Cat ne costa o masa 100% bio?

Produsele bio au inceput sa-si faca aparitia in tot mai multe magazine clujene. Cu toate acestea, numarul celor care se opresc in dreptul raioanelor cu produse ecologice sau biologice este destul de mic. Unul dintre motive? Preturile acestor produse sunt uneori de trei ori mai mari decat ale celor obisnuite.

 

Un mic dejun, compus in intregime din produse bio, poate costa peste 100 de lei. De exemplu, o paine de secara, de 500 de grame, costa intre 11 si 14 lei. Un unt bio, de 250 de grame, inca cel putin 10 lei, iar 80 de grame de salam bio ajunge sa coste peste 15 lei. In cazul branzeturilor, preturile nu difera foarte mult de cele ale produselor obisnuite.

 

De exemplu, 500 de grame de cascaval ecologic costa intre 24 si 30 de lei, iar o crema de branza de 125 de grame – 8 lei. Pentru prepararea unei omlete din cinci oua trebuie sa mai scoatem insa din buzunar cativa lei, avand in vedere ca un cofraj de zece oua are preturi incepand de la 9 lei.

 

Cum de la nicio masa sanatoasa nu trebuie sa lipseasca legumele, si pentru acestea mai trebuie sa platim cateva zeci de lei. De exemplu, un kilogram de ardei gras costa 11 lei. Nici cana de lapte de dimineata nu este foarte ieftina, un litru de lapte UHT cu 3,5% grasime costa 7 lei, iar un iaurt de fructe de 180 de grame are preturi cuprinse intre 4 si 6 lei, la fel si bundinca de ciocolata sau vanilie.

 

Nici prepararea pranzului nu este foarte ieftina. O ciorba sanatoasa, 100% bio, ne oblige sa cheltuim alte cateva zeci de lei. Un kilogram de cartofi costa 4,5 lei, in timp ce unul de ceapa bio este 10 lei. O bucata de varza de un kilogram costa intre 5 si 7 lei, iar o singura legatura de patrunjel bio costa 5 lei. 300 de grame de piept de pui costa, insa, 30 de lei. Prepararea unui pilaf de orez cu carnati, toate bio, ajunge sa coste cel putin 50 de lei si asta pentru ca 500 de grame de orez are preturi cuprinse intre 18 si 25 de lei, iar 300 de grame de carnati afumat, din carne de porc, are preturi cuprinse intre 15 si 20 de lei. Chiar si un pachet de 250 de grame de taietei pentru supa costa intre 10 si 15 lei.

 

Masa de seara ne poate usura de alte cateva zeci de lei, daca vrem sa mancam 100% biologic. Prepararea unei pizza, complet ecologica, poate costa, de exemplu, 50 de lei. Un blat de pizza de 240 de grame costa 15 lei, iar o mozzarela bio, de 125 de grame, costa 7,9 lei. Mai mult, pentru cateva felii de piept de pui trebuie sa scoatem din buzunar alti 18 lei, iar pentru condimente mai trebuie sa platim inca 20 de lei. In plus, o  sticla de ketchup bio, un borcan de hrean sau de mustar costa intre 13 si 21 de lei. Preturile produselor au fost luate de pe paginile de Internet ale mai multor magazine care comercializeaza astfel de alimente.

 

Tudor Ravoiu
Foto: cursedgirl.deviantart.com

Adauga comentariu