumirea in "Untold de Cluj". In loc sa vedeti partea pozitiva a lucrurilor si faptul ca ei au curajul sa faca ceva constructiv pentru tinerii din oras, aruncati doar cu pietre. Nu vad decat invidie in toata treaba asta. Rusine!

tudor

30.04.2015 10:32

constructiv ?festivalul acesta ,adica sirul de concerte insiruite pe decursul a catorva zile ,este un lucru bun ,dar atat ...nu e nimic constructiv ,nu vad logica lui,campingul e la doar 20 de min de main stage :))) asta daca nu e trafic si prinzi toate semafoarele pe verde ,dar ma gandesc ca la festival se merge fara masina ,deci nu stiu cum ai putea face din livada pana la stadion 20 de min ???muzica ...super comerciala si supraevaluata ,in primul rand financiar ...imi doresc sincer sa iasa ceva frumos desi sincer ,mai pesimist de fire ,nu cred ...fiind o chestie a orasului ,a noastra ,sponsorizata de primarie ,organizata de o fundatie ,sunt curios cu profitul ce se va face ,cum se va reinvesti inspre tineri ? sau ?capitala europeana a nimicului suntem noi ....de 4 luni ,sincer nu am remarcat un nr crescut de tineri europeni care sa colinde strazile clujului ,deoarece nu ne am promovat nicaieri ,si daca s a muncit atat sa obtinem asta ,pentru a creste valoarea orasului ,nu cred ca am facut o pentru a aduce oamenii la mijlocul anului pt cateva zile .....zero evenimente ,o sigla simpla inspre banal ,un clip care te face sa razi si sa plangi in acelasi timp ,doar ca nu de bucurie si cam atat....intradevar ...imi e CIUDA ,pe cei ce sunt implicati in toate activitatile ,doar ca ....imi e ciuda ca nu SE FACE MAI MULT ,MULT MAI MULT ,si crede ma se poate ...clujenii ,vad si inteleg multe ,asa ca nu ne mai obositi cu prostiile si combinatiile de doi lei ,cu maruntisurile voastre si faceti ceva cu adevarat ....nu aveti idei ,intrebati ....sunt f multi care vor sa faca si nu au sansa ...

simplu observator

22.04.2015 00:16

Cat cacat mai pute-ti manca ? Voi toti de la ziarul asta sunteti atat de tampiti...sunteti mai rau ca ipocritii de la antena 3

tase

22.04.2015 11:18

simplu observator sau simplu semianalfabet ?

momo

22.04.2015 08:24

~~În rest, să fim optimişti şi să sperăm că dl. Guetta va veni la Cluj cu stick-ul la el pentru a nu se întâmpla ca aici. ?????? Oare ati uitat ceva?

dod

22.04.2015 10:25

Nu sunt impotriva acestui frstival care seva desfasura la Cluj, ca poate tinerii europeni vor si asta intr-o capitala a lor, vor si distractie. In acelasi timp impartasesc pe deplin faptul ca nu acest festival ar trebuii sa fie cap de afis, fiindca sunt multe alte activitati care ar putea dezvolta tinerii din punct de vedere cultural, sportiv etc. Mai mult de cat atat, toata lumea se plange si povesteste de faptul ca aceasta generatie de tineri nu prea are lumina in viitor, pai intr-o capitala ar trebuii sa existe evenimente si manifestari care sa faca ceva in aceasta privinta. Pai  uitati-va si voi la faptul ca inca de la edilii nostri nu se gandesc la altceva decat la muzica atunci cand vine vorba de tinerii sunt de acord ca vrem si asta dar pentru noi principalul este altul

cocolino

22.04.2015 10:47

bravo ziar de cluj! singurii care au curaj sa vorbeasca despre mizeriile care le face BOC, impreuna cu bogdan buta (un mancator de r@hat) si federatia share. ma rog la d-zeu nu pt sanatate, ci pt ca sa va vad (pe boc, buta, toata federatia share) in inchisoare pt minim 10 ani.

robert

22.04.2015 10:58

din pacate invidia, neputinta de a face lucuri pe care altii le pot face, scoate din oameni ce este mai rau. In loc sa-i incurajati pe acesti tineri nu faceti altceva decat sa va lasati frustrarile sa iasa la suprafata. Si apropo nimeni nu face munca de voluntariat IAR daca acesti tineri au gresit atunci ei trebuie sa raspunda. Lasati autoritatile sa isi faca treaba.Frustratilor!!!! Rusine ziar de cluj!!!

Cineva

22.04.2015 11:26

Suntem sub orice critica. Am avut sansa sa iesim in evidenta, sa ne aratam potentialul, sa demonstram ca orasul nostru e unul cultural, unul care merita sa se lupte pentru Capitala Europeana. Din pacate, unii au alte interese. Daca te plimbi la pas marunt prin Cluj, ai spune ca orasul nu are nimic de-a face cu Capitala Tineretului. Mai degraba, e un oras aflat in procesul de schimbare drastica. Un lucru bun, dar care nu isi avea rostul sa se faca acum. Am dat-o cu bata in balta pe banii cetatenilor si nimeni nu se sesizeaza. E imposibil sa nu fii pesimist in cazul asta si sa te gandesti ca vor mai dura multi ani pana cand, firmele de casa ale domnului Boc, vor plati cu puscaria pentru faptele de coruptie pe care le fac pe fata.

sabin razorean

24.04.2015 15:15

Felicitari draga Schmidt.Ai perfecta dreptate si ar trebui explicat aceasta. Observam ca din banii autoritatilor locale mai ajunge ceva maruntis si pentru postacii de partid. 

gogu

26.04.2015 09:49

Clujeni, aveti ce ati votat!

Maru

27.04.2015 20:43

tot ce se invarte in jurul acestui subiect este jenanat. Aia care au luat banii si vor reusi intr-un final sa-si umple buzunarele si sa organizeze un eveniment fara nici un viitor si care nu are nicio legatura cu orasul nostru, dar si cei care umpluti de pizma ca nu au fost ei cei alesi improasca in stanga si-n dreapta cu mizerii reale sau inventate. Asa am reusit sa ne incadram perfect cu orasul nostru in peisajul specific de coruptie, golaneala, mizerie morala, in care noi, tinerii fara de vina, trebuie sa traim.

gicu

29.04.2015 17:22

halal ziariști penibilisite-ul cu articolul despre cum și-ar fi pierdut guetta stick-ul usb, e un site de satiră, gen timesnewroman.ro 

Adauga comentariu