Din oras

Cazul Duct City: CFO Integrator ar putea plati peste 9 milioane de lei taxa de timbru

In dosarul celui mai pagubos contract public, semnat intre Primaria Cluj-Napoca si CFO Integrator pentru introducerea cablurilor din oras sub pamant, administratia locala a cerut anularea cererii de chemare in judecata, pe baza unei exceptii: taxa de timbru de patru lei platita de reclamant nu este suficienta. La urmatorul termen de judecata, din 4 aprilie, firmei conduse de Dan Danci i s-ar putea cere sa plateasca o taxa de timbru aferenta despagubirilor solicitate primariei, adica in jur de 9,6 milioane de lei.

CFO Integrator a cerut in instanta Primariei Cluj-Napoca plata a 218,2 milioane de euro, din care 12,4 milioane de euro contravaloarea la zi a investitiei in proiectul Duct City si 205,8 milioane de euro daune de interes.

Procesul dintre compania condusa de Danci si Primaria Cluj-Napoca a avut parte, pana acum, de amanari. La ultimul termen de judecata, administratia locala a depus o intampinare prin care s-a invocat exceptia insuficientei timbrari a actiunii. Cu alte cuvinte, taxa de timbru de patru lei platita de CFO Integrator este insuficienta.

Primaria a invocat Legea 544/2004, potrivit careia se datoreaza taxa judiciara de timbru pentru fiecare capat de cerere in parte. “Avand in vedere ca reclamanta a timbrat actiunea cu o taxa in cuantul de patru lei, solicitam anularea cererii de chemare in judecata”, se arata in intampinarea semnata de Emil Boc si juristii primariei.

Cu alte cuvinte, explica avocatul Nicu Chereches, instanta ar putea cere reclamantei sa calculeze taxa de timbru corect si sa o plateasca.

In acest caz, raportat la daunele cerute de reclamant, respectiv 218 milioane de euro, taxa de timbru calculata conform Legii 147/1997 va fi de peste 9 milioane de lei, bani pe care CFO Integrator va trebui sa-i plateasca pentru a continua actiunea in instanta cu primaria. Urmatorul termen de judecata in acest proces este programat pentru data de 4 aprilie.

Istoria unui contract pagubos: Primariei i se cer daune de 205 milioane de euro, clujenii raman cu cablurile in aer

La momentul semnarii contractului, in 2008, proiectul Duct City presupunea realizarea unei retele de canalizarie pentru cablurile de telecomunicatii, pe o lungime de 585 de kilometri. CFO Integrator se obliga, conform contractului, sa realizeze o retea subterana de 300 de kilometri si sa o administreze timp de 20 de ani. In schimb, trebuia sa plateasca 1% din veniturile brute realizate din exploatarea retelei, dar nu mai putin de 100.000 de euro pe an.

In schimb,  numai 115 metri de cabluri au fost introduse in subteran.

Intre timp, compania a acuzat Primaria Cluj-Napoca ca nu si-a respectat clauzele contractuale, in special de faptul ca nu a somat operatorii de telecomunicatii sa-si pozeze cablurile in reteaua subterana.

“Consiliul Local a permis instalarea aeriana a cablurilor de catre Electrogrup, pe tronsoanele unde au fost finalizate lucrarile de executie”, este unul din motivele invocate in actiunea de chemare in instanta.

Culpa ar apartine exclusiv Primariei Cluj-Napoca, mai spun reprezentantii CFO Integrator, iar concilierea directa care a avut loc cu reprezentantii administratiei locale in 15 mai 2012 nu a avut succes, astfel ca s-a ajuns in instanta.

In acelasi dosar, avocatii angajati de CFO Integrator mai cer, pe langa anularea contractului incheiat cu Primaria Cluj-Napoca, si anularea obligarii de catre companie a platii unei redevente anuale de 100.000 de euro. Firma a platit cate 100.000 de euro primariei atat in 2009, cat si in 2010, chiar daca au existat venituri modice din exploatarea retelei.

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *