Din oras

Cat ne costa directorii din primaria Cluj-Napoca

Castiga mii de lei pe luna din bani publici si fac legea in oras. Sunt specialistii primarului, oamenii de incredere ai lui Emil Boc, functionarii care fac munca de partid in timpul programului si sunt platiti din bani publici. Ziar de Cluj va prezinta cat au castigat si ce afaceri au mai facut sefii directiilor din cadrul primariei Cluj-Napoca. 

Procedura de angajare prin detasare a inceput in cadrul municipalitatii clujene inca din 2009, pe vremea cand Sorin Apostu era prima,r si a continuat in ritm ametitor, ani la rand. Este solutia gasita de autoritati la blocarea posturilor din sectorul public, reglementata in 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta elaborata in aprilie 2009 de catre Guvernul Boc. Daca angajatii primariei clujene lucreaza pe salarii umilitoare, acesti “superfunctionari” vin cu salariile pe care le aveau de la firmele de unde au fost detasati, insa din banii statului.

Postul de coordonare arhitect-sef este ocupat de  arhitectul Ligia Subtirica, care detine aceasta functie prin detasare de la Directia Regionala in Constructii Nord-Vest. Subtirica  figureaza drept consilier pe cabinetul primarului. Fiind “cu delegatie”, Ligia Subtirica are depusa o singura declaratie de avere publicata pe site-ul insitutiei clujene. Potrivit unor surse, Ligia Subtirica este cel mai bine platit functionar al primariei Cluj-Napoca, cu venituri ce insumeaza mai mult decat dublul salariului primarului Emil Boc. In declaratia de avere din 2010, Subtirica detine un apartament si o casa de locuit in Cluj-Napoca, doua masini, un credit de 16.200 de euro contractat in 2007. Pentru pozitia de consilier-arhitect sef la primarie a incasat, in 2010, aproape 59.309 de lei, in timp ce sotul, angajat al Directiei Regionale in Constructii, a realizat putin peste 37.000 de lei.

Aurora Rosca detine in cadrul primariei functia de secretar general al municipiului Cluj-Napoca. Aceasta, la inceputul anului, a instrainat un teren pentru suma de 30.000 de euro, bani pe care i-a depus spre pastrare intr-un cont la Banc Post. Venitul anual incasat de Aurora Rosca din bugetul local este mai mut decat dublu fata de cel obtinut de sotul sau. Astfel, in 2015 secretara municipiului a incasat 101.110 de lei, in timp ce sotul ei, in calitate de angajat al Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj (ITM) a castigat doar 42.908 lei.

Singura modificare in declaratia de avere a Corinei  Ciuban, sefa Directiei de Urbanism, fata de anul precedent este ca aceasta a primit, anul trecut, cu titlu de donatie, un teren de 1190 metri patrati in comuna Jucu. Salariul anual obtinut de Corina Ciuban de la primaria Cluj-Napoca  a fost de 64.913 lei, iar sotul acesteia, angajat al Biroului Vamal  de Frontiera in cadrul Aeroportului Cluj-Napoca, a castigat 82.549 lei.

Iulia Ardeus, sefa serviciului de patrimoniu din cadrul primariei Cluj-Napoca, detine 6 terenuri situate in intravilan (Cluj-Napoca, Risca si Frata), un apartament de 47 metri patrati si o casa de locuit de 140 metri patrati in Cluj-Napoca, si un apartamentde 60 metri patrati in Turda. Salariul Iuliei Ardeus a fost in 2015 de 62.370 lei, in timp ce sotul acesteia a incasat 39.339 de lei de la DGRFP, respectiv 20.269 de la ANAP.

Familia Moigradan, Olimpia si Gheorghe sunt un alt cuplu care isi castiga existenta din bani publici. Olimpia Moigradan, in calitate de director executiv  in cadrul Directiei econmice a castigat 74.492 lei iar sotul, Gheorghe Moigradan a incasat 30.767 in calitatea sa de angajat al RADP Cluj, regie aflata in subordinea primariei. 

Virgil Porutiu este director executiv al Directiei Tehnice din cadrul primariei. Veniturile salariale  pentru anul 2015 au fost de 63.533, iar sumele pe care le-a incasat in calitate de membru in diferitele proiecte europene desfasurate de institutia administrata de Emil Boc nu apar in declaratia de avere ale lui Porutiu. 

Seful Directiei de finante Victor Radoi a incasat anul trecut o suma mult mai mica decat ale colegilor sai prezentati anterior. Astfel, seful departamentului prin care trec banii clujenilor a primit 50.274 de lei, Acesta mai detine conturi  de  depozit la Banca Trasilvania in cuantum de 2.500 euro, respectiv 18.000 de lei. 

Eternul sindicalist Valer Suciu, intepenit in functie inca din era Funar, a avut venituri in calitate de director in primarie de 57.600 de lei, in timp ce in calitate de presedinte al Federatiei Nationale a Sindicalistilor din Administratie ”Civitas” a mai incasat in 2015 inca 6.600 lei.

Ovidiu Cimpian, sef peste proiectele europene, esuate in mare parte dintre ele,  a primit in 2015 un apartament mostenire in Dej, si-a facut o rezerva financiara cumparand obligatiuni BT in valoare de 40.000 de lei si totodata a achizitionat un credit la inceputul acestui an in cuantum de 89.000 de lei, scadent in 2021. In calitate de membru al Consiliului de Administratiei a Salii Polivalente, societate aflata in subordinea primariei, Cimpian a fost remunerat cu 11.856 lei, in timp ce pentru munca prestata in calitate de functionar public in cadrul primariei a primit anul trecut 50.736 de lei.

Pe site-ul primariei Cluj-Napoca nu au fost inca publicate declaratiile de avere ale lui Gheorghe Visan, directorul cantinei primariei, respectiv a celei cunsocute dupa denumirea „blonda lui Boc, Stefania Ferencz, sefa Directia Generale de Comunicare, dezvoltare locala si management proiecte. 

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), a anuntat ca angajatii din administratia publica locala vor intra in greva generala, pentru inceput timp de o ora, apoi pe termen nelimitat, daca revendicarile lor nu sunt solutionate. Astfel, potrivit lui Valer Suciu, se estimeaza  ca toti cei 827 de angajati ai primariei Cluj-Napoca isi vor intrerupe maine activitatea, timp de doua ore.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *