Din oras

Cât de periculoase sunt căpuşele?

Mușcăturile de căpușe dau bătăi de cap celor care frecventează, în această perioadă parcurile, ieșirile la grătar sau plimbările în natură. Specialiștii spun că perioada de vârf o reprezintă lunile aprilie, mai și început de iunie. Iar pacienții sunt sfătuiți să scoată căpușa, singuri sau cu ajutor specializat, în primele ore de la înțepătură.

Potrivit specialiştilor, 90% dintre căpușele din zona Cluj pot transmite boala Lyme.

În zona Clujului este specia care se numeşte  „Ixodes ricinus” care este şi specia care transmite boala Lyme, pe lângă alte câteva boli importante la om. Boala Lyme nu este singura boală transmisă de aceste căpuşe. Practic noi putem să îi spunem omului dacă căpuşa respectivă este specia care transmite boala Lyme” a afirmat Andrei Mihalca cercetător USAMV.

În Cluj, căpușele pot fi analizate de cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceștia spun că în primele 12 ore de la înțepătură, nu există riscul ca pacientul să contacteze boala Lyme, chiar dacă insecta este purtătoarea virusului. Specialiștii spun că în România sunt circa 30 de specii de căpușe, dar doar două sau trei se hrăesc de pe oameni.

„Numărul cel mai mare de oameni muşcaţi sau înţepaţi, este corect în ambele versiuni, de căpuşe, este în general în luma aprilie eventual începutul lunii mai şi de obicei în zilele de luni marţi, după weekend este coadă aici la noi. Practic oamenii îşi aduc căpuşele pe care şi le-au scos chiar ei şi ne roagă pe noi să le identificăm”, a declarat Andrei MIhalca.

Cazurile de mușcături de căpușe declarate sunt mai puține în lunile aprilie și mai 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu statisticile Direcției de sănătate Publică Cluj arată că în acest an s-au înregistrat sub 150 de cazuri. Mult mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, când numai în luna mai au ajuns la urgențe 179 de pacienți. Din fericire, în acest an, cel puțin până acum, nu a fost confirmat nici un caz de boală Lyme. În 2016, însă, în Cluj au fost depistate două astfel de cazuri.

Medicii și farmaciștii le recomandă pacienților ca atunci când ies în natură să folosească sprayuri și soluții care protejează împotriva căpușelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *