Focus

Câte autoturisme cu volan pe partea dreaptă circulă pe drumurile din Cluj? Cine îi despăgubește pe proprietari?

Din cauza numărului mare de accidente înregistrate în rândul autoturismelor cu volan pe partea dreaptă, acestea nu vor mai fi omologate în România. Câte asemenea autoturisme au fost înregistrate la nivelul județului Cluj? Cine îi despăgubește pe conducătorii auto care și-au plătit taxele de înmatriculare și impozitele aferente? Dar și în ce condiții vor continua să circule autoturismele cu volan pe partea dreaptă pe drumurile din România? Sunt doar câteva întrebări care necesită un răspuns.

În acest moment în România sunt omologate aproape 70.000 de mașini cu volan pe dreapta. Doar în ultimii 3 ani au fost inmatriculate 51.000. Cele mai multe provin din Marea Britanie – aproape 45.000 de vehicule, urmată de Irlanda, aproape 2.000 și Bulgaria cu 1300. La coada clasamentului se află Ucraina care a livrat în România 1.200 de astfel de vehicule.

Ziar de Cluj s-a interesat câte autovehicule cu volan pe partea dreaptă au fost înregistrate în ultimii doi ani în județul Cluj.

Conform informațiilor obținute, numărul acestora este de cca 1430 de autoturisme:

”În perioada 01 ianuarie 2017 – 31 iulie 2018 reprezentanța RAR Cluj a eliberat 1430 de cărți de identitate a vehiculului (CIV) pentru autovehiculele destinate circulației pe partea stângă”, au precizat reprezentanții Registrului Auto Român. 

Situația este, în felul ei, discriminatorie. Și cine îi despăgubește pe cetățenii care, de bună credință, și-au plătit taxele de înmatriculare și impozitele pentru aceste autoturisme?

Prin urmare, 1430 de autovehicule au fost înregistrate doar la nivelul județului Cluj.  

Concret, ce s-a făcut din acești bani și cum au fost folosiți?

Ministrul Transporturilor, Mihai Șova, a semnat modificarea regulilor de omologare individuală şi eliberare a cărţii de identitate pentru vehicule rutiere, interzicând omologarea în România a maşinilor cu volan pe partea dreaptă, provenite din afara UE.

Mai exact, la propunerea RAR, au fost modificate reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere.

Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială”, se arată în prevederea transmisă de Ministerul Transporturilor.

Doar că în acest caz, șoferii amatori de mașini cu volan pe dreapta, au o portiță de scăpare. Pentru că singura modalitate prin care aceștia vor mai putea aduce astfel de mașini în România este să mute volanul de pe partea dreaptă pe cea stângă, mulți vor opta să își înmatriculeze mașinile în alte țări.

Șoferii care deja dețin o mașină cu volan pe dreapta pot răsufla ușurați pentru că vor scăpa de noile prevederi. Desigur, temporar, până la reomologare, când aceștia vor fi nevoiți ori să își vândă mașinile ori să le modifice.

 

 

 

 

sursa foto: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *