Cazul jandarmului-cocalar de la IMO: răspunsul agramat și penibil al șefilor săi pentru NCN și "Ziar de Cluj". Analiză pe text. Să râdem cu Jandarmeria Cluj

Luna trecută, NCN și “Ziar de Cluj” v-au prezentat un videoreportaj de la Olimpiada Internațională de Matematică, eveniment unde, în ciuda măsurilor de securitate stricte anunțate de organizatori, un reporter NCN a reușit să strecoare un pistol de metal în sală și l-a înmânat Inspectorului Școlar Cluj Valentin Ciubus.

 

În urma reportajului, un angajat al Jandarmeriei Cluj a postat pe o rețea de socializare mai multe comentarii jignitoare la adresa jurnaliștilor NCN și i-a trimis reporterului mesaje private cu injurii. Despre incident, am scris aici și aici

 

“Ziar de Cluj” și NCN au sesizat atunci Gruparea de Jandarmi Mobilă “Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca, instituția unde lucrează jandarmul respectiv, și le-am atras atenția că un astfel de comportament nu este normal din partea unei instituții publice și nu face cinste Jandarmeriei.

 

Miercuri, superiorii acestuia ne-au trimis un răspuns la redacție, pe care vi-l prezentăm mai jos integral. Vă invităm să contemplați o mostră sublimă de gândire a la Ministerul de Interne.

 

Dincolo de greșelile de redactare - oare chiar TOȚI angajații MAI sunt analfabeți funcționali? Nu găsesc unul mai breaz care să poată redacta un răspuns, comunicat de presă sau ce-or mai scrie ei fără greșeli?- , observăm că, din cele două pagini de răspuns, un sfert este despre sesizare, restul fiind o mustrare și o lecție despre deontologie din partea unui minister care în ultimele săptămâni a comis abuzuri grave și a reușit să-și pună-n cap o țară întreagă prin pupincurismul cu care au acționat în caz șoferului cu numere suedeze.

 

Considerăm că răspunsul Jandarmeriei este insuficient, tendețios, subiectiv, agramat și lipsit de intenția sinceră de a lua măsurile care se impun în acest caz. Suntem FERM convinși că jandarmul-cocalar nu va păți ABSOLUT nimic și toată târâșenia se va mătura sub covor.

 

Punctual, iată care sunt principalele probleme:

 

 


 

 

 • în răspuns, Jandarmeria pare mai puțin preocupată de caz și mai mult de a ne ține lecții de deontologie. Trei sferturi din cele două pagini sunt dedicate unui curs de jurnalism din partea MAI-ului. Dincolo de faptul că citează dintr-un cod deontologic, nu din lege, tablagii clujeni habar n-au despre ce vorbesc când vine vorba de interesul public. Contul de Facebook, din punct de vedere legal, este spațiu public, deci este legal să publici date cu caracter personal într-un ziar, la televizor șamd, dacă ele sunt de interes public. Ori în acest caz, ele sunt de interes public. Pozele publicate, două la număr, conturează personalitatea și caracterul unui angajat într-o funcție publică. Prin comportamentul său pe social media, acesta a adus grave prejudicii de imagine instituției pe care o reperzintă. Da, e de interes public să publicăm anumite date cu caracter personal postate de bunăvoie de oameni pe o platformă publică, dacă ele sunt relevante pentru opinia publică.

  A se nota că am publicat DOAR două fotografii cu jandarmul-cocalar: una la bustul gol, iar a doua cu ochelari de firmă și bască de cocalar. NU am publicat poze cu familia sa, soția, date de identificare a locuinței sau a bunurilor personale, întrucât acestea nu sunt într-adevăr de interes public, deși ele erau publice pe același cont de socializare. În loc să ne facă educație media, Jandarmeria Cluj ar trebui să le facă educație civică răcanilor din subordine.

   

 • Cuvântul “șleahtă” (scris greșit “șhleată” în răspunsul oficial) nu denotă doar bandă, grup, ceată și gloată. El, așa cum spune definiția DEX din care au speculat tendențios șefii Jandarmeriei, înseamnă și “nume dat corpului de armată polonez format din nobili”.

  Dar, între “nobili ai armatei” și “gloată”, vă lăsm pe dumneavoastră să decideți care termen li se potrivește mai bine angajaților Ministerului de Interne.

   

 • În răspuns se menționează că “reporterul nu a efectuat verificările rezonabile cu privire la instituția care a avut obligația de a efectua operațiunile de control-acces a publicului (...), obligație legală a Inspectoratului Școlar Județean Cluj”. Deci, cum? Jandarmeria spune că nu ei s-au ocupat de securitatea evenimentului și ne trimite la Inspectorat? Păi în reportaj se vede clar cum reporterii NCN au mers direct la Inspectorul Școlar și i-au înmânat pistolul metalic, întrebându-l dacă e normal ce se întâmplă. Chiar și așa, să arunci pisica în curtea inspectoratului în condițiile în care MAI a avut un dispozitiv impresionant de jandarmi dislocat la eveniment, te face să te întrebi pentru ce oare au fost trimiși la eveniment? Că pentru securitatea nu, așa cum reiese din răspunsul instituției. Poate au participat la Olimpiada de Matematică și noi nu știm. În acest caz, îi felicităm și ne cerem scuze.

   

 • Jandarmul despre care noi am scris “a căzut pradă riscului precum divulgarea involuntară de informații din profilul personal”. Adică “Ziar de Cluj” și NCN l-au atras pe bietul jandarm într-o capcană să posteze singur poze pe Facebook cu el la bustul gol și în ipostaze de cocalar?

   

 • Despre “datorită” în loc de “din cauza”, virgule între subiect și predicat puse anapoda și alte formulări alambicate nici nu mai are sens să discutăm. Vă lăsăm dumneavoastră plăcerea să le descoperiți singuri și să vă minunați de nivelul scăzut, neprofesionalismul și ignoranța cu care Jandarmeria comunică cu jurnaliștii și cetățenii acestui oraș.

Adauga comentariu