Cate ornamente a salvat Primaria de pe cladirile din centru

In ultimele saptamani 17 cladiri din centrul istoric au fost supuse actiunii de “securizare” desfasurata de Primarie. Practic elementele decorative care erau in pericol sa se desprinda au fost “ajutate” de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si au fost indepartate. Municipalitatea a dat asigurari ca lucrarile de maxima urgenta care inseamna indepartarea ornamentelor care stau sa cada de pe cladirile din centrul istoric nu produc daune ireversibile monumentelor. Mai mult, ornamentele sunt stranse si depozitate intr-un spatiu al Primariei pentru a nu se pierde.

Putine au fost insa elementele recuperate. Acestea stau in sase cutii la subsolul cladirii, acolo unde se tin si arhivele Directiei de Urbanism. Alaturi de ornamentele recuperate sunt pastrate si documentatia, procesul verbal al actiunii si fotografii ale cladirilor respective.

Din cele 17 cladiri pentru care s-a obtinut autorizatie de urgenta pentru a indeparta elementele periculoase, doar de pe patru imobile s-au recuperat anumite decoratiuni: Eroilor 18 si 42, Horea 16 si 21 decembrie nr. 32.

“Acestea au putut fi recuperate, majoritatea se aflau in stare avanasata de degradare”, au aratat reprezentantii Primariei.

Pentru urmatoarele cladiri care ar necesita asemenea interventii si pentru care s-a solicitat aviz de la Directia de Cultura e nevoie de supravegherea unui expert acreditat la Ministerul Culturii. La procedura lansata in 19 februarie nu s-a prezentat nimeni, astfel ca va trebui reluata.

Potrivit evidentelor municipalitatii, 43 de cladiri din centrul istoric necesita interventii.

Adauga comentariu