In vizor

Cat de mult alcool beau, cu adevarat, romanii

La noi, la bielorusi, moldoveni, lituanieni si rusi, consumul de alcool este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, iar consecintele sunt pe masura, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ani la rand, romanii au tinut mortis sa-si pastreze pozitia de fruntasi in topul marilor consumatori de alcool din Uniunea Europeana. Nici taxa pe viciu si nici criza economica nu au putut pune capat „epidemiei” de tulburari legate de consumul de alcool din Romania.

Cea mai recenta statistica privind consumul de alcool in lume, efectuata de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sustine ca un roman bea, in medie, 14,4 litri de alcool pur pe an. Asta ar insemna aproximativ 1.200 de beri (de 330 ml) sau 200 de sticle de vin (de 750 ml) intr-un an, daca ne gandim ca o sticla de bere contine 12 ml de alcool pur si un pahar (125 ml) cu vin – aceeasi cantitate.

“Consumul de alcool face parte din traditia poporului; daca ne amintim, Burebista a dat ordin dacilor sa starpeasca vita de vie si sa traiasca fara vin. Oriunde te duci, la cine te duci, prima intrebare e “Pot sa va servesc cu ceva?” si oamenii se refera la bautura, nu la mancare”, spune Richard Regian, consultant in cadrul Programului de informare si consiliere in adictii de la Christiana Cluj.

Dupa Belarus, Republica Moldova ocupa locul doi in topul tarilor cu cei mai mari bautori de alcool, avand in vedere ca moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se afla Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmata de Rusia – 15,1 litri de alcool pur. 

Evaziune fiscala cu alcool

Lucrurile stau si mai rau daca luam in calcul faptul ca statisticile care urmaresc consumul de alcool tin cont, de regula, de vanzarile de bauturi. Pentru tarile din estul Europei nu trebuie uitat si ce-si face omul acasa. Apare deci un consum care nu poate figura in statistica de tip comercial.

Statul a pierdut, doar anul trecut, aproximativ 1,2 miliarde de euro prin evaziunea fiscala in sectorul bauturilor alcoolice.

„E un dezastru in ramura aceasta. Este ramura cu cea mai mare evaziune fiscala din Romania”, a declarat, pentru gandul, Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice „Garant”.

„Produsele au devenit atat de scumpe incat oamenii isi fac singuri alcool la cazan”, sustine presedintele „Garant”, adaugand ca pana si in magazinele marilor lanturi de retail din tara au inceput sa se vanda cazane.

Pericolul consumului de alcool

Consumul de alcool provoaca peste trei milioane de decese in fiecare an la nivel mondial. In plus, consumul de alcool aduce cu sine si dezvoltarea a peste 200 de afectiuni, printre care ciroza si cancerul.

Prin intocmirea acestui raport se doreste tragerea unui semnal de alarma si protejarea populatiei de efectele negative ale acestui obicei. Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare al organismului, afecteaza modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca, iar in timp poate crea dependenta.

“Romanii beau, dar nu toata lumea se imbolnaveste de asta. Femeile se imbolnavesc mult mai repede si se recupereaza mult mai greu, pentru ca le e mai greu sa se deschida. Or, primul pas spre vindecare e acceptarea si deschiderea”, mai spune Richard Regian.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii dezvaluie ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. In Romania peste doua milioane de persoane consuma alcool in exces, 70% din cazurile de violenta in familie si aproape 1/2 din crime sunt cauzate de bautura excesiva si circa 100 de romani mor anual din cauza alcoolului.

sursa foto: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *