În cazul fetei căreia i s-a pus viaţa în pericol la Untold, rugăm Poliţia să îşi facă mai întâi datoria, apoi să ne întrebe pe noi ce ştim. Deocamdată, nu-i vedem mişcându-se profesionist

Luni dimineaţă, atunci când am primit informaţia că un neisprăvit a aruncat cu două sticle de whisky din loja VIP a Untold printre oamenii de pe gazonul Cluj Areva, cu una nimerind în cap o fată, primul lucru pe care l-am făcut, chiar dacă informaţia era confirmată cu martori, a fost să verificăm. Am sunat la IJP Cluj, la UPU Cluj şi ISU Cluj. Se consemnase incidentul la UPU Cluj care informase deja, conform protocoalelor, Poliţia şi doi poliţişti de la Secţia 4 Poliţie Mănăştur, pe raza căreia o fi fiind arondat Untold-ul au stat de vorbă cu victima şi i-au consemnat, presupunem, declaraţia. Nu ştim dacă au şi sfătuit-o să depună şi o plângere penală, să îşi scoată un certificat medico-legal. Avem, un dosar în plus, poate fi deranjant, mai ales când este vorba de Untold, festivalul în faţa căruia se fac preş toate autorităţile Clujului. Asta fără a nega faptul că sunt şi oameni care ar vrea să-şi facă meseria - totu-i să nu aibă şefi. Ei sau procurorul de caz...

De consemnat faptul că, conform avocaţilor, organizatorii Untold răspund în solidar cu făptaşul, indiferent cine ar fi acesta.

Am cerut de la IJP Cluj mai multe detalii înainte de a publica materialul şi ne-a atras atenţia afirmaţia conform căreia dacă victima nu face o plângere, Poliţia nu-şi poate face datoria prin auto-sesizare. Vorba unui cititor al Ziar de Cluj, „dacă era unul de-al lor, gibonul era de mult încătuşat, la fel ca şi utrasul care a dat cu un scaun în capul unui jandarm”. Deci: vorbim despre o posibilă lovitură cauzatoare de moarte, iar Poliţia ar avea nevoie de plângere prealabilă, nu se poate autosesiza.

Aşa că am insistat noi, printr-un alt material publicat în Ziar de Cluj ca victima să nu lase lucrurile aşa, că viaţa i-a fost pusă în pericol şi nu este cazul ca un dezaxat să umble liber printre oameni cu ideea în capul lui de neterminat, că poate face orice fără să dea socoteală. Aşa că victima a fost la IML, unde i s-a eliberat certificat medico-legal cu îngrijiri pe o perioadă de 12 zile. 12 zile, dragilor - şi ieri când am stat de vorbă cu ea, acuza faptul că încă ameţeşte când se ridică în picioare. La o zi după incidentul căruia îi căzuse victimă. Că, după IML, a venit la noi, am stat de vorbă şi i-am consemnat relatarea faptelor aşa cum şi le-a amintit că s-au întâmplat şi s-a dus, ulterior, să depună şi plângerea prealabilă la Poliţie.

De la victimă am aflat că fusese căutată deja la telefon de către poliţişti de la Secţia 4 Mănăştur care i-au zis că „bla-bla-bla” (nu dezvăluim detalii din anchetă) „din cauza luminilor”.

Deocamdată ştim aşa: că avem victima, avem certificatul medico-legal, avem plângerea, sunt martori la incident şi mai avem ceva - o listă cu cei care au avut bilete la loja VIP a Untold din acea zi. Şi, presupunem, un procuror de caz - dacă gravitatea incidentului a fot luată în serios.

Domnilor de la Poliţie, până să veniţi să ne spuneţi cum v-aţi autosesizat în urma primului nostru material şi aţi pornit o anchetă, să ne REAMINTIM că, de fapt, aţi fot sesizaţi de UPU Cluj (nu v-aţi auosesizat la materialul nostru, până să îl publicăm, deja aţi fost la UPU şi aţi vorbit cu victima acolo); apoi nouă, când am întrebat, ni s-a spus de la IJP Cluj că nu puteţi face nimic fără plângere prealabilă. Ce să înţelegem noi, fără a fi paranoici sau rău-voitori cu dumneavoastră?

Azi, ne rugaţi, în interesul anchetei, să vă dăm detalii cu privire la identitatea martorilor care ne-au sesizat cu privire la incident. Asta deşi ÎNCĂ nu ştim să fi luat lista de VIP-uri prezente în noaptea incidentului în loja Untold, să vedeţi care a fost acolo în timpul incidentului, care ce are de declarat sub incidenţa penală a mărturiei mincinoase şamd; ÎNCĂ nu ştim dacă i-aţi luat la purecat, individual, mai ales că de pe brăţările lor aveţi CNP, adresă, inclusiv fotografie (deşi colectarea acestor date care contravin GDPR nu ştim să cadă în atribuţiile legale ale organizatorilor Untold) şi ÎNCĂ nu ştim să le fi deschis un dosar penal in rem pe faptă. Ştim doar că ÎNCĂ în Buletinul informativ al IJP Cluj NU APARE NICI O INFORMAŢIE CU PRIVIRE LA ACEST GRAV INCIDENT! Şi suntem în ziua de miercuri, la două zile de când se ştie de incident.

Cu toate acestea, conform înţelegerii cu cei care ne-au semnalat cazul, îi ANUNŢĂM PUBLIC, prin intermediul acesti articol, că se doreşte mărturia lor. Ei DECID cui o dau mai întâi: mass media, sau Poliţiei. Sau şi, şi – să nu existe discuţii despre obstrucţionare bunului mers al anchetei.

PS: Ulterior scrierii şi publicării acestui material, scris în urma discuţiilor pe care o colegă de-a mea le-a purtat cu cei care se ocupă de anchetă, am vorbit personal cu unul dintre poliţiştii care se ocupă de caz. Din discuţie am realizat că exită dorinţă onestă de a se rezolva corect incidentul, la nivel de Secţia 4 Poliţie Mănăştur, de a fi găsit vinovatul şi nici o intenţie de muşamalizare. Mulţumesc pentru lămuriri.

Adauga comentariu