Cat durează pana este ridicat un leș, din centrul orașului?

Pe una dintre aleile din Parcul Central am observat o rata sălbatica moarta. Nu suntem specialiști, însă după cum ii era sfâșiata cutia toracică, cel mai probabil a fost victima unui câine de talie mare.

La ora 16.13 am sunat la Politia Locala, serviciul pe care l-am considerat cel mai in măsura sa rezolve problema. Am oferit locatia exacta si am cerut sprijinul cuiva abilitat sa ridice lesul.

La 16.21 a apărut un echipaj anunțat prin stație de colegii de la baza. Inspectorul a venit, a constatat si a decretat: "sa vina ăștia cu gunoiul, n-avem ce face". Si a plecat. Nu inainte de a confirma ca in zona nu exista camere de supraveghere.

Timp de mai bine de jumătate de ora, zeci de persoane s-au perindat pe lângă leș. Niciun clujean sau turist nu a schițat vreun gest. Toți s-au uitat, apoi si-au îndreptat privirile in alte direcții.

Poate capitala culturală va ajunge orașul, in 2021, însă capitala a simțului civic, poate in secolul următor.

Pe de alta parte, proprietarii sunt obligati sa isi poarte cainii in lesa, iar anumite rase au nevoie inclusiv de botnite. Cum e posibil ca o rata sa sfarseasca astfel, in plina zi?

Comentarii

Y

14.08.2016 19:02

Chestia asta cu cainii de talie mare, de anumite rase care e obligatoriu sa ii scoti cu botnita.. e doar pe hartie. Sunt unii care isi iau caini din rase periculoase si ii intarata impotriva altor caini mai mici cu sau fara stapan, exact genul asta ii lasa fara botnita sau lesa. Teoretic, legea zice ca incalcarile OUG55 (caine periculos, fara botnita) sunt la nationala, nu la locala.  Cat despre camere de supraveghere, daca chiar se doreste, si nu erau fix in punctul cu ratusca, se pot derula inregistrarile celor din apropiere. Maidanezi nu sunt in zona, asta e clar.Pe de alta parte,  daca e doar latrata nevasta unui politist, de un labrador, atunci sa vezi.... 

Cineva

15.08.2016 18:19

La nemti am vazut cum o masina de politie a oprit langa un les de iepure de pe un drum national, a coborat politistul, si-a pus manusi chirurgicale, a bagat lesul intr-o punga, l-a pus in portbagaj si a plecat. Am dat exemplu de la nemti fiindca acolo am vazut cu ochii mei, dar banuiesc ca la fel e si la francezi si in orice alta tara civilizata. Desigur ca si cetatenii normali ar putea ridica un les de animal, dar de obicei politia detine manusi chirurgicale si pungulite fiindca acestea sunt specifice muncii lor (perchezitii corporale, lesuri de animale, etc). Cineva care traieste in acea tara mi-a explicat ca la ei e o mandrie ptr politist sau orice alt functionar cand zona lui e cea mai curata, cea mai bine semnalizata, etc. La noi ridica din umeri si pleaca, n-au sentiment de mandrie, spirit cetatenesc, etc. Dezvoltand putin subiectul despre lesuri,  daca mergi cu motocicleta pe un drum si dai peste un les sau o balega de vaca, derapezi si cazi, comunicatul politiei va arata asa "Motociclistul nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a derapat si s-a accidentat." in loc sa arate asa "Drumul nu indeplinea conditiile necesare circulatiei, astfel ca un motociclist s-a accidentat."

Adauga comentariu