Focus

Cât de gratuită e de fapt școala? Părinții sunt nevoiți să cheltuiască sume importante pentru școala copiilor

Declarația bombă a ministrului Educației, Liviu Pop, potrivit căreia școala e gratuită și statul plătește tot pentru copii nu este chiar atât de reală pe cât și-ar dori acesta. Părinții trebuie de fapt să scoată din buzunar sume importante pentru educația copiilor, mai ales când ajung în clase de trecere dintr-un ciclu școlar în altul. Se ajunge la sume de genul 10.000 lei pe patru ani de liceu. 

Dacă luăm de bune declarațiile ministrului Educației, Liviu Pop, școala este numai lapte și miere, statul  asigură tot elevilor, iar părinții nu trebuie decât să îi trimită dimineața la școală. Dacă întrebăm câțiva părinți cât de gratuită e școala în România, ministrul Educației rămâne corigent la materia sinceritate. Este cel puțin ridicol și modul în care Liviu Pop a pus problema gratuității – copilul nu plătește nimic. Îl întrebăm pe domnul ministru, cum ar trebui să plătească copilul? Din banii de alocație? 

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a declarat Liviu Pop.

Părinții clujeni sunt indignați de afirmația ministrului Educației. Deși nu trebuie să achite taxe de școlarizare, sistemul educațional românesc este în așa fel făcut încât îi obligă la cheltuieli cu duiumul pe manuale auxiliare și meditații.

10.000 lei pe meditații, dacă vrei copil competent

O mamă din Cluj al cărei băiat tocmai a absolvit liceul spune că a cheltuit mulți bani pentru meditații. A fost nevoită să apeleze la ore în particular deoarece informațiile primite de copil la ore nu au fost suficiente și complete ca să îi asigure succesul la Bac și mai târziu, la facultate. La un simplu calcul reiese că a cheltuit pe ore în particular aproximativ 10.000 lei, în patru ani. 
“Școala este foarte scumpă. Să nu mai spună nimeni că este gratuită. Dacă vrei ca un copil să realizeze ceva, atunci trebuie să cheltuiești. Meditațiile nu sunt ieftine. Numai după studiile care se fac în cadrul școlii gratuite, nu se poate merge mai departe. Cu manualele nu am cheltuit foarte mult, în schimb am cheltuit pe meditații”, spune A.T.

Doar strictul necesar este gratuit

Gratuitatea despre care vorbește ministrul Educației face referire la un nivel minim de pregătire al elevilor. Cei care vor rezultate mai bune și să ajungă la o facultate serioasă trebuie să cheltuiască bani serioși. 
“Până la urmă școala este o investiție în tine, în copilul tău. Poți să te mulțumești cu o investiție de bază care este generală și asigură un strict necesar sau poți să investești mai mult ca să ai un câștig mai mare. Școala este gratuită și asigură un nivel de bază pentru toată lumea. Părinții care vor să investească mai mult pentru a obține rezultate mai multe, vor investi mai mult. Îți dă și posibilitatea asta. Vrei mai mult? Investești. Te mulțumești cu strictul necesar? E gratuit”, declară Diana P., mama a doi copii, elevi în ciclul primar. 

Manualele sunt gratuite și nu prea

Un paradox din sistemul educațional de stat este și faptul că în teorie, toate manualele sunt gratuite, dar în realitate părinții le cumpără. 
„O școală nu poate să iasă în față cu realizări de cât pe baza eforturilor individuale și aici intervine investiția personală. În mod foarte interesant la clasa a șasea avem manuale gratuite, la clasele mici le cumpărăm”, punctează Diana P.

Falsa competiție generează cheltuieli?

Profesorii clujeni sunt de partea ministrului și spun că dacă nu ar exista o falsă competiție între școli și între elevi atunci nimeni nu ar trebui să plătească ceva. Tocmai această competiție generează costuri suplimentare. 

“Eu cred că a glumit domnul ministru. A făcut o glumă neinspirată la un post public. Cum să nu fie gratuită? Uitați-vă puțin la cei 52.000 de absolvenți de Medicină care fac facultatea gratuit dacă învață bine și se duc să muncească în altă țară. E prea gratuită la nivel superior. Așa este (părinții cumpără cărți, caiete etc. – n.r.) numai că după părerea mea asta nu ține de Minister, ține de practica noastră, a dăscălițelor, a profesorilor, de a cere mai mult. E așa un circuit închis, tacit, acceptat. E o falsă concepție întreținută de părinți și acceptată de școală și sigur o falsă competiție între școli și între dascăli. Eu nu cred că există o școală unde să fie obligați părinții să cumpere ceva”, este de părere Mircea Bertea, directorul Liceului Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca.

ISJ: nu îi obligă nimeni pe părinți să cumpere ceva

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj arată cu degetul spre asociațiile de părinți care vor să contribuie cu bani suplimentar la clasă, fără să fie obligați. Șeful ISJ crede că sumele alocate de asociațiile de părinți sunt infime, iar statul nu e obligat să cumpere manualele auxiliare.
„Din câte știu eu e gratuită. Faptul că mai există contribuții din partea asociațiilor de părinți, ele sunt în limita unor sume foarte mici, 50 de lei pe semestru, 100 de lei pe an. Deci, eu chiar cred că este gratuită. Dacă sunt asociații de părinți care doresc o contribuție suplimentară, e o altă discuție. Manualele sunt gratuite. Își cumpără tot felul de auxiliare. Nu e normal să le asigure statul”, s-a pronunțat Valentin Cuibus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *