In cazul "Baliza", "dorelul" din Politia Cluj a sanctionat, dar el n-a fost "amendat" de sefii sai

La sfarsitul lunii iulie, mai multi cetateni ai municipiului Cluj-Napoca au sesizat faptul ca pe banda dedicata transportului in comun din Piata Stefan cel Mare, exista o baliza directionala amplasata gresit. In urma acestor sesizari, Ziar de Cluj a cautat raspuns la doua intrebari de bun simt. Prima facea referire la numarul de sanctiuni contraventionale acordate in perioada respectiva, sanctiuni care in cazul in care s-ar fi acordat, nu ar fi avut nicio justificare legala, avand in vedere ca semnul de circulatie amplasat gresit a indus in eroare conducatorii auto, iar cea de-a doua intrebare facea referire la sanctionarea celui responsabil de amplasarea eronata a balizei in cauza.

In data de 30 iulie, comisarul sef Goia Florin a declarat pentru Ziar de Cluj ca nu s-au dat amenzi in zona dedicata si ca problema cu baliza a fost revendicata dar nu a fost nimeni sanctionat. Mai mult, pentru un punct de vedere oficial, acesta ne-a sugerat sa ne adresam biroului de presa al Politiei Rutiere, ceea ce am si facut.

"Nu s-au dat amenzi pe banda dedicata. De regula nu dam daca se implementeaza modificari. Se supravegheaza zona si se indruma si se sprijina. Nu s-au dat sanctiuni, nu au fost evenimente.

Problema cu baliza a fost remediata. Momentan nu a fost nimeni sanctionat dar va dam mai multe detalii daca veti face o solicitare in acest sens", a declarat Comisarul Sef Florin Goia pentru Ziar de Cluj in data de 30 iulie.

Ulterior, a venit si raspunsul oficial al IPJ Cluj, pe care il redam mai jos

"Urmare a solicitarii dumneavoastra, inregistrata la Compartimentul de Relatii Publice cu numarul 296.865/2016, formulata in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va comunicam urmatoarele:

Pentru nerespectarea semnalizarii rutiere a benzii dedicate mijloacelor de transport in comun, din Piata Stefan cel Mare, a fost aplicata o sanctiune contraventionala, respectiv un avertisment scris.
Referitor la amplasarea gresita a balizei de directionare, va informam ca au fost luate masuri, iar situatia a fost remediata. 
  
Va asiguram de intreaga noastra disponibilitate in rezolvarea problemelor ce intra in competenta institutiei.

Cu stima,
Responsabil Legea nr. 544/2001,
Agent principal de politie,
Carmen-Livia JUCAN"

Cu cateva zile in urma, comisarul sef Goia Florin ne spunea ca nu au fost acordate amenzi in zona respectiva, pentru ca, la cateva zile dupa, in comunicatul oficial, sa se mentioneze faptul ca s-a aplicat o sanctiune contraventionala, desi vina semnalizarii apartinea "dorelului" din Politie care a semnalizat gresit. Pe scurt, Ziar de Cluj i-a laudat degeaba pe politisti ca sunt intelegatori cand vine vorba de implementat proiecte pilot. Se pare ca, in practica, aplicarea de sanctiuni contraventionale se face cam dupa ureche. Ca un exemplu, in timp ce soferul ghinionist era sanctionat pentru o fapta pe care nu a facut-o, mai mult ca sigur in centrul orasului stationau in zone nepermise, zeci de masini, bine merci. Mai mult, se pare ca nici pana in ziua de azi nu a fost tras la raspundere cel responsabil de amplasarea gresita a balizei de directionare. In raspunsul ambiguu al Biroului de presa se mentioneaza doar ca au fost luate masuri, dar nu ni se spune despre ce masuri e vorba si nici cine se face vinovat de acea greseala, chiar daca solicitarea trimisa catre IPJ mentiona clar punerea la dispozitie a informatiilor de interes public cu privire la persoanele responsabile de eroarea facuta si modalitatea in care acestea vor fi sanctionate. In conditiile acestea, putem intelege ce vrem din raspunsul primit. Putem intelege chiar ca masurile luate se refera strict la baliza respectiva, singura care se pare ca a fost pedepsita prin inlaturarea ei.

 

Comentarii

darius

05.08.2016 15:56

Daca mai vreti sa faceti stiri cu balize puse gresit mergeti pe Drumul Sf. Ioan la capatul autobuzelor, troleibuzelor si tramvaielor.

Cineva

05.08.2016 17:36

Sper ca ai vorbit serios, fiindca daca ai vrut sa fi sarcastic, iti explic o chestie. Cand diverse firme care lucreaza la carosabil amplaseaza balize, e normal sa mai greseasca (nu e normal dar fie de dragul discutiei) fiindca acolo mai sunt si Dorei necalificati. In schimb, cand zeci de salariati (politisti rutieri, politisti locali si functionari din primarie) amplaseaza o baliza gresita, toti fiind de fata cand s-a produs eroarea, deja e alta mancare de peste.

Adauga comentariu