In vizor

Cataloagele şcolare online, afaceri pentru privaţi sau pentru şcoli?

Pentru un părinte e mană cerească să poată urmări notele şi absenţele copilului în timp real. Pentru elevi nu e chiar atât de „liniştitor” faptul că părinţii ştiu când şi cât chiulesc sau dacă nu s-au pregătit corespunzător pentru ore, însă măcar scapă de emoţia de a anunţa o notă proastă. Cataloagele şcolare online sunt dorite de majoritatea profesorilor, însă părinţii trebuie să plătească pentru ele.

„Am primit un mesaj de la şcoala la care învaţă copilul. Ne anunţau că vor să implementeze această soluţie, iar preţul ar fi de 15-20 de lei pe lună”, spune un tată nemulţumit.

Un calcul simplu, facu de un alt parinte: „La 8 luni, cât merge la şcoală, asta înseamnă cam 150 de lei. Păi nu mai bine merg eu cu taxi, o dată la două luni, şi vorbesc, prin rotaţie, cu toţi profesorii?”, se întreabă acesta.

„Momentan, acesta era pretul pe o luna avansat de ofertantul care a facut prezentarea. D- na director spunea ca va cere si alte oferte daca se poate mai avantajoase”, spune profesorul diriginte al unei clase la care s-a lansat oferta de 20 de lei.

Acesta a consultat mai multe firme care au că domeniu de activitate cataloagele şcolare şi a aflat că tarifele sunt mult mai mici decât li s-a cerut.

„Anul şcolar trecut a avut şcoala contract cu o firmă. Am plătit 30 de lei pe tot anul. Mi s-a părut util, pentru că băiatul niciodată nu ştie ce note are, eu verificam imediat. Sincer, chiar era utilă, nu ştiu de ce nu au continuat proiectul”, spune mama unui elev de clasa a şasea, care învaţă la o şcoală din Mănăştur.

Firma care are contracte cu aproximativ 31 de unităţi de învăţământ din întreg oraşul are tarif unic pentru o familie.

„E 40 de lei pe an şcolar per familie. Indiferent de şcoli, dacă sunt înscrişi în program, se plăteşte un singur cont”, a declarat reprezentantul societăţii.

Părinţii pot vedea doar notele şi absenţele propriului copil, iar săptămânal primesc rapoarte prin e-mail şi SMS.

„După ultima situaţie pe care o avem, sunt 38 de unităţi de învăţământ care au cataloage online implementate, în momentul acesta”, susţine Valentin Cuibus, inspectorul şef al ISJ.

Acesta e de părere că ar fi util să fie implementat sistemul în toate unităţile de învăţământ, pentru o mai uşoară centralizare şi gestionare a datelor.

„Sigur, e opţiunea asociaţiilor de părinţi şi a şcolilor. Avem locuri unde părinţii nu sunt foarte deschişi în această direcţie, deşi informaţiile sunt protejate. Notele şi absenţele şi le vede fiecare părinte pentru propriul copil, nu şi pentru alţii. Costă undeva la 30 de lei pe an. Costurile sunt mici, am primit şi noi diverse oferte. Cu tablete, cu centralizare de date, cu toate informaţiile. La nivel de 41.000 de elevi, cât avem în municipiul Cluj, aşa, la prima vedere par mici. Dar, prin însumare, sunt mari şi e complicat de gestionat. Ar fi mai uşor şi pentru noi, şi pentru şcoli, şi pentru primărie”, spune şeful ISJ Valentin Cuibus.

Acest catalog online pare a fi soluţia optimă pentru toate părţile implicate: părinţi, elevi, profesori, inspectorat. Însă contează şi preţul care se plăteşte. Şi cine îl plăteşte. Şi mai contează ca informarea părinţilor şi o mai bună şi rapidă gestionare a datelor de către inspectorat să nu fie speculată de unităţile de învăţământ, care să încerce să profite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *