Cat de prezidentiabil este Emil Boc?

Presedintele Traian Basescu a lansat ieri un atac la adresa liderilor PDL, spunand despre acestia că “nu depasesc media sau mediocritatea politicului romanesc”. Declaratia a fost facuta la Cluj-Napoca, dupa o intalnire cu primarul Emil Boc. Ziardecluj.ro ridica o intrebare: ce sanse are Emil Boc pentru prezidentialele de anul acesta?
“Acum nu au un candidat pentru prezidentiale (PD, n.r.)  Elita PDL nu depaseste mediocritatea politicului din Romania. Ei trebuie sa privească la 2016, sa fie competitivi la alegerile parlamentare de atunci", a spus Băsescu. "Numai o echipă poate relansa partidul, pentru că nu au un lider in acest moment”, a declarat Traian Basescu.
Declaratia lui Basescu a fost facuta la Cluj, „fieful PDL”, unde fostul premier al Romaniei a castigat inca un mandat de primar. Ziardecluj.ro a intrebat cate un jurnalist, un sociolog si un politolog despre cat de prezidentiabil este Emil Boc in acest moment. Mihnea Maruta, jurnalist:
„Teoretic, Emil Boc este singura varianta in acest moment pentru prezidentiale, pentru ca este singurul care a realizat ceva atat la nivel local, cat si in partid. Are o cariera in spate, un traseu politic consistent, a castigat atat o functie de conducere in partid, cat si un nou mandat de primar. Problema care se ridica este imaginea dezastruoasa, iar pentru a o reconstrui, ar necesita sa fie reinvestit intr-o functie de nivel national, lucru imposibil in acest moment. Altfel, ramanand la nivelul primariei Cluj-Napoca, nu are nicio sansa. Asta pentru ca s-a inoculat in mintea oamenilor ca el este vinovat pentru bugetul de austeritate. In aceste conditii, ar fi o greseala ca PDL sa mizeze pe varianta Emil Boc pentru prezidentiale, cu toate ca, in comparatie cu ceilalti lideri ai partidului, este «ca soarele pe cer». Ca experienta in relatia cu oamenii politici de nivel mondial, Emil Boc stie ce trebuie sa spuna si care sunt limitele comportamentului diplomatic”.
Vasile Dancu, sociolog:
„Emil Boc este primariabil, dar nu prezidentiabil.”
Liviu Zapartan, politolog:
„Nu il vad pe Emil Boc prezidentiabil. Domnul Boc a mers pe o solutie neproductiva pentru popor. El trebuie sa stea in rezerva inca 10 ani si, poate atunci, il voi vota presedinte. Discursul presedintelui da dovada ca domnul Basescu isi cunoaste foate bine partidul pe care l-a creat si pe care il conduce in continuare. Am fost unul dintre criticii cei mai severi ai politicii duse de primul ministru Emil Boc. S-au facut sacrificii inutile care inseamna gondole, parcuri in sate, invesitii inutile pentru surse de venituri personale. In spirit democratic, imi doresc ca acest partid sa isi revina, sa se restructureze. In ceea ce priveste discursul presedintelui, mi se pare inca o farsa a acestui om, care nu urmareste decat perpetuarea pozitiei lui.”
 

Adauga comentariu