Cât de scumpe sunt parcările din Cluj-Napoca față de alte orașe europene?

Un clujean a remarcat faptul că parcările din zona centrală din Cluj-Napoca sunt de două ori mai scumpe decât la Monte Carlo. Dacă îți lași mașina 24 de ore într-o parcare din zona centrală a orașului vei scoate din buzunar 266 de lei, aproximativ 55 de euro. Pentru 2 ore, tariful este de 3 euro. De asemenea, pentru 24 de ore în parkingul de pe Moților vei plăti 100 de lei, adică aproximativ 22 de euro.

”Atât costa o zi de parcare în minunatul Cluj-Napocade fapt nu chiar o zi întreagă, o zi costa 266 RON aprox.55EUR. Pentru comparație, parcarea pentru 24 de ore în Monte Carlo costa maxim 20 EUR/zi”, potrivit clujeanului.

După acest mesaj postat de pagina de Facebook am căutat să vedem în alte orașe europene cât costă dacă vrei să îți lași mașina 24 de ore într-un parking. Am remarcat astfel, că și în celelalte orașe europene parcările în zona centrală sunt limitate la 2-3 ore, iar dacă vrei să îți lași mașina acolo 24 de ore este la fel de scump ca și în Cluj-Napoca. Diferența este că există mai multe parkinguri unde poți să îți lași mașina, dar cel mai important, există parcări de tip park and ride foarte avantajoase ca și preț. În Cluj-Napoca astfel de parcări sunt promise de mulți ani, dar încă au rămas la stadiul de proiect.

Astfel, în Budapesta pentru 24 de ore în parking, parcarea costă între 20-30 de euro, iar 3 ore de parcare costă aproximativ 3 euro.

În Viena pentru 2 ore de parcare în zona centrală trebuie să plătești 4,4 euro, iar pentru 24 de ore,în parking, 20 de euro. De asemenea, Viena are și optiunea de park and ride unde o zi costă 3,6 euro/zi.

În Berlin parcarea costă 3 euro/ora iar pentru 24 de ore în parkinguri, parcarea costă între 10-35 euro. Dar de asemenea, există opțiunea de park and ride.

În Praga parcarea costă 2 euro/h, parcarea fiind limitată la 2 ore. Pentru parkinguri, pretul este de maxim 2 euro/oră, iar pentru 24 de ore prețul variază între 5 și 27 de euro. În park and ride o zi de parcare costă aproximativ 4 euro.

La Roma parcarea costă 2 euro/h, iar în parkinguri costă de la 1-5 euro/h ajungând ca pentru o zi să coste între 12 și 40 de euro. În park and ride, costă 3 euro/zi.

La Munchen în parcările de pe stradă, parcarea costă 2,5 euro/oră. În parkinguri, o oră de parcare costă între 2-6 euro/h. Dar din nou, cea mai convenabilă parcare este în park and ride, unde o zi de parcare costă 1,5 euro/zi.

La Lyon o oră de parcare este 2 euro/h, iar în parkinguri o zi de parcare ajunge la 15 euro. Desigur recomandarea este să folosiți și aici parcările de tip park and ride.

Cluj-Napoca nu este un oraș în care să vii cu mașina în zona centrală, nici ca și turist nici ca și clujean. Parcările sunt puține și scumpe. În lipsa unor parcări de tip park and ride, singurele alternative sunt parkingurile sau locurile de parcare de pe stradă. Acestea însă costă foarte mult dacă vrei să le folosești o perioadă de timp mai lungă. Noroc că există parcarea de la Sala Polivalentă și cea de la Cluj Arena. Acolo prețurile sunt de 2 lei, respectiv 1 leu/oră.


 

Adauga comentariu