Sanatate

Cate ceva despre diabetul de tip 2

Diabetul este o afectiune des intalnita, o boala cronica incurabila si evolutiva, adesea cauza a decesului prematur. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca aproximativ 7 % din populatia globului sufera de o forma sau alta de diabet si ca numarul persoanelor afectate creste pe masura imbatranirii ei.

OMS anticipeaza ca, la nivel mondial, numarul diabeticilor se va dubla pana in anul 2025, depasind pragul de 300 de milioane; diabetul este considerat in prezent o problema de sanatate publica pentru multe tari si va deveni epidemic.

Diabetul e definit ca fiind o stare medicala anormala, caracterizata prin incapacitatea corpului de a conserva si de a utiliza corect energia provenita din alimente. Sursa principala de energie a fiintelor umane este o substanta simpla din familia zaharurilor, numita glucoza, care se gaseste in fructe, lapte, anumite legume bogate in amidon si zaharuri. In timpul digestiei, pancreasul produce un hormon, insulina, care transforma hrana in glucoza, folosita mai apoi drept “carburant” de organism.

Diabetul de tip 2, cel mai frecvent intalnit

Exista mai multe tipuri de diabet, insa cel de tip 2 este, de departe, cel mai frecvent, intalnindu-se in 90 % dintre cazuri. Aceasta afectiune cronica si progresiva apare de obicei dupa varsta de 45 de ani, dar de aproximativ un deceniu incoace se remarca cazuri tot mai dese de manifestari a acestei forme de diabet la adolescenti si la tinerii de 20-30.

Se intampla rareori ca diabetul de tip 2 sa fie insotit de la inceput de simptome caracteristice. In majoritatea cazurilor, el este depistat intamplator, in timpul examenelor medicale de rutina. Aproape 50 % dintre persoanele afectate nu stiu ca sunt bolnave. Ca si in cazul hipertensiunii, caracterul insidios al diabetului de tip 2 face ca un numar mare de oameni sa nu-l ia in serios, iar atunci cand simptomele apar este adesea prea tarziu.

Diabetul de tip 2 este o boala caracterizata de incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina sau de a o folosi in mod corespunzator, ceea ce face ca celulele sa nu raspunda corect la insulina, perturband intregul proces metabolic de asimilare a glucozei. Aceasta nu reuseste sa treaca din sange in celulele corpului si astfel nu isi mai indeplineste rolul. Glucoza nu mai hraneste celulele, iar acestea mor de foame.

Cum organismul nu mai poate controla nivelul glicemiei, apar consecinte fiziologice majore, printre care o pierdere de energie si, in multe cazuri, o degenerescenta a arterelor, ceea ce poate provoca mari probleme in lipsa unui tratament adecvat. Controlul glicemiei este deci important pentru prevenirea complicatiilor diabetului, de genul bolilor cardiovasculare (infarct miocardic sau accident vascular cerebral), bolilor vasculare periferice, afectiunilor oftalmologice (cecitate), impotentei sau neuropatiei (alterarea nervilor, mai ales a celor de la membrele inferioare), care poate duce la o amputare si la nefropatie, o maladie inflamatorie foarte dureroasa a rinichilor. Pe scurt, diabetul de tip 2 poate conduce la invaliditate si creste riscul suferintelor cardiace si circulatorii.

Alte complicatii la diabetici

Insulina este insuficienta pentru neutralizarea glucozei. Apare un dezechilibru in hranirea organismului, care nu mai poate folosi cantitatea prea mare de glucoza din sange. Diabeticul are o foame de energie, de aceea e mereu obosit. Organismul diabeticului nu poate folosi glucoza pentru fabricarea de energie si atunci bolnavul de diabet recurge la grasimi pentru producerea de energie. Diabeticul slabeste, nemotivat, cateva kilograme. Pentru fabricarea de energie sunt folosite si proteinele, de aceea i se topesc muschii. Bolnavul de diabet nu se simte bine, ii e foame, mananca mult, dar fara folos, si el slabeste; el bea si multa apa. Glucoza in exces trebuie eliminata prin urina, dar glucoza trage dupa ea si apa. De aceea, diabeticul se deshidrateaza prin prea multa urina. Diabeticul bea multa apa si urineaza mult.

La bolnavii de diabet apar hemoragii in retina, la ochi, si se deterioreaza vederea. Diabetul modifica in rau vasele retinei, situatie care se observa in analiza fundului de ochi. Grave complicatii apar si la picioarele diabeticului, fiindca s-a deteriorat reteaua de vase mari si mici, dar se strica si reteaua de nervi. Bolnavul de diabet trebuie sa-si inspecteze picioarele de doua ori pe saptamana. Pielea picioarelor trebuie sa fie intreaga, sa nu aiba rani sau rosaturi. Unghiile trebuie sa nu fie taiate adanc, din carne, sa nu sangereze. De la o banala zgarietura, care nu se mai vindeca, se ajunge la amputarea piciorului. De aceea, bolnavul de diabet trebuie sa consulte medicul imediat ce apare o mica rana la picior.

E de la sine inteles ca astfel de complicatii si altele dauneaza calitatii vietii, scad productivitatea muncii si maresc costurile de ingrijire medicala, ca sa nu mai spunem ca un diabet netratat poate provoca decesul.

Masuri de protectie

Atunci cand ne intrebam care sunt cauzele diabetului de tip 2, trebuie sa avem in vedere o combinatie de factori genetici si de mediu. Diabetul poate afecta pe absolut oricine, insa ereditatea, varsta, obezitatea, alimentatia neadecvata si sedentarismul cresc riscurile. Iar pe masura ce populatia imbatraneste si se ingrasa, pericolul imbolnavirii devine mai mare.

Inca nu s-a descoperit un leac pentru diabet, insa exista metode de control a bolii si este de preferabil ca diagnosticul sa fie pus devreme si sa se aplice neintarziat un tratament adecvat. Cea mai buna metoda de protectie impotriva diabetului de tip 2 presupune adoptarea unei diete specifice axata pe o alimentatie corespunzatoare, pastrarea greutatii ideale si multa miscare.

Insa declansata boala, din cauza naturii ei cronice si evolutive, masurile de genul stabilirii unui program de activitati fizice, atingerii greutatii optime si adoptarii unei alimentatii corecte nu mai sunt, in unele cazuri suficiente pentru mentinerea glicemiei la un nivel acceptabil care sa ne ajute sa evitam consecintele diabetului. Asa ca ne vom indrepta atentia catre tratamente farmaceutice, luand medicamente antidiabetice administrabile pe cale orala, mai exact insulina.

Stiinta face pasi uriasi in directia gestionarii pe termen lung a problemelor ridicate de diabet si se preconizeaza ca anumite tratamente ar putea duce la vindecare. Insa, intre timp, persoanele care sufera de diabet de tip 2 si acelea care ar vrea sa intarzie sau sa evite aparitia bolii nu au alta posibilitate decat sa se informeze cat mai bine in privinta ei si sa adopte masuri potrivite, pentru a-i diminua efectele.

.ro
Foto: http://hometestingblog.testcountry.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *