Din oras

Cat de sigur e Clujul si care sunt solutiile pentru urmatorii sapte ani

Clujul este un oras cu o infrastructura rutiera inadecvata, cu o problema serioasa in ceea ce priveste consumul de droguri, a furturilor si fara incredere in institutiile publice. Asa arata concluziile  grupului de lucru “Clujul Sigur” din Strategia Municipiului pentru perioada 2014-2020, din care a facut parte si chestorul de politie Tudor Grindean, seful IPJ Cluj si generalul de brigada Aurel Litan, seful Inspectoratului de Jandarmi, dar si inspectorul principal de politie Sebastian Marcu de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog.

“Privind aspectul infrastructurii rutiere corespunzatoare unei localitati de 179.5 km patrati cu o populatie de peste 324.576 locuitori (potrivit estimarilor specialistilor in ordine si siguranta publica in Cluj-Napoca se afla zilnic intre 400.000 si 600.000 de persoane), se remarca deficiente in ceea ce priveste numarul si organizarea locurilor de parcare, cat si numarul restrans al pistelor pentru biciclisti. Starea de facto actuala (amplasarea parcarilor partial pe carosabil, indeosebi in zona centrala, duce la ingustarea caii de rulare; amplasarea trecerilor de pietoni in imediata apropiere a sensurilor giratorii -Ex. Piata Marasti –reprezinta un impediment in fluidizarea traficului;) denota nemultumiri la nivel socio-uman si conduce la o crestere a numarului de accidente rutiere”, se arata in document.

Echipa atrage atentia si asupra necesitatii aprecierii consecintelor manifestarilor stradale asupra securitatii sociale. De asemenea, furtul din buzunare si consumul de droguri sunt printre problemele orasului.

“Trebuie remarcat faptul ca in sens ascendent pentru primele 10 luni ale anului 2013, comparate cu aceeasi perioada a anului precedent, se afla, atat infractiunile de furt din societati comerciale, cat si infractiunile de furt din genti, buzunare. In ceea ce priveste reprezentarea institutiilor administratiei publice si institutiilor de ordine si sigurata publica, la nivelul constiintei colective, se remarca faptul ca, la nivel de societate, gradul de incredere al populatiei in institutiile statului este in scadere. Acest fapt se datoreaza cazurilor de coruptie precum cazul vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj; arestarea si punerea sub acuzare a fostului primar al Clujului, cat si a cazurilor politistilor Sergiu Todea, sau Sever Legian, dar si condamnarea politistului Mihai Curt”, mai dezvaluie documentul.

Specialistii mai arata ca Clujul este “pe raza tranzitului cocainei”.

“Pe de alta parte, traficul si consumul de droguri, la nivel local reprezinta o problema sociala ce solicita un interes deosebit. Asadar, trebuie remarcat faptul ca in timp ce varsta de debut in consum este in scadere, varsta medie este de 13-24 de ani, substantele cele mai des intalnite fiind cunoscute (eronat) in conceptia comuna ca etnobotanice, urmate de canabis, ecstasy si amfetamine. Totodata, consecintele prezentei drogurilor la nivel local, se remarca prin extinderea mediilor de consum, care nu se limiteaza doar la locuinte proprii si petreceri private, ci pot fi intalnite si in cluburi, baruri sau parcuri”, mai arata documentul.

Echipa grupului de lucru vine si cu o serie de propuneri pentru a solutiona problemele semnalate: infiintarea unui sistem de identificare si evaluare a problemelor de securitate, siguranta si ordine publica si a unui centru operativ comun pentru gestionarea problemelor de securitate, siguranta si ordine publica, programe si campanii de prevenire, precum si descurajarea traficului rutier in centrul orasului.

Se mai propune un program care se creasca nivelul de pregatire a efectivelor de ordine publica si eficientizarea sistemului de supraveghere video detinut de Politia Locala.

Documentul va fi inclus in Strategia Municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2020.

Foto: monitorulcj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *